האם דווקא סקטור האנרגיה הנקייה, אולי ההבטחה העולמית הגדולה ביותר במאבק על עתיד החיים בכדור הארץ, מנפל את המגה-בועה הבאה, שתתפוצץ בסופו של דבר בפני המשקיעים בוול סטריט, כפי שקרה בתחילת המילניום עם בועת חברות הדוט.קום?
התשובה המפתיעה לכך חיובית, לפחות לפי סקר שפרסם Investing.com (אינווסטינג), אתר פיננסי גלובלי המאפשר גישה חינמית למשקיעים פרטיים (ריטייל) לנתונים על מניות, מדדים, מט"ח ותוכן פיננסי נוסף.
לפי הסקר, יותר מ-70% מהמשקיעים מאוכזבים מביצועי מניות האנרגיה הנקייה השנה, 13% ימכרו את אחזקות האנרגיה הנקייה שלהם וכמעט 50% מעריכים כי הסקטור יספק את פיצוץ הבועה המשמעותי הבא. כל זאת, פחות משנה לכהונתו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שנכנס לבית הלבן עם הייפ גדול וצרור הבטחות בנוגע להשקעות לאומיות באנרגיה נקייה, מתחדשת וירוקה.
"בעיקר טסלה והתחום הסולארי"
"אנחנו לא מתיימרים להיות חברת סקרים שחוזה את תוצאות הבחירות, אבל הסקר הזה כן נותן מושג על רחשי הלב של משקיעים הריטייל בוול סטריט", אומר עומר שווילי, מנכ"ל Investing.com. הסקר כולל תשובות מכ-1,200 משקיעים פרטיים, כולם משתמשי האתר או האפליקציה של אינווסטינג בארה"ב. לפי שווילי, אגב, הנוכחות הדיגיטלית של אינווסטינג בעברית זוכה ליותר מחצי מיליון משתמשים בחודש.
"מאחר שאנחנו נוגעים בהרבה מאוד משתמשים, אנחנו פונים אליהם מדי פעם כדי להרגיש מה התחושות שלהם לגבי סקטורים שונים", הוא מסביר. "הפעם, לקראת ועידת האקלים שתתקיים בגלזגו, רצינו להבין מה השטח חושב על חברות האנרגיה הירוקה. בשטח יש המון הייפ והמון דיבורים על סקטור האנרגיה הירוקה, אבל בתכלס חוץ מטסלה והתחום הסולארי, אין פה משהו שמבחינה כלכלית עושה בינתיים תשואה מנצחת. היה אפילו אובר-הייפ בתחום הזה אחרי בחירת ביידן לנשיא, ולפעמים זה לא תורם. בסופו של דבר, המשקיעים מסתכלים על התשואות ואיפה הם עושים כסף".
"כמו לפני 100 שנה בתעשיית הרכב"
ירון שקדי, מנכ"ל שקדי קפיטל, מציג דעה שונה. "עם כל הכבוד לאינווסטינג", הוא אומר, "מרבית המשתמשים באתר ובאפליקציה שלהם שייכים לדור ה-Z. כלומר, יש להם פחות יידע מגופים גדולים ומקצועיים, שמפעילים כלים שונים לניתוח השוק. דור ה-Z משתמש בעיקר בכוח האינרציה שיש לרשתות החברתיות כדי לקבוע מגמה של סקטור כזה או אחר, בעוד שמבחינת הגופים המקצועיים אין לזה משמעות והכל נמדד דרך מאזנים של חברות. אם יבוצע סקר נוסף וייבדקו כמה ממשתמשי אינווסטינג מחזיקים NEE, אז יהיו בודדים בלבד אם בכלל".
NEE, למקרה שתהיתם, הוא הסימול של מניית נקסט-ארה אנרג'י, חברת אחזקות ירוקה בתחום האנרגיה והתשתיות, המפיקה ומספקת חשמל בין השאר למדינת פלורידה. "האכזבה מהירידות בקרב חברות האנרגיה הירוקה, שהונפקו בשלהי 2020 וראשית 2021, נובעת מהייפ קיצוני בסקטור", אומר שקדי. "יהיו חברות אנרגיה ירוקה שיתאדו מהמפה בשנים הקרובות, בעוד אחרות יגדלו. יקרה כאן תהליך דומה למה שהיה לפני כ-100 שנים בתעשיית הרכב. ההייפ שהיה אז הכניס הרבה מאוד שחקנים לתעשייה, אבל במשך הזמן נעלמו רוב היצרנים ונותרנו עם כעשר יצרניות רכב בינלאומיות".
השקעה באנרגיה ירוקה? "אין פה שום עניין של בועה"
גם גיא פישר, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח, מסתייג נמרצות מתוצאות הסקר. "צריך לזכור שסקר של אינווסטינג מייצג בעיקר את מה שחושב הציבור הרחב ואם 50% חושבים ככה ו-50% אחרת, זה סימן טוב לשוק פעיל וחי. לעצם העניין: עם עליית ביידן וקצת לפניה עם כניסת ההשקעות האחראיות (ESG), רבות ממניות החברות הירוקות עלו בחדות, אבל היה ברור שהטירוף הזה יסתיים בתיקון ובירידות.
"עם זאת, בסקטור הזה יש מאחורי החברות איזושהי כלכלה ריאלית עם צריכה מאוד קשיחה - וזה לא ייעלם. נכון שבגלל בעיות בשרשראות האספקה יש בעיה בחומרי גלם, אבל זה דבר זמני ומחירי החוזים החדשים משקפים את זה.
"מתי נוצרת בעיה? כשהשוק מתמחר צמיחה מעבר ליכולות של החברות. כלומר, אנחנו צריכים להיות סלקטיביים בבחירת החברות להשקעה, אבל ברמה העקרונית לא צריכה להיות בעיה לסקטור להמשיך לייצר. אין גם בעיה עם הפייפ-ליין בתחום האנרגיה. בדומה לתחום הבנייה בנדל"ן, כל מה שעבר ייזום וקיבל אישורים, קרוב ל-100% גם יושלם. אם יודעים לתמחר את החברות האלו, החישוב מאוד ברור. נכון, יש שונות גדולה בין החברות: חלקן יזמיות והרפתקניות, חלקן סולידיות ויותר בטוחות – אבל יש מקום גם לכולן. אם מבינים במה משקיעים, אין פה עניין של בועה או משהו שיכול פתאום להיעלם. זה יותר דומה לאג"ח: אמנם המחיר יכול להשתנות ב-5% עד 10% בגלל שינויי ריבית, אבל אני לא רואה אפשרות לקריסה של 80% בשווי החברות, אלא אם כן העולם יחליט שהוא לא צריך יותר אנרגיות מתחדשות. הסיכוי לכך הוא ממש אפסי".
אבל הנה, אירופה נאלצת לחזור פתאום לאחור ולהישען על אנרגיה פוסילית (פחם, נפט וגז טבעי). זו לא הפתעה?
"זה לא אמור היה להפתיע אף אחד. היה ידוע שהאירופים רצים קצת יותר מדי מהר בראש שלהם ובמחשבות על כמה הם יכולים להסתמך על אנרגיה מתחדשת. העולם עוד לא שם ולא יהיה שם כנראה גם בעוד חמש שנים. כיום, בגלל שאין עדיין באירופה פתרונות אגירה מספקים האנרגיות המתחדשות לא יציבות וחייבים להשלים אותן באנרגיות פוסיליות וגרעיניות. כל עוד לא תהיה פריצה משמעותית בתחום האגירה, האנרגיות הפוסיליות לא הולכות לשום מקום".
ביידן יאכזב את השוק בעניין ההבטחות להשקעות בתחום האנרגיה הנקייה?
"לדעתי לא, עד כמה שהאמריקאים חצויים כמעט בכל תחום, בתחום הזה יש גם רפובליקנים שתומכים במעבר לאנרגיה נקיות. לפני שבוע וחצי, לדוגמא, דוראד חנכה פרויקט סולארי באינדיאנה, מדינה רפובליקנית עם מושל רפובליקני ששמח מאוד בשדה החדש. זה לא משהו שנמצא במחלוקת ומעבר לכך זה גם לא ממש משנה, כי זה לא תלוי בביידן. זה נושא שיש עליו קונצנזוס של 70%-80% מהציבור, ולכן הוא יתקדם בכל מקרה. חשוב לציין גם שמתרחשות התפתחויות משמעותיות גם בתחום הצריכה הפרטית, עם יותר ויותר צרכנים שרוצים לצרוך חשמל מאנרגיות ירוקות, גם אם זה יעלה להם קצת יותר בחשבון החשמל".