בחודש נובמבר הביטקוין שבר שיא של גל הזמנים כשחצה את רף ה-69 אלף דולר למטבע, בסוף השבוע האחרון המטבע צנח ביותר מ-20 אחוז מאותו השיא כשנסחר ביום שבת ב-42,296 דולר למטבע בלבד. מאז, המטבע כבר הספיק להתאושש, ונכון להיום כבר נסחר בכ-49,425 דולר.
גם את'ר, המטבע השני בגודלו שמקושר לרשת הבלוקצ'יין אתריום צנח ביותר מ-10 אחוז. על פי נתוני פלטפורמת coingecko ענף הקריפטו כולו שכולל 11,392 מטבעות נפל ביותר מ-15 אחוז לכ-2.34 טריליון דולר, לאחר שכבר הגיע בחודש שעבר לשווי של 3 טריליון דולר.
"היה סופ"ש סוער בשוק מטבעות הקריפטו, דרמה שהתחילה בשעות הלילה בשישי ונמשך לשבת", אמר רועי קצירי, מנהל אתר investing.com בישראל ל-Business. "בזמן הזה המחיר הדולרי של רוב המטבעות הגדולים ירד בין 17-20 אחוז. המטבע היחיד שזינק הוא לונא של פלטפורמת בלוקצ'יין בשם טרה שבשבת הגיע לשיא כל הזמנים".
בשוק הקריפטו התנודתיות הגדולה פחות חריגה מאשר בשווקים המסורתיים. הירידה בשוק המטבעות הדיגיטליים מגיעה במקביל לתנודתיות בשווקים המסורתיים בשל האינפלציה הגוהה שגורמת לבנקים המרכזיים להדק את המדיניות המוניטרית והתפרצות ווריאנט האומיקרון שעדיין גורם לחוסר ודאות בשווקים. לכן, לא מן הנמנע שחוסר הוודאות משפיע גם על משקיעי הקריפטו. "בשוקי ההון הקונבנציונאליים ירידות בשיעורים דו ספרתיים נחשבות לצניחה כואבת מאוד בקריפטו זה פחות חריג", הוא מסביר. "ביממה האחרונה אנחנו רואים תיקון מסוים. קשה לשים את האצבע על גורם אחד, אבל אנחנו כן יודעים שהיה לחץ חזק מאוד של מכירות".
קצירי מציין שתי סיבות אפשריות נוספות לצלילה החדה: דיווח על פריצת סייבר של ביטמארק, פלטפורמת מסחר מוכרת בשוק הקריפטו. גורם נוסף הוא דחיית הבקשה להקמת קרן סל מבוססת קריפטו נוספת בארה"ב. לפני כחודשיים אושרה קרן הסל "ProShares Bitcoin Strategy" המאפשרת מסחר על חוזים עתידיים. בניגוד לקרן ההיא, הקרן שנפסלה התבססה על המחיר הממשי של המטבע ולא של חוזים עתידיים, ולכן כנראה נפסלה.
"עכשיו השאלה היא איך תסתיים 2021 ואת זה נראה בשבועיים שלושה הקרובים", אומר קצירי והתייחס לסקר שערכו ב-investing.com. "דווקא בישראל רוב המשקיעים אמרו שהם משקיעים בקריפטו ועדיין מתכוונים להשקיע. יש כאלה שרואים את זה כהזדמנות קנייה, אז לאו דווקא רואים בריחה המונית אלא הסתכלות שונה. כבר היום יש תיקון וחזרה של משקיעים שחוזרים לקנות מטבעות קריפטו".
ג'סטין דאנטהאן, ראש מכירת מטבעות קריפטוגרפיים ב-EQONEX, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס שהם זיהו עלייה בכמות העברת מטבעות מהארנקים לזירות המסחר מה שבדרך כלל מעיד על רצון למכור.
המכירה ההמונית של מטבעות הקריפטו מגיעה גם לפני עדויות צפויות של בכירים בחברות קריפטו גדולות, כולל זירת המסחר הגדולה coinbase, בפני ועדת הפיננסים של הסנאט. השימוע יהיה הפעם הראשונה שבה בכירים מעולם הקריפטו מעידים בפני המחוקק האמריקני על ההשלכות של הסחר במטבעות הקריפטו ועל הדרך הטובה ביותר להחיל עליהם רגולציה.
למרות הנפילות הביטקוין עדיין נמצא בעלייה של 60 אחוז השנה. "חוסר הוודאות עם התפרצות וריאנט האומיקרון גורם לשווקים להיות דרוכים", אמר ויג'אי אייר, מפלטפורמת המסחר לונו בסינגפור לבלומברג. "קשה עדיין להגיד מהן המשמעויות עבור השווקים מה שמגביר את חוסר הוודאות".