הנפילה החופשית נמשכת. הביטקוין, המטבע הדיגיטלי המוביל, משלים הערב (שני) ירידה של כ-5.6 אחוז לרמה של פחות מ-32 אלף דולר - הנמוכה ביותר מאז יולי 2021. המטבע, נכון לשעה 20:26, רחוק כבר ביותר מ-50 אחוז מרמת השיא של 64,800 דולר לביטקוין שנקבע לפני קצת יותר משנה, ב-14 באפריל 2021, ועומד על 31,644 דולר.
מה קורה כאן, האם ועד מתי יימשכו הירידות של הימים האחרונים? "בחצי שנה האחרונה, במיוחד בשלושת החודשים האחרונים, אנחנו רואים קורלציה הולכת ומתהדקת בין תנודות הביטקוין לתנודות שוק המניות, בעיקר שוק המניות האמריקאי", מסביר אלי מיזרוח, מנכ״ל בית ההשקעות למטבעות דיגיטליים סילבר קסטל. "זה קורה בניגוד למגמה השלטת בעבר, שבהן הביטקוין היה בקורלציה מאוד נמוכה לשווקים".
למה בעצם זה קורה?
"בשנתיים האחרונות נכנס לביטקוין הרבה כסף חדש של משקיעים מוסדיים: חברות השקעה פרטיות גדולות, קרנות השקעה וקרנות פנסיה מכל העולם. הביטקוין כיום הוא חלק מתיק ההשקעות שלהם וכשיש ירידות הם רצים אל הכסף המזומן ומוכרים גם ביטקוין".
אבל הם לא היחידים שמוכרים כרגע.
"נכון. בימים האחרונים, בעיקר בירידה של הביטקוין מרף של 40,000 דולר לאזור ה-34,000 אנחנו רואים גם מכירות של משקיעי ריטייל קטנים מכל העולם, בעיקר במזרח - וכרגע לא עומדים מולם שחקנים מוסדיים, משום שהם עדיין לא בטוחים שהגענו לתחתית. עם זאת, מכירות בסדר גודל כזה של השחקנים הקמעונאים הקטנים בדרך כלל מסמנות שאנחנו לקראת הגעה לתחתית, אבל אין לדעת.
"חשוב להדגיש שכל המהלך הנוכחי של הירידות בביטקוין קורה דווקא על רקע האצה בחדירת המטבע הזה לקונצנזוס, עם יותר ויותר גופים גדולים שמקבלים אותו כמטבע תשלומים. השבוע שמענו לדוגמא שגוצ'י החלו למכור בביטקוין. כל השחקנים הפיננסים והשחקנים הטכנולוגיים הגדולים בעולם ממשיכים בקצב פיתוח והשקעות גבוה בביטקוין, כך שהירידות הנוכחיות בשער המטבע לא מאטות את התחום כולו".
אפשר בכלל לדעת איפה התחתית?
"אי אפשר לדעת במדויק, אבל מקובל לחשוב כי הרצפה של שוק הביטקוין היא בערך פי שניים מהעלות השולית של כריית הביטקוין (יצירת מטבעות ביטקוין חדשים באמצעות הפעלת אמצעי מחשוב חזקים לפתרון בעיות מתמטיות סבוכות - ד.א). מאחר שהעלות הזו עומדת כיום על כ-16 אלף דולר לביטקוין, הרצפה אמורה להיות בסביבות 32 אלף דולר. זה כמובן לא בטוח וגם תלוי יותר ויותר במה שקורה ויקרה בשווקים".
השער הנמוך הנוכחי בביטקוין הוא הזדמנות קנייה?
"אתה מבקש ממני המלצת השקעה ואני לא יכול לתת לך כזו. לפי הניתוח של עלות הכרייה אנחנו קרובים לרצפה ולא היינו באזור הזה הרבה זמן. לכן, יש סיכוי טוב לחזרה לעליות, אבל כאמור מה שיקרה יושפע גם מהשוק הכללי וקשה להעריך מה יקרה שם".
הביטקוין חדל בהדרגה להיות מכשיר גידור כנגד ירידות בשווקים?
"לא הייתי אומר שזה נעלם, אבל זה הולך ונחלש. אנחנו רואים שבירידות בשווקים, בעיקר ירידות חדות, הביטקוין מגיב בירידות חדות משלו, אבל קצב התיקונים שבאים אחר כך שונה".
המלחמה באוקראינה עדיין משפיעה על שוק הקריפטו?
"מהצד של האוקראינים - הרבה פחות. אנחנו רואים אמנם המשך של כסף שזורם דרך צינורות קריפטו לתוך המדינה הזו, אבל לאוקראינים עצמם אין כבר כיום יכולת לקנות קריפטו כפי שעשו בתחילת הלחימה. ברוסיה, לעומת זאת, אנחנו עדיין רואים רמת פעילות קריפטו יותר גבוהה מאשר הייתה לפני המלחמה".
המטבעות הדיגיטליים המרכזיים האחרים מיישרים כולם קו עם הביטקוין בירידות?
"בגדול, שאר המטבעות אפילו יותר תנודתיים מהביטקוין: יורדים יותר ממנו בירידות ועולים יותר ממנו בעליות. למי שעושה את צעדיו הראשונים בשוק הקריפטו כדאי להתחיל בביטקוין, כי עדיין הכי קל לקנות ולמכור אותו, באופן שגם מאפשר להחזיר את הכסף לבנק. אפשר גם להיכנס דרך מכשיר פיננסי, אבל הכי חשוב ללמוד, להתייעץ, כי זה תחום שונה לגמרי מכל תחום אחר".
"יכול לרדת גם ל-20 אלף דולר - או לזנק 50%"
"אנחנו רואים שוב את התנודתיות הטבעית של הביטקוין שבאה לידי ביטוי כמה וכמה פעמים במשך השנים. בכל פעם יש סיבה מיידית חדשה - והפעם זו העובדה שהביטקוין צמוד וקרוב יותר ויותר לשווקים", אומר יובל רואש, מנכ"ל ביטס אוף גולד (Bits of Gold), מחלוצות המסחר במטבעות דיגיטליים בישראל.
לפי רואש, "הביטקוין נעשה כלי שאנשים משקיעים בו יותר ויותר וכאשר יש ירידות שווקים, גם הוא נכלל ברשימת הנכסים שנמכרים כדי להפחית סיכון.
צניחה של יותר מ-50% מול 2021 - זו תנודתיות טבעית?
"חד משמעית כן. אם תשווה לשער של לפני שנתיים, תקבל עלייה של 50% או יותר. זה עדיין שוק קטן יחסית ותנודתי. 50% זה גם לא החיתוך הכי גדול בהיסטוריה של הביטקוין. צריך לזכור שבתחילת משבר הקורונה למשל הביטקוין נסחר סביב 7,000 דולר לביטקוין ושנה לאחר מכן הוא כבר היה ביותר מ-61 אלף דולר לביטקוין, בדרך לשיא של יותר מ-64 אלף".
על מה צריך להסתכל עכשיו?
"כדאי להסתכל על התהליכים שקורים בתחום. למשל, שפידליטי, מגופי הפנסיה הגדולים ביותר בארה"ב, החליטה לאפשר לחוסכים שלה לשים את הפנסיה שלהם בין השאר במכשיר שעוקב אחר הביטקוין. זו התפתחות דרמטית. גם אצלנו, ההסדרה הרגולטורית המואצת מקדמת מאוד את האימוץ של התחום. זה לא משהו שראינו בשנים קודמות".
יש מה לעשות בנוגע לתנודתיות של שוק הקריפטו?
"אמנם נכון שיש אנשים שחוששים להיכנס לשוק בגלל התנודתיות הגבוהה, אבל מנתונים פנימיים שלנו בביטס אוף גולד השוק היום דווקא מוטה קנייה. ההפרש בין הקונים למוכרים אצלנו עומד עדיין על עשרות אחוזים לטובת הקונים. יש לנו גם הרבה מאוד לקוחות שמחזיקים ביטקוין לטווח ארוך. בסך הכל, אם משווים את הירידות האחרונות של 50% בביטקוין לירידות של חברות שהנפיקו בוול סטריט ונחתכו, עדיין מצבו יחסית טוב. מי שנכנס להשקעה במטבעות דיגיטליים צריך להבין שזה עדיין תחום תנודתי וספקולטיבי, אבל מגמת האימוץ וההסדרה מוסיפה הרבה מאוד ביטחון".
הירידות הן הזדמנות לאיסוף סחורה?
"לגמרי. המשקיעים הכי גדולים קונים כשהדם ברחובות. זו לא המלצת השקעה כמובן, אבל רבים רואים בכך הזדמנות. מי שמחפש להיכנס צריך, עם זאת, להיות מודע לכך שהביטקוין יכול לרדת גם לכיוון 20 אלף דולר".
מתחת ל-10,000 דולר לביטקוין זו גם אפשרות?
"הכל יכול להיות. האם סביר שזה יקרה? לא יודע. זה מאוד ספקולטיבי וצריך לדעת לנתק את הדיבור על הביטקוין מהמחיר שלו. כשמסתכלים עליו להשקעה, צריך להסתכל לטווח ארוך. כמי שנמצא בתעשייה הזו מ-2013, כשמחיר הביטקוין היה 15 דולר, אני יכול להגיד לך שהגרף נראה טוב. לטווח הארוך, לא הייתי מהמר נגד המטבעות הדיגיטליים".