2023 היתה השנה שבה הפך מדד S&P 500 למעין "מדד העם" של הישראלים (בדומה מעט למה שהיתה פעם מניית טבע). בשטף האירועים המזעזעים שפקדו אותנו באותה שנה, התפתחה אצל משקיעים רבים - גדולים כקטנים, מוסדיים כפרטיים – האמונה הברורה שזה המקום הנכון לשים בו את הכסף. כך, ממדד שכל כולו מניות הוא הפך, כמעט בלי שהרגשנו, לסוג של השקעה סולידית.
S&P 500 הוא המדד המוביל בוול סטריט, שכולל את 500 החברות הגדולות ביותר במונחי שווי שוק הנסחרות בשוק ההון האמריקאי. הוא סיים את השנה שעברה בתשואה של יותר מ-24% (לעומת 4% בלבד למדד ת"א 125). אבל תשואה היא לא כל הסיפור כאן: מדד טכנולוגי ותנודתי בהרבה כנאסד"ק 100 סיים את השנה החולפת בזינוק שנתי מטורף של יותר מ-53%.
מה שקרה ל-S&P 500 הוא יותר גדול מתשואה: הוא נתפס כהשקעה בטוחה, כאילו מעולם לא היתה שנת 2022, שבמהלכה איבד המדד כמעט 20%, או משבר הקורונה שבו איבד כמעט 30% בחודש מסחר אומלל אחד. "בשבועות האחרונים אני שומע לא פעם על לקוחות, בעיקר מבוגרים ולא מדי מתוחכמים, שכל מיני סוכנים מציעים להם לעבור בחיסכון הפנסיוני ממסלול עם חשיפה מנייתית נמוכה (עד 20% מהתיק) למסלול 'בטוח ומשתלם' יותר - השקעה במדד S&P 500", מספר אור פוריה, יו"ר חברת ההשקעות פוריה פיננסים.
והם עוברים?
"מציגים בפניהם את תשואת S&P 500 ב-2023 ואומרים להם: תראו, איפה זה ואיפה תשואת המסלול שלכם? אתם מפסידים הרבה כסף וחייבים לעבור עכשיו! והם עוברים. ועוד איך עוברים. אף אחד לא טורח כמובן לציין בפניהם שזו השקעה במסלול עם חשיפה מנייתית של 100%, ללא פיזור סיכונים בין השווקים הגלובליים, ברמות מחירים מאוד גבוהות של המניות בארה"ב ועם חשיפה מלאה לדולר, שעלולה לקזז את כל תשואת המדד במקרה של ירידות במטבע האמריקאי".
האם כיום, אחרי עלייה של עוד 15% מתחילת 2024, ההשקעה ב-S&P 500 מתחילה להיות מסוכנת?
"גל הירידות הבא יגיע, זה לא עניין של אם אלא רק של מתי. אני לא בטוח שמשקיעים מבוגרים, שחסכו שקל לשקל ורגילים לתנודות של אחוז לפה ואחוז לשם, יוכלו לעמוד בירידה של 30% בתיק הפנסיוני שלהם. השקעה ב-S&P 500 כיום פחות מומלצת, בטח למי שמעוניין בהשקעה סולידית, אבל גם למי שמעוניין בסיכון גבוה. אני מדבר גם על בני 40-35 שצריכים להיות במסלול בסיכון גבוה בחיסכון לפנסיה, אבל חושבים משום מה שעדיף להם להיות במסלול עוקב S&P 500 מאשר במסלול מנייתי רגיל, שנבחר על ידי מנהלי השקעות. צריך לשים לב שפרמיית הסיכון המתקבלת מהשקעה ב-S&P 500 שלילית כיום בשיעור כמעט 1%. זה אומר שהשקעה במדד תניב תשואה נמוכה יותר מהריבית חסרת הסיכון, תוך סיכון ותנודתיות גבוהים משמעותית".
ויטלי פלוטינסקי, מנכ"ל חברת התכנון הפיננסי S.F.P, נוטה להסכים עם תפיסה זו. לשיטתו, "צריך לתת משקל יותר נמוך בתיק ההשקעות ל-S&P 500, או לפזר למשל את ההשקעות בפוליסות חיסכון וקופות גמל להשקעה שבוחרות גם מניות ומדדים אחרים, בשילוב עם נכסים לא סחירים, שהמוסדיים מאתרים בצורה מאוד מדוקדקת".
"המטרה של תיק מאוזן כזה", מסביר פלוטינסקי, "היא למנוע מצב שבו אנחנו נקלעים לכמה שנים פחות טובות של מדד S&P 500 - והיו תקופות כאלה בעבר. S&P 500 כולל היום הרבה מאוד חברות רווחיות, שמציגות נתונים מעולים. עם זאת, צריך לזכור כשאנחנו משקיעים במדד אנחנו גם משקיעים בחברות שבסיטואציה אחרת לא היו נכנסות לתיק הנכסים שלנו".
עופר בן שימול, מנהל חטיבת העושר בבית ההשקעות אם אס רוק, מצביע על שני תרחישים הפוכים אפשריים עבור S&P 500. "מצד אחד, המדד ממשיך לשבור שיאים מתחילת השנה, אבל אם נבדוק לעומק נגלה שכ-65% מהמניות המרכיבות אותו ירדו מתחילת השנה. למעשה, 6 מגה-מניות - המהוות קצת יותר משליש המשקל בהרכב המדד - החזיקו את העליות ב- S&P 500 – מיקרוסופט, אנבידיה, אפל, אמזון, מטא (לשעבר פייסבוק) ואלפאבית (החברה האם של גוגל). בלעדיהן, התמונה הכוללת הייתה שונה לחלוטין".
זה מצב מסוכן לשווקים?
"הנתק הזה, בין מספר מניות-על לבין השוק כולו, כבר קרה פעם, לפני משבר הדוט.קום בתחילת המילניום הנוכחי, שנמשך כזכור בקריסת השווקים הפיננסיים", מזכיר בן שימול. "הנתונים האלה, ביחד עם נתוני מאקרו כלכליים נוספים בשוק האמריקאי, מגבירים את החשש להיחלשות הכלכלה האמריקאית ואולי גם למימוש במניות אלו, אשר בהכרח יוביל למימוש במדד כולו".
בצד החיובי של התמונה, בן שימול מציין כי "השוק האמריקאי מראה סימנים של רגיעה באינפלציה ומגלם, נכון להיום, שתי ירידות ריבית עוד השנה. מגמת הירידה בריבית, שתתחיל ככל הנראה בשלישון האחרון של השנה, תימשך בארה"ב ב-2025. זו מגמה שהמשקיעים אוהבים, שוק עולה בסביבת ריבית יורדת. כל זה מחדד את הצורך בשמירה על חשיפה למדד S&P 500 בתיק ההשקעות, בתמהיל נכון ובשמירה על פיזור ההשקעה באפיקים נוספים".
בן שימול מציע תחליפים להשקעה ב-S&P 500 עבור מי שמאמינים שאי הוודאות במדד עלתה. לדבריו, אלו "יכולים לגוון את המרכיב המנייתי בתיקי ההשקעות ולהיחשף לשווקים וסקטורים אחרים המומלצים להשקעה כגון הבנקים באירופה, השוק ההודי שנהנה משיעורי צמיחה גבוהים ומדדי ת"א 35 או 125 בישראל. אם אתם משקיעים כשירים, מומלץ לשלב בתיק ההשקעות גם מרכיבי השקעה לא סחירים, השקעות אלטרנטיביות המצויות במתאם הפוך לשוק ההון הסחיר ומפחיתות את רמת הסיכון בתיק".
לשיטתו של פלוטינסקי, "אפשר להשקיע גם בנאסד"ק, שמציג זינוק פנומנלי בשנה האחרונה. מי שרוצה פיזור יותר רחב יכול להיצמד למדד MSCI העולמי, שהניב מתחילת השנה תשואה של 11.9%, אמנם פחות מ-S&P 500 אבל עם פיזור יותר רחב". הוא מסביר כי "המשקל של שבע המופלאות (כולל טסלה) במדד הוא 21.65%, לעומת כשליש ב-S&P 500. כמו כן, המדד העולמי מפוזר על פני מדינות נוספות".
פוריה מציע להתמקד דווקא בשוק שנראה כרגע הכי בעייתי: השוק הישראלי. "אין ספק שהמצב בישראל לא טוב, הממשלה לא מוצלחת, האירוע של המלחמה וכל מה שמסביב לה לא מנוהל ואנחנו נמצאים בחוסר ודאות ביטחונית, גאו-פוליטית ותקציבית. אבל בסופו של דבר האירוע הזה יסתיים והמלחמה לא תימשך 30-20 שנים", הוא מסביר. "גם הממשלה לא צפויה להחזיק כל כך הרבה זמן ועוד יהיו כאן ימים טובים יותר. כשהשוק יתחיל להריח את זה, נראה שקיים המון דיסקאונט וחסר בשווקים, לעומת תמחור המחירים המאוד גבוה בשווקים בעולם".
אז לא להקטין חשיפה לניירות ערך בישראל?
"מי שיוצא כיום מתיק פנסיוני עם 30% חשיפה לישראל ונכנס למסלול עוקב S&P 500 מוכר למעשה את התיק שלו מאוד בזול וקונה תיק יקר מאוד, במחירי שיא. מה ההיגיון בזה? מבחינת תמחור, זה לא הזמן להקטין חשיפה לשוק הישראלי. ישראל כיום היא אולי השוק האטרקטיבי ביותר בעולם המערבי".
אבל המצב כאן עלול גם להחמיר, כפי שכבר ראינו.
"נכון, אבל זה בינתיים לא בא לידי ביטוי ברווחי החברות. אם הבנקים כאן נסחרים כיום ב-80% מערכם, זה כמעט כסף על הרצפה".