הבנק הדיגיטלי הראשון כבר מתקרב להשקה הרשמית שלו, בשבוע שעבר הוא קיבל חיזוק משמעותי עם גיוס של 120 מיליון דולר, בין היתר מהבנק השוויצרי יוליוס בר, ענקית הטכנולוגיה הסינית Tencent וקבוצת הפיננסים SBI. לבנק, שאמור להתחיל את הפעילות הרשמית בתחילת 2022, יש כבר רשימת המתנה של 60 אלף איש. בריאיון ל-Business מספר שוקי אורן, יו"ר הבנק, על היעדים והמטרות של הבנק.
אורן מציין כי הכניסה של השחקנים הבינלאומיים מקנה ביטחון למשקיעים וללקוחות. "אנחנו מבחינתנו רואים את זה כציון דרך מאוד חשוב", הוא אומר. "עד היום ראו את זה כמופע של אדם אחד, אמנון שעשוע (שימשיך להיות בעל השליטה בבנק). אנחנו הקמנו בנק. אנחנו כמובן צריכים את הסכומים המשמעותיים כדי לפתוח פעילות, אבל בעיניי המשקיעים האלה זה הרבה מעבר לכסף. העובדה שהמשקיעים האלה נכנסו היא בשבילנו ציון דרך מאוד חשוב זה סוג של ביטחון שגופים בקנה מידה כזה שחיים את עולם הפיננסים בעולם נכנסים אלינו ורואים בנו בשורה".
אורן מציין שאמנם הבנק ממקד את הפעילות שלו בישראל, אך מבחינתו בעתיד הוא יכול להתרחב למקומות אחרים בעולם. "זו תפיסה שונה עם טכנולוגיה שונה שיכולה להשפיע גם מחוץ לישראל", הוא אומר ומציין שזה חלק ממה שהניע את השחקנים הבינלאומיים להשקיע. "יוליוס בר מנהלים חשבונות ביותר מחצי טריליון דולר, הם גם מסתכלים איך העולם הזה הולך להשתנות. מבחינתם מדובר במשהו שיכול לשנות גם את המודלים שלהם. הרצון שלנו הוא לשבש (disrupt) את עולם הבנקאות".
"הכוונה היא להתרחב מחוץ לישראל", הוא מדגיש. "חשוב לנו להיות ממוקדים, אנחנו רוצים להצליח קודם בשוק הישראלי. אנחנו בהחלט מסתכלים מחוץ לישראל, התחלנו לפעול ואנחנו בודקים מה קורה בעולמות אחרים. מלכתחילה חשבנו להקים דברים שיכולים להצליח מעבר לישראל, החיבור של גופים בינלאומיים יכול לעזור בהמשך הדרך".
"יוצאים לא כפינטק רזה – אלא כבנק מלא עם שירותים זהים לכל הבנקים"
עולם הפינטק צובר תאוצה בעולם בכלל ובישראל בפרט. חברות טכנולוגיה שנכנסו לתחום הביאו את עולמות הבינה המלאכותית לפיננסיים עם פתרונות שונים. "עד היום הבנקים הדיגיטליים לא החליפו את הפעילות המלאה של הבנקים", אומר אורן. "מי שאוהב לרכז את הפעילות בבנקים המסורתיים לא עזב אותם, כאן אנחנו באים ממקום אחר לגמרי, מתוף ראיה שאנשים רוצים לרכז את הפעילות שלהם. אנחנו יוצאים לא כפינטק רזה אלא כבנק מלא עם שירותים שזהים לכל הבנקים ואנחנו רוצים להרוויח אותם".
"הרעיון החשוב הוא היכולת לעזור לאנשים עם הקשיים הפיננסיים", הוא מציין. "יש לזה ערך כלכלי גדול. אם אמנע ממשפחה להיכנס לאוברדראפט אז החיסכון הוא גדול. גם משקי בית שמצבם מצוין משלמים על אוברדראפט ריביות גבוהות. הבנקים נהנים מהריביות, זה לא שאצלנו לא יהיה ריבית, אבל אנחנו ננסה למנוע מהלקוחות את החריגה".