שוק המטבעות הדיגיטליים שבר היום (שלישי) שיאים, כשבפעם הראשונה בהיסטוריה שני המטבעות המרכזיים ביטקוין, שכבר שווה כ-68,530 דולר ואיתריום, שנסחר ב-4,837 דולר -  שוברים את השיא שלהם באותו היום. 

הביטקוין עלה כבר ב-128 אחוז השנה וב-327 אחוז ב-12 החודשים האחרונים. "קטונתי מלהתנבא לגבי הכיוון של הביטקוין, אבל כצופה מצד זה נראה כמו קזינו עם כמה שחקנים מאוד כבדים שמשפיעים על המסחר", אומר עו"ד שאול אדרת, שותף וראש מחלקת פינטק בשבלת ושות'. "לאותם שחקנים יש אינטרס שמחיר הביטקוין ימשיך לעלות והם עוזרים לזה לקרות, אבל מה שחשוב באמת כאן זה שהמטבע הדיגיטלי המוביל מקבל כל הזמן עוד לגיטימיות. גם הרגולטור האמריקאי, שעל פיו יישק דבר, אמר כיום שמי שמתעסק בביטקוין הוא לא בהכרח פושע. הסינים אמנם אסרו על כל פעילות ביטקוין אצלם במדינה, אבל זה לא השפיע באופן מהותי על המטבע. דווקא פוטין הפתיע ברוסיה לפני כשבועיים-שלושה, כשאמר שהביטקוין הוא דבר לגיטימי".

עו"ד שאול אדרת, שותף וראש מחלקת פינטק בשבלת ושות' (צילום: אורן דאי)
עו"ד שאול אדרת, שותף וראש מחלקת פינטק בשבלת ושות' | צילום: אורן דאי

"חשוב להבין שנקודת ציון חשובה היא שהשוק כולו שכולל 13 אלף מטבעות עבר לראשונה את השווי של 3 טריליון דולר", מוסיף רועי קצירי,  מנהל האתר הישראלי של פלטפורמת המידע הפיננסית Investing.com. "לפני שנה בדיוק שווי השוק כולו היה חצי טריליון ב-2020. שווי השוק צמח פי שישה תוך שנה זה מאוד דרמטי גם בקצב הגדילה. זו גדילה חריגה ויוצאת דופן".

רועי קצירי, מנהל האתר הישראלי של investing.com (צילום: איל יצהר)
רועי קצירי, מנהל האתר הישראלי של investing.com | צילום: איל יצהר

"יש הרבה סימני שאלה סביב השאלה מה גורם לעלייה עכשיו", הוא מוסיף. "בחודש האחרון אנחנו רואים עלייה של עשרות אחוזים בביטקוין ובאיתריום ויש הרבה מאוד מכשירים פיננסים שלא היו קודם שמאפשרים למשקיעים מוסדיים וגם כאלה מן השורה להיחשף לשוק הזה לראשונה".

אז הרוח הגבית מהרגולטור עומדת מאחורי העליות בביטקוין? 

אדרת מתייחס להשפעה של קבלת הגופים המוסדיים את המטבעות הדיגיטליים. "אם אתה לא סיני, אז כן, זו הסיבה המרכזית כיום. הביטקוין נכנס לבורסה האמריקאית בצורה גלויה ופומבית ויש לכך השפעה גדולה. מעבר לכך, אני חושב שחלק גדול מאוד מהשוק בביטקוין מוחזק על ידי קבוצת אנשים יחסית קטנה, עם השפעה לא פרופוציונלית על מה שקורה עם המטבע הזה. וכשלאנשים יש כוח להשחית, הם עושים בו שימוש".

 מה קורה בתחום הזה בישראל? 

 "דווקא מבחינת הרגולציה אנחנו די מתקדמים, כי רשות המיסים הגדירה כבר לפני כמה שנים מה צריך לעשות עם מטבעות קריפטו ואיך צריך לטפל בהם. גם רשות ני"ע אמרה שהביטקוין אפשרי, אבל מי שחוסם את התחום כרגע הם הבנקים בישראל. רבים מהם עדיין רואים בקריפטו כסף עברייני שאי אפשר להוכיח את המקור שלו, ופשוט לא מאפשרים פעילות. גם בנק ישראל אמר ב-2014 שהביטקוין זה מכשיר מסוכן ומאז הוא שותק באופן מודע בעניין הזה, למרות בקשות שיחזור בו מההצהרה הזאת. כלומר, הבנק המרכזי עדיין דבק בעמדה שזה תחום עם פעילות עבריינית". 

יובל רואש, מנכ"ל ביטס אוף גולד (צילום: רונן גולדמן)
יובל רואש, מנכ"ל ביטס אוף גולד | צילום: רונן גולדמן

מה דעתך על העמדה הזו? 

"בדולר יש פעילות עבריינית יותר גדולה מאשר בביטקוין. לפי רגולטורים אירופיים, הבנקים פשוט מדירים תחומים שלמים מהכלכלה מתוך חשש שיש בהם הלבנת הון, במקום לבצע פעולות אקטיביות ולבדוק כל גורם באופן פרטני. הם למעשה דוחפים תעשיות שלמות לשוק האפור ולמעשה מייצרים בכך הלבנת הון.  אי אפשר לעצור את הטכנולוגיה, אבל הבנקים בהחלט יכולים למרר לאנשים את החיים עד שזה יקרה".

 אזרח מן השורה יכול כיום לקנות ביטקוין בקלות? 

"טכנית ניתן כיום לקנות ננו חלקיקים של המטבע, כך שמבחינה זו אין בעיה. עם זאת, אם הבנק שלך לא מכיר את ספק הביטקוין שלך, עלולה להתפתח בעיה. אני עצמי ביקשתי לקנות ביטקוין לפני כמה שנים והבנק שלי אמר לי לא ואפילו כתב לי שהוא לא מוכן להעביר את הכסף שלי לביטס אוף גולד, שכבר היה אז גורם מפוקח על ידי רשות שוק ההון".

הבנק יכול לעשות דבר כזה, לאסור עליך להשקיע את הכסף שלך? 

"כן. אגב, זה מוכיח בדיוק את הטענות כי חוסר השליטה שלנו בכסף שלנו שמוחזק בבנקים הוא הסיבה המרכזית להולדת מטבעות הקריפטו. הבנקים בישראל רק מוכיחים את הנקודה הזו. אגב, לא רציתי להיות מיליונר במקרה ההוא, רציתי רק להמר על 50 אלף שקלים כי הביטקווין בדיוק נפל ל-2,000 דולר... אבל הבנק שלי לא נתן לי". 

"הבנקים שולחים את הלקוחות לשוק האפור" 

ליובל רואש, מנכ"ל ביטס אוף גולד, אין יותר מדי בנוגע לכיוון העתידי של הביטקוין. "הוא שובר שוב את שיא כל הזמנים ומתקרב ל-70 אלף דולר למטבע. זו הפעם השנייה בתוך פחות מ-30 ימים, ואנו מעריכים שימשיך לשבור את שיא כל הזמנים שוב בחודשים הקרובים. העליות הללו רק מחזקות ומוכיחות שהמשקיעים מאמינים בביטקוין ורואים בו מטבע יציב וטכנולוגיית התשלום העתידית". 

זה עד כדי כך פשוט? 

"יש גם נקודה בעייתית שמשקיעים חדשים רבים לא מודעים לה: השקעה בשוק הקריפטו כרוכה בסיכון מסוים, ולכן אנחנו ממליצים לקרוא ולהעמיק לפחות ברמה בסיסית לפני שממהרים להיכנס להשקעה, במיוחד אם זה מטבע שהוא לא מהמטבעות המובילים. כמו כן, חשוב מאוד גם לחקור על הגוף שממנו קונים ולוודא שהוא גוף אמין ומפוקח בישראל, היות שזה גורם משמעותי מאוד ומשפיע רבות על היכולת להמיר את המטבעות חזרה לשקלים בעת המימוש ולהכניסם לחשבון הבנק".

_OBJ

גם אתה סבור שההסדרה הרגולטרית משנה את פני המשחק? 

"אין ספק בכך. במקביל, אנחנו רואים גם גופיים פינננסיים גדולים שמקבלים את הביטקוין, בהם מסטרקאד ו-ווריפון, אבל החיזוק המשמעותי הגדול ביותר בחודשים האחרונים היה תחילת המסחר ה-ETF על חוזים עתידיים בביטקוין בבורסה בניו יורק. כיום לכולם ברור כבר שהביטקוין כאן כדי להישאר. גם המטבע ייפול ב-50% לאזור ה-30-40 אלף דולר, הרבה פחות אנשים יספידו אותו בהשוואה למספר האנשים שהספידו אותו בנפילה הקודמת ב-2018".

מה הבעיה של הבנקים הישראלים עם מטבעות הקריפטו?

"המערכת הבנקאית הישראלית צריכה לעשות אדפטציה. בבנק הפועלים יש כבר נהלים מאוד ברורים בנוגע לכספים מקריפטו ואני צופה שזה יתרחב גם לשאר הבנקים. אנחנו כן נתקלים בסיפורים של לקוחות שהבנקים לא נתנו להם להוציא את הכסף שלהם, כדי להשקיע אותו בקריפטו. זה שהבנק לא מאפשר להעביר כספים לגוף שמפוקח על ידי הרגולציה הישראלית - זו אנומליה ואבסורד. הפיקוח על הבנקים הבטיח להוציא עמדה בעניין עד סוף השנה. הבנקים שעושים את זה גורמים עוול לשוק הישראלי, כי הם שולחים לקוחות לקנות ביטקוין בשוק האפור".

אתה רואה את הביטקוין עובר בקלות את רף 70 אלף הדולר? 

"אני נזהר מתחזיות מספריות כאלו, אבל ג'יי פי מורגן אמרו שהביטקוין יכול להגיע ל-146 אלף דולר למטבע. אז אני לא אגיד שהם טועים, אם כי קשה לי גם לומר שהם צודקים בוודאות. כחברה הכי גדולה בתחום הזה בישראל, אנחנו רואים ב-12 החודשים מספרים דמיוניים בכמות הלקוחות החדשים בעולם הקריפטו - וזה רק הולך וגדל".