יום שני, 5 באוגוסט 2024, היה מהימים העגומים שידע סקטור מניות הטכנולוגיה בוול סטריט בשנתיים האחרונות. המשקיעים שבו מסוף שבוע עמוס בחששות מאקרו, שעיקרם גלישה של הכלכלה האמריקאית להאטה ואולי אף למיתון. כל העיניים הופנו לשבע מניות הטכנולוגיה המובילות, המכונות גם "שבע המופלאות" (The Magnificent Seven, במקור מערבון מ-1960) - אפל, אנבידיה, מיקרוסופט, אמזון, אלפאבית (גוגל), מטא (פייסבוק) וטסלה - אותה שביעייה החולשת על לא פחות מ-30.37% ממשקל מדד S&P 500 ומובילה למעשה את הכלכלה העולמית כולה.

ואכן, כל השבע חטפו מכה, חלקן אף מהלומה - ואיבדו שווי שוק מצרפי של 3 טריליון דולר מרמות השיא שבהן שהו בתחילת יולי. 3,000,000,000,000 דולר בחודש אחד. איך לכל הרוחות זה קרה?

"שבע המופלאות הוכיחו במשך השנים יכולת להתנתק מחוקי הכבידה בכל מה שנוגע לשיעורי צמיחה גבוהים", מסביר אלון לסט, אנליסט טכנולוגיה במיטב בית השקעות. "המשקל היחסי שלהן בהשוואה לכל סקטור הטכנולוגיה בוול סטריט הלך וגדל בהדרגה. במונחי הכנסות, שבע החברות האלו מהוות כיום כ-50% מההכנסות של כל חברות הטכנולוגיה והתקשורת הכלולות במדד S&P 500 . לפני עשר שנים הן היו 'רק' 30%, כלומר הן יצרו כוח מונופוליסטי שסייע להן לשמור על שיעורי צמיחה גבוהים על פני השנים. במונחי שווי שוק מצרפי, שבע המופלאות הגיעו לאחרונה לשווי כולל של 14.5 טריליון דולר, לעומת קצת יותר מ-5 טריליון בתחילת 2020. שאר חברות הטכנולוגיה עלו בתקופה זו בשיעור מתון הרבה יותר, מ-4.5 טריליון דולר ל-7 טריליון דולר".

S&P 500 (צילום: shutterstock)
"יצרו כוח מונופוליסטי שסייע לשמור על שיעורי צמיחה גבוהים על פני השנים". מדד S&P 500 | צילום: shutterstock

לסט מבהיר כי למרות ההתנתקות הברורה מהחבורה הטכנולוגית, ישנם גם פרמטרים שבהם היחס בין "המופלאות" לכל השאר נותר פחות או יותר יציב. "מבחינת מכפילי רווח, שבע המופלאות נסחרות במכפילים של 27-28 לעומת כ-20 לסקטור הטכנולוגיה כולו", כדבריו. "הפער הזה יציב מ-2020, מה שיכול ללמד אותנו כי אובדן הערך העצום בשבע הגדולות נובע בעיקר ממה שקורה בסקטור שלהן ולא מסיבות ייחודיות לכל אחת מהחברות".

למה אתה מתכוון?

"מכפילי הרווח של כל סקטור הטכנולוגיה, לא רק של שבע המופלאות, התנפחו בכ-50% בחמש שנים האחרונות", מסביר לסט. "בתקופה האחרונה, עם זאת, אנחנו רואים יותר ויותר חברות טכנולוגיה שמביעות חשש פומבי בדו"חות הכספיים שלהן מהאטה בכלכלה. סימני ההאטה האלו אמורים להשפיע על המחצית השנייה של 2024 וזה בא לידי ביטוי בציפיות לצמיחה וההכנסות. במקביל, חברות טכנולוגיה רבות מדווחות על האצה בהשקעות, וקיים חשש שחלקן לא יצליחו לתרגם את זה להכנסות".

עם זאת, לסט מסכים שגם צירוף הסיבות והנסיבות הייחודי לכל אחת מהמופלאות משפיע עליהן – וברוב המקרים, נכון לעכשיו, לא לטובה. אז מה באמת קורה בכל אחת מהגדולות?

אפל

מניית החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק צנחה לא פחות מ-10% באותו יום שני עגום, בעיקר על רקע ידיעות שהתפרסמו בסוף השבוע הקודם ולפיהן וורן באפט צמצם את אחזקותיו בחברה בכמעט 50% במהלך הרבעון השני השנה, אחרי צמצום של 13% באחזקות ברבעון הראשון. אפל איבדה שווי שוק של 390 מיליארד דולר בשלושה שבועות.

"משקיעים רבים עוקבים אחרי על כל תנועה של באפט וראו בפעולותיו עדות לתמחור יתר במניית אפל. לכך יש להוסיף את החששות הכלליים מהאטה ומיתון", מסביר זאת לסט. "עם זאת, ההשקה של האייפון 16, הצפויה כבר ברבעון הרביעי של 2024, פועלת לטובת אפל ומגבירה את הציפיות למחזור רווחים חזק של החברה בשוק הסלולר".

מיקרוסופט

בין ה-5 ביולי ל-5 באוגוסט, מניית מיקרוסופט צנחה ב-15% והחברה איבדה שווי שוק בסך כ-540 מיליארד דולר. זאת לאחר שמיקרוסופט דיווחה כי הכנסותיה הרבעוניות משירותי ענן לא עמדו בתחזיות והסתכמו ב-36.8 מיליארד דולר, לעומת צפי ל-37.2 מיליארד דולר. לסט סבור כי "ברמה הכללית, הפעילות העסקית של מיקרוסופט חווה בינתיים האטה קלה ולא משמעותית", אך מבהיר לצד זאת כי "רואים שחיקה מסוימת בשולי הרווח, המוסברת בהשקעות ההוניות הגדולות שמבצעת החברה".

אנבידיה

מניית החברה הכי לוהטת בוול סטריט איבדה יותר מ-25% משווייה (כ-845 מיליארד דולר) בין תחילת יולי, אז הגיעה לרמות שיא, עד לנפילה ב-5 באוגוסט. זה קרה לאחר שאנבידיה הכריזה על עיכוב של שלושה חודשים לפחות בהשקת שבבי ה-AI "בלאקוול", הנחשבים לדור הבא של החברה בתחום זה.

"הסיפור של אנבידיה הוא בגדול הסיפור של ה-AI", מנתח לסט. "החברה ניזונה כיום מהשקעות AI של כל החברות הגדולות, ומדובר בהשקעות מצרפיות בסך יותר מ-200 מיליארד דולר. כרגע הכל חזק, אבל קיים חשש שכל עצירה תשפיע מיידית על העסקים של אנבידיה".

אלפאבית (גוגל)

שווי השוק של אלפאבית, החברה האם של גוגל, צנח ב-377 מיליארד דולר תוך פחות מחודש - מ-10 ביולי עד 5 באוגוסט. זה קרה בין השאר עקב ההודעה כי ההשקעות של החברה בתשתיות AI זינקו ברבעון השני של 2024 וצפויות להישאר ברמה גבוהה ב-2025. מניית אלפאבית נלחצה כלפי מטה גם עקב פסיקת בית המשפט הפדרלי בארה"ב, שקבע כי גוגל היא מונופול לא חוקי בתחום החיפוש.

"גוגל דווקא הפתיעה לטובה בדוחות בכל הנוגע להכנסות מחיפושים ברשת", מבהיר לסט. "בפעילות של יוטיוב, עם זאת, ניכרה חולשה, ככל הנראה עקב תחרות גוברת מצד הרשתות החברתיות כמו מטא וטיקטוק. מתרחש כאן שינוי העדפות של הצרכנים מסרטוני וידיאו לסרטונים קצרים, וזה משפיע על יוטיוב. מעבר לכך, אנליסטים רבים נוטים להפחית בהשפעת צ'אט GPT של חברת OpenAI על תחום החיפוש, אבל אני כן רואה כאן סיכון ארוך טווח לפעילות העסקית של גוגל".

אמזון

מניית אמזון צנחה 9% ביום שני העגום, ואיבדה כ-410 מיליארד דולר תוך כחודש, לאחר שהחטיאה את תחזיות ההכנסות ברבעון השני וסיפקה תחזית לא מלהיבה להמשך. זאת, על אף זינוק של כ-19% בשירותי הענן הרשתיים על רקע המשך הצמיחה בביקוש לשירותי ה-AI של החברה.

"קיים חשש להאטה בפעילות הפרסום של אמזון", מעריך לסט. "פעילות הענן של החברה אמנם ממשיכה להיות חזקה, אבל גם כאן קיימים חששות שארגונים יאטו את קצב המעבר לענן וישפיעו בכך על ההכנסות של אמזון".

מטא (פייסבוק)

הנה לכם נקודת אור נדירה יחסית, נכון לעכשיו, בשבע המופלאות. מטא דיווחה על הכנסות טובות מהצפוי ברבעון השני ושיתפה את המשקיעים כי השקעותיה בתחום ה-AI נושאות פרי. מארק צוקרברג, מנכ"ל ומייסד החברה, אף העריך כי Meta AI עלה על הדרך הבטוחה להיות סייען ה-AI המוביל בעולם מבחינת היקפי שימוש עד סוף השנה.

בניין של מטא (צילום: Derick P. Hudson, shutterstock)
משרדי מטא. נקודת אור נדירה | צילום: Derick P. Hudson, shutterstock

עקב כל זאת, מטא איבדה "רק" 165 מיליארד בין תחילת יולי לתחילת אוגוסט. לסט ממשיך ומציין כי "מטא מציגה ביצועים טובים ושיעורי צמיחה נאים, היא נראית במצב טוב. עם זאת, גם כאן קיים חשש מהאטה בעולמות הפרסום עם כניסה של הכלכלה האמריקאית להאטה יותר משמעותית. חשש נוסף הוא שההשקעות ה-AI הגדולות של מטא לא יבואו לידי ביטוי מלא ומיידי בהכנסות".

טסלה

יצרנית המכוניות החשמליות של אילון מאסק איבדה שווי שוק של כ-200 מיליארד דולר מתחילת יולי השנה. זה קרה לה בין השאר בגלל דו"חות כספיים מאכזבים לרבעון השני, שחשפו צניחה של 45% ברווח, במקביל לעלייה בעלויות פרויקטים בתחום ה-AI וירידה במחיר הממוצע שבו נמכרים רכבי החברה.

"טסלה מנסה למצב את עצמה כיותר מחברה שמוכרת רכבים, אבל חובת ההוכחה בהיבט הזה עדיין עליה", מסביר לסט. "החברה מושפעת כיום מאוד מסביבת המאקרו כלכלית וגם מהחששות מהאטה ספציפית בתעשיית הרכב".

מכה קלה בכנף?

לדברי לסט, "הנפילה במחירי המניות של שבע המופלאות נובעת מרציונליזציה של המחירים בכל סקטור הטכנולוגיה". יכול מאוד להיות, אך עיון בצרות הייחודיות לכל אחת מהשבע מעורר רושם שחלקן עתידות להיכנס בקרוב לתקופה לא קלה בכלל, אם וכאשר יבואו האטה ומיתון או הפתעות בתחומים שלא מפסיקים להפתיע כמו התפתחות הבינה המלאכותית ושינויים רגולטוריים. מניית טסלה כבר "החליקה" מחוץ לעשירייה הראשונה במדד S&P 500 לאחר ירידה של יותר מ-40% בחודשים הראשונים של השנה – ולא הצליחה לחזור אליה גם אחרי ראלי של כ-80% שבא מיד לאחר מכן. האם תנודתיות כזו תיכפה בעתיד על חברות נוספות בשבע המופלאות? יהיה מעניין לראות.