המצב הנוכחי בשווקים, בארץ ובעולם, עלול לבלבל גם משקיעים מנוסים. המדדים המובילים בארה"ב, מדד ה-S&P 500 ומדד הנאסד"ק, הצליחו לסיים גם את חודש אוקטובר בירידות קלות בלבד ושניהם רושמים עדיין עליות נאות מאוד מתחילת השנה: 13.3 אחוז ב- S&P 500 ולא פחות מ-28.8 אחוז בנאסד"ק.
מנגד, הבורסה בתל אביב חוותה באוקטובר חודש טראומתי שאותו סיים מדד תל אביב 125 בירידה של 9.2 אחוז ובירידה של 6.2 אחוז מתחילת השנה. עם זאת, מתחילת החודש נרשמה התאוששות מסוימת במסחר תנודתי שנע בין עליות לירידות. גם בגזרת הדולר נרשמה התמתנות, לאחר שבנק ישראל התערב במסחר במט"ח בסכום המוערך עד כה ב-8.2 מיליארד שקל.
אז מה עושים עם הכסף בתקופה כה רגישה? המומחים מצביעים על שני אפיקי השקעה, שהצליחו מאוד בחודשים האחרונים ואולי הגיעה השעה לחשב בהם מסלול מחדש: קרנות העוקבות אחר מדד S&P 500 וחשיפה למט"ח בתיק ההשקעות.
קרנות עוקבות S&P 500
"בשנתיים האחרונות, כנראה בעידוד של רשתות חברתיות ומשפיענים פיננסיים, התגבר מאוד טרנד ההשקעה בקרנות עוקבות על מדד S&P 500", מסבירה ספיר קדוש, בעלים ומנכ"לית משותפת ב-SFP, חברה לתכנון פיננסי הוליסטי.
מה בדיוק מספרים לאנשים ברשת?
"רבים שומעים הדרכות אונליין שבהן מספרים להם שאין כל תועלת בניהול השקעות, ושכדאי להשקיע את כל הכסף במסלול S&P 500, כי כך אפשר להיצמד תמיד לביצועי 500 החברות הטובות והמובילות בארה"ב, עם שווי השוק הגדול ביותר. אני מסכימה שכחלק מתכנון מס ותכנון טווח השקעה, נכון שהמדד הזה יהיה חלק מהתיק, כי לאורך זמן החברות המובילות בכלכלה האמריקאית מגדילות בעקביות את הרווחים ועולות. עם זאת, יש להשקעה הזו גם חסרונות, בעיקר למשקיעים פחות מעורבים כמו גברת כהן מחדרה".
מה החסרונות?
"ב-2008 לדוגמא S&P 500 רשם ירידה של 38.5 אחוז. האם חוסכים מסוגלים לראות את תיק ההשקעות או הפנסיה שלהם מתכווץ בשיעור כזה? באותה תקופה הבורסה בתל אביב ירדה הרבה פחות כי הייתה חשופה לחברות נדל"ן, תרופות, תשתיות ועוד שלא הושפעו דרמטית מהמשבר. לכן, הגישה הנכונה יותר היא לבחון בכל תקופה ותקופה את המצב. המכפיל של מדד S&P 500 גבוה היסטורית בצורה בולטת, שזה אומר שמי שצמודים אליו חשופים למניות בתמחור גבוה".
הפופולריות של המסלולים מחקי S&P 500 צפויה להימשך?
"כן, בזכות התשואות הגבוהות שהציג המדד הזה בשנים האחרונות בהשוואה למדדי מניות אחרים בעולם. חברות הביטוח ובתי ההשקעות יצרו מסלולים עוקבי S&P 500, ויש תנועה אליהם בציבור. עם זאת, חשוב שכל אחד יתכנן מה שמתאים לו, בהתאם לצרכים שלו ולא יסתכל רק על פוסטים ברשתות החברתיות או בסרטונים. החלטות על פנסיה או השתלמות לא מקבלים בטיקטוק".
מה עם השקעה עוקבת במדדים המובילים בישראל?
"אנשים שחושבים שהפגיעה הנוכחית במטבע ובשוק הישראלי מוגזמת, אכן מזהים פוטנציאל השקעה דווקא בשוק הישראלי. החברות הישראליות ממשיכות לעבוד ולייצר רווחים ולא היו אמורות להיפגע בשווי השוק שלהן כפי שנפגעו. לכן, יש גם מי שנכנס להשקעה ישירה במדדים ישראלים כמו ת"א 35 או ת"א 125".
גם ליובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק (ROK INVESTMENT), אין ספק בנוגע לפופולריות של ההשקעה בקרנות עוקבות. עם זאת, הוא מכנה אותן בתואר הלא מדי מחמיא "טרנד".
"כגישה", אייזנברג מבהיר, נכון להיות חשוף ל- S&P 500 בתיק גם כיום, אבל צריך גם להיזהר: אני שומע לא מעט משקיעים שמתייחסים להשקעה במדד הזה כאל השקעה סולידית, וזה ממש לא המצב. נכון, ה- S&P 500רשם תשואה ממוצעת יפה מאוד במשך השנים (10.41 אחוז בעשור שבין 2013 ל-2022 – ד.א); וכן, בשנה האחרונה הרבה משקיעים וגופי השקעה הסיטו כספים לחו"ל על רקע חולשת השוק המקומי - וראו רווחים יפים. ועדיין, S&P 500 הוא מדד מניות שיכול גם לרדת. צריך להיזהר מהיסחפות לטרנדים, אם בעיקר אם אתם משקיעים שמחפשים השקעות סולידיות".
האם הריצה לתעודות סל על S&P 500 מרגיזה בתי השקעות, שמפסידים דמי ניהול גבוהים הרבה יותר בתיקי ההשקעות המנוהלים?
"השקעה מדדית אכן מאוד חשובה, אבל היא לא יכולה להיות כל רכיב ההשקעות שלנו. בין היתרונות של מנהלי ההשקעות אפשר לציין שכאשר יש ירידות בשווקים, הם בדרך כלל מצליחים לרדת פחות מהמדדים. עצם ההצלחה הזו מאפשרת להם גם פחות לרדוף אחרי המדדים בשנים שבהן השווקים עולים. ניהול השקעות זה ניהול סיכונים ואם ניקח את מדד ה- S&P 500נראה שאכן היו שנים שבהן הוא רשם תשואות מאוד יפות, אבל יש גם שנים שלא. אני כבר מעל 20 שנה בתעשיית ההשקעות ועוד לא נתקלתי באף משקיע ששם את כל כספו על S&P 500 והצליח לשרוד את השנים הקשות, את המינוס 20 אחוז והמינוס 30 אחוז. אפילו וורן באפט שאמר שהשקעה במניות צריכה להתבצע דרך השקעה במדדים, מנהל בעצמו קרן השקעות. בסופו של דבר, מנהלי השקעות ומוצרים עוקבי מדדים מאזנים זה את זה. צריך את שניהם ובעיקר - להגדיר רמת סיכון רצויה ומשם להחליט על חשיפות בתיק".
חשיפה למט"ח בתיק ההשקעות
"כמשקיע פרטי, קשה מאוד עד בלתי אפשרי לתזמן את שוק המט"ח", מסביר אייזנברג. "לכן, עדיף לאמץ ראייה אסטרטגית שבה אנחנו שואלים את עצמנו האם נכון לנו ועד כמה חשיפת מט"ח-חו"ל בתיק ההשקעות. לדעתי חשוב שתהיה חשיפה כזו, גם כי אנחנו חלק מהכלכלה העולמית".
באיזה שיעור מהתיק צריכה להיות החשיפה למט"ח?
"לפחות 25 אחוז מהתיק. ההסתכלות צריכה להיות יותר אסטרטגית, לא אם השקל ב-3.8 או ב-4. המסחר במט"ח ימשיך כנראה להיות תנודתי ולכן כדאי להסתכל על זה מהפריזמה של האם אנחנו רוצים חשיפה למט"ח - והתשובה היא כן".
גם קדוש סבורה שעדיף להסתכל על אסטרטגיה ומטרות השקעה לטווח ארוך, ומזכירה כי "כל מי שיש לו קרן פנסיה, קופת גמל וקרן השתלמות, חשוף כיום בשיעור של 30 אחוז-50 אחוז להשקעה בחו"ל. אותה חשיפה היא בדרך כלל במטבע חוץ ורובה לא מנוטרלת שקלית".
אז בהשקעות הפרטיות כדאי דווקא להקטין עכשיו את החשיפה למט"ח?
"יש מי שסבורים שאחרי המלחמה השקל יתחזק. מצד שני, אי ודאות ופגיעה בכלכלה גוררת היחלשות מטבע כפי שראינו בימים הראשונים למלחמה. בכל מקרה, המט"ח הוא שוק ספקולטיבי ביותר, שמושפע מפרמטרים רבים. ראיתי חשיבות רבה בפיזור ובחשיפה מוגברת למסלולי חו"ל הצמודים למט"ח, כשהתבררה השפעת הרפורמה המשפטית בישראל על המט"ח. עכשיו יש התלבטות האם להמיר חלק מהכסף לשקלים, אבל חשוב לזכור שבהמרה כזו אנחנו מגבילים את האפשרויות לרכישת נכסים, קרנות או מוצרים פיננסים - והפיזור של תיק ההשקעות נפגע".
אז לא לזוז בינתיים?
"שוק המט"ח הוא הקשה ביותר לחיזוי. אותו ייסוף בשקל, שיביא למצב שבו נקבל פחות שקלים על כל דולר ביום מן הימים, בטל בשישים בראייה לטווח של 10 שנים ומעלה. הטעות הכי גדולה היא דווקא לסטות מאסטרטגיית ההשקעה, בגלל תנודות בשקל-דולר או בשקל-אירו".