הדולר נסחר היום (שלישי) במהלך רוב יום המסחר בעלייה נוספת של כ-1% מול השקל, לרמה של כ-3.76 שקלים. הפעם האחרונה שבה הדולר נסחר ברמה גבוהה יותר מ-3.75 שקלים הייתה ב-18 במרץ 2020, ערב התפרצות מגפת הקורונה בישראל.
"מגמת ההיחלשות של השקל נמשכת כבר כמה חודשים, ובימים האחרונים היא מושפעת גם מגורמים גלובליים כמו התחזקות של הדולר מול מטבעות אחרים בעולם", אומר יוסי מנשה, מנכ"ל אלטשולר שחם פייננשל סרביסס.
לפי מנשה, "כל עוד הסנטימנט הכללי כלפי השקל לא ישתנה, הדולר ימשיך לקבוע שיאים חדשים מולו. נכון לעכשיו, יש גם גורמים מאקרו כלכליים שתומכים בהיחלשות השקל. החשבון השוטף של מדינת ישראל פחות טוב ממה שהיה, הגירעון גדל. יחד עם זה, על שער המטבע הישראל משפיעים גם גורמים ספקולטיביים, שכידוע פחות מאמינים כיום בעוצמת השקל והמשק הישראלי. זה מה יש".
מה צפוי הלאה?
"אף אחד לא באמת יכול לומר מה יקרה, אבל אם נתבסס על התנאים הנוכחיים ונניח שלא יהיו שינויים לטובה, המגמה כנראה תימשך ונראה היחלשות נוספת של השקל. כל עוד יימשכו הספקות לגבי ביטחון המשקיעים, המדיניות הפיסקלית המרסנת והיציבות השלטונית – כל אלה גורמים שמחלישים מטבעות של מדינות".
חברת דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' הודיעה אתמול (שני), כי היא מותירה את תחזית ודירוג האשראי של ישראל ללא שינוי, ברמה של "+A" ו"יציבה" בהתאמה. כלכלני פיץ' הזהירו, כי "השינויים שמבצעת ממשלת ישראל עשויים להשפיע באופן שלילית על פרופיל האשראי של ישראל, אם ייחלשו האיזונים והבלמים של המוסדות במדינה".
"בהתחלה, איך שיצאה ההודעה של פיץ', ראינו התחזקות של השקל, אבל אני מניח שזו הייתה בעיקר תגובה של מערכות ממוחשבות", אומר מנשה. "עם זאת, כשהמשקיעים התחילו להיכנס לעומק של הסקירה, הם ראו את כל הביקורת שם על המצב בישראל ואת העובדה שכלכלני פיץ' מזהירים שאם דברים לא ישתנו בישראל יש סכנה אמיתית לדירוג. מיד אחר כל המגמה במסחר בשקל-דולר התהפכה שוב. בעומק של הסקירה רואים שהמצב של כלכלת ישראל לא כזה טוב. אמנם, ברמת הכותרות השאירו את הדירוג ללא שינוי, אבל במקביל אמרו שאם המצב הפוליטי הנוכחי יימשך ולא יהיה שינוי לטובה, בפעם הבאה זה כבר לא יהיה אותו דירוג".
"ברומטר לרמת הסיכון"
"בתקופה האחרונה, אנחנו רואים שהדולר הוא ברומטר לרמת הסיכון בכלכלת ישראל", אומר חן הרצוג, כלכלן ראשי, BDO. "ככל שרמת הסיכון עולה והכלכלה נחלשת, זה מתבטא בשער החליפין. ראינו השבוע את הודעת פיץ', שאמנם לא הורידה את הדירוג אבל הזהירה מההשלכות של המשך מהלכי חקיקה חד צדדיים. מעבר לכך, אנחנו לא צריכים שחברת הדירוג תגיד לנו מה קורה, כי אנחנו רואים את הנתונים בפועל: הכנסות המדינה ממיסים ירדו במחצית הראשונה של השנה, קצב הצמיחה של המשק מואט. יש גם חשש שעליית האינפלציה לא נעצרת עדיין ושבנק ישראל יצטרך לבצע העלאת ריבית נוספת".
זה נראה ונשמע לא טוב.
יש כאן צירוף של אינדיקטורים כלכליים, שביחד עם אי הוודאות הפוליטית קדימה, מחלישים את כלכלת ישראל. אנחנו בעיצומו של משבר כלכלי וכל נורות האזהרה המאקרו כלכליות נדלקות. מתחייבת עכשיו מנהיגות כלכלית אחראית שתשנה מגמה, אחרת המשבר יימשך ואף יוחרף. ככל שרמת הסיכון בכלכלה הישראלית תעלה, יגדל הסיכון להמשך הפיחות בשקל. זה אירוע שמזין את עצמו".