חברת הספאק הראשונה בישראל, iSPAC , הודיעה היום (רביעי) על השלמת ההנפקה בבורסה בתל אביב. החברה שנוסדה על ידי גיל דויטש, רוני בירם, אמיר אפרתי וירון בלוך, השלימה היום הנפקת מניות ואופציות בהיקף של 400 מיליון שקל.

היקף הביקושים של החברה עמד על כ-575 מיליון שקל, הכוללים משקיעים מוסדיים מובילים ומגוונים נטלו חלק דומיננטי בהנפקה וצפויים להיות בעלי עניין בחברה. בניגוד למתווה האמריקני, בישראל מחוייבים היזמים לרכוש 10 אחוז מהסכום הכולל של הגיוס, מהונם האישי.  

חברות הספאק שהפכו להיות פופולריות בבורסה בארה"ב, הן חברות שמגייסות כסף עוד לפני שיש להם פעילות. והמטרה היא מימון למיזוג או לרכישה. "לא נלך לחברות 'חלום'", מסביר ירון בלוך ממייסדי החברה ל-Business. "זה לא היתרון היחסי שלנו. יש מספיק ספאקים אמריקנים שעושים עסקאות עם חברות ישראליות. אנחנו הולכים על חברות משמעותיות של לפחות מיליארד שקל שווי. אנחנו מחפשים חברות עם מודל עסקי חזק ומוכח ועם הנהלה טובה"

בלוך הסביר את הערך של החברות בהצטרפות לספאק. "זהו כלי משלים לגיוס הון שבעצם מהווה אלטרנטיבה שמאפשרת לחברה להפוך לציבורית בוודאות הרבה יותר גבוהה", מסביר. "התהליך הוא יותר מהיר, משהו כמו חודשיים שבסופם החברה הופכת להיות ציבורית. הוודאות הרבה יותר גבוהה מבהנפקה רגילה שאתה לא יודע באיזה שווי אתה יוצא, והאם השוק עדיין יהיה פתוח עבורך".

מתווה ה SPAC הישראלי אושר לאחר תהליך משותף של המייסדים, הרשות ניירות ערך והבורסה, ונמשך קרוב לשנה. המתווה הישראלי אמור לאזן בין צרכי המשקיעים, היזמים וחברת המטרה שעתידה להתמזג לתוך חברת הספאק הציבורית. כמו כן, יושמו מגוון שינויים ותוספות מהותיים בהשוואה למודל האמריקאי ששמים דגש על בטחונו של המשקיע.

"אנחנו מאמינים שהמתווה שגובש יאפשר לנו לגבש עסקה אטרקטיבית למשקיעים באמצעות מיזוג עתידי עם חברה ישראלית בעלת פוטנציאל ומנועי צמיחה מובהקים", מסר בלוך עם ההנפקה. "מדובר במוצר ייחודי ומשלים למכשירים הפיננסיים הקיימים בישראל, ובהרחבת האפשרויות של חברות פרטיות ראויות להצטרף למשפחת החברות הציבוריות בבורסה הישראלית". 

אני משוכנע שהצוות בהובלתו של ליאור אובסיוביץ׳, ובתמיכתם של היזמים לצידי, גיל דויטש ורוני בירם, יחד עם אמיר אפרתי, מייסדה של קרן ברוש, יפעל בנחישות על מנת להצדיק את האמון הרב שניתן לו היום ע"י המשקיעים"

SPAC (Special Purpose Acquisition Company) הוא מכשיר פיננסי מוכר מתחילת שנות ה- 90, ששבר שיאים בשנה וחצי האחרונות עם שיא גיוסים של כ-200 מיליארד דולר גויסו באמצעותו בשוק המניות האמריקאי, כמה מגיוסי הספאק בארה"ב התמזגו עם חברות טכנולוגיה ישראליות.

הסכום המגויס מהציבור בהנפקת ה-SPAC מופקד בנאמנות ומושקע באפיקים סולידיים, בזמן שצוות הניהול עוסק באיתור חברה פרטית המתאימה לצורך השלמת מיזוג שבסופו תהפוך לחברה ציבורית. לרשות צוות הניהול עומדות שנתיים, לכל היותר, לאתר השקעה איכותית, ולהביאה לפתחם של המשקיעים, שיכולים לבחון את העסקה ולהחליט אם הם משתתפים בה והופכים להיות בעלי מניות בחברה הממוזגת, או שהם "קוראים לכספם" ומקבלים בחזרה את השקעתם המקורית. בהתאם למתווה הישראלי, עמלת היזם מתקבלת אך ורק אם אכן מאושר מיזוג כזה על ידי רוב מיוחד של בעלי המניות והיא מתקבלת בצורת הקצאת ניירות ערך חסומים בחברה הממוזגת.