בקרוב הוליווד תחגוג 60 שנה לסדרת הסרטים של ג'יימס בונד, המבוססת על ספריו של איאן פלמינג. לסוכן חשאי מספר 007 יש את המשקה שלו (מרטיני מנוער, לא מעורבב) את הגאדג'טים וכמובן את הרכב: אסטון מרטין מצויידת היטב. מעבר לכך שסדרת הסרטים של בונד היא מהמצליחות בהיסטוריה של הוליווד, שווי המותג של ג'יימס בונד הוא מהגבוהים שיש בתעשיית הסרטים.
השווי של המותג "ג'יימס בונד" מוערך ביותר מ-20 מיליארד דולר. למרות שהסרט האחרון של דניאל קרייג בתפקיד הסוכן החשאי המוכר בעולם לא עמד בציפיות, יכול להיות שהוא יעלה עוד יותר את שווי המותג. הערך של המותג ניזון גם משיתופי הפעולה הרבים שיש למותג ג'יימס בונד.
אסטון מרטין, אומגה, הייניקן, מייקל קורס, סמירנוף, בארטון פריירה, קרוקט אנד ג'ונס, טום פורד, וכמובן בולינג'ר, השמפניה המפורסמת של הסוכן החשאי, שהופיעה עוד בספרים של איאן פלמינג, הם רק חלק משיתופי הפעולה שקיימים עם המותג ג'יימס בונד. בריאיון שנערך לאחרונה בניו יורק טיימס אמר אלכסנדר מיקס, מי שמייבא את השמפניה לניו יורק, מה הערך שמייצר ג'יימס בונד למותג. "למה שבונד ישתה בולינג'ר? כי זו השמפניה הטובה ביותר", ציין. "כל מה שבונד עושה הוא הטוב ביותר. זה עוזר לאנשים להבין את מה שבולינג'ר מייצגת". אם כן, אמירה זו מסבירה מדוע מותגים שואפים, לאורך כל 60 שנות הצגת הסדרה הקולנועית של 007, לשתף פעולה עם הדמות המדויקת והחזקה.
"היום ההבדלים בין המוצרים מטשטשים", אומר אליאב אללוף, מומחה לשיווק ומחבר הספר 'למה כדאי להיות לטובת הכריש?'". קשה מאוד להבדיל בין משקאות או מוצרים אחרים. מה שמתחיל לייצר את ההבדלים זה פחות הדברים המוחשיים, אלא האלמנטים הלא מוחשיים שאפשר לחבר למותג. ג'יימס בונד נותן תמונה מאוד חזקה של מי הלקוח שלי, למרות שהוא דמות פיקטיבית. אנחנו לא אוהבים לעשות החלטות קשות והאפשרות שלי לקשר את המותג לדמות נערצת עם סטייל זה כבר חוסך לי את ההתלבטות. יש לי גם משהו לספר לחברים אני לא סתם שותה שמפניה אני שותה את השמפניה של ג'יימס בונד – המוצר הופך להיות חלק משיח. וזה שקניתי את המוצר יוקרה, זה לא כי אני מבזבז כסף אלא כי יש לי סטייל".
שותפויות ששוות יותר מ-100 מיליון דולר
"הנוסחה של הסרטים היא תמיד משחק סכום אפס", מסביר ד"ר דוד גורביץ, חוקר תרבות ותקשורת מהמסלול האקדמי במכללה למינהל, ל-Business. "אין משחק מעורפל, או שבונד יובס או שהוא ינצח. עד הסרט האחרון ג'יימס בונד מנצח באופן חד משמעי, כפי שהעולם המערבי אותו הוא מייצג, תמיד מנצח כביכול. בסרט הנוכחי הוא נפגע קשה, הוא משפחתי ופחות מתקדם אל אויביו דרך אירועים רומנטיים – אך הדבר לא אומר שחל מהפך בנוסחה הקבועה, אלא שהוא מתאים את עצמו לפוליטקלי קורקט של היום".
המותגים הנמצאים בשיתוף פעולה עם מותג הסרט יוזמים קמפיינים מיוחדים סביבו ומסייעים גם הם בקידום ההקרנות באמצעות פרסומות, מודעות, קמפיינים במדיה חברתית, אירועים למשפיענים ועוד. סטיבן ברונו, סמנכ"ל השיווק של MGM המפיצה של סרטי בונד, ציין לאותה כתבה בניו יורק טיימס כי שווי השוק שמייצרות השותפויות עם המותגים הוא יותר מ-100 מיליון דולר. הערך לחברות שותפות, הן במונחים של מכירות וביצירת מודעות למותג. הוא כה רב שהן יעשו הכול כדי לקחת חלק. מנהל השיווק של אופנועי טריאומף אמריקה (Triumph Motorcycles America) קורא לזה "אפקט הבונד". רגע לפני צאת האחרון לאקרנים השיקה החברה מהדורה של 250 אופנועים במהדורה מיוחדת “Tiger 900 Bond Edition”, כמות הכלים שהוקצאה למכירה בארה"ב אזלה בתוך 45 שניות בלבד.
לפי נתוני חברת אסטון מרטין, המותג המוכר והמזוהה עם הסוכן החשאי המכירות עלו בכ –30 אחוז מאז הסרט יצא לאקרנים, סגן נשיא החברה אמר כי "המיתוג לפיו הגבר הכי מגניב בעולם נוהג באסטון מרטין בהחלט מביא לעליה חדה במכירות". לצורך המחשה, ב-2019 נמכרה אסטון מרטין מאובזרת של ג'יימס בונד משנת 1965 ב-6.4 מיליון דולר. המכונית מעולם לא כיכבה בסרטי ג'יימס בונד אך היא הייתה העתק זהה לרכב שכיכב בסרטים "גולדפינגר" וכדור הרעם" בכיכובו של ג'ון קונרי.
גם חברת אומגה, שהוציאה גרסה מיוחדת של שעון 007 לקראת הסרט האחרון בסדרה, טוענת כי מעבר לעלייה במכירות, מדובר בפריט אספנות. זאת בשל כך שזהו הסרט ה-25 בסדרה והאחרון בכיכובו של דניאל קרייג, שגם עיצב את השעון. כאשר מותג עוזר לנצל את ערוצי המדיה שלו ולהפנות תשומת לב צרכנית לסרט יש לכך ערך רב לאולפן, מדובר בחיסכון של עשרות מיליוני דולרים וסביר כי זה ההבדל שבין רווח והפסד.
תקציב הסרט האחרון שיצא החודש, "No Time To Die" , מוערך בכ-250 מיליון דולר, ומאז יצא לאקרנים ב10.10, הכניס הסרט בקופות ברחבי העולם כמעט 527 מיליון דולר. נכון להיום, הסרט הרווחי ביותר של הסדרה הוא Skyfall שהכניס בקופות 1.1 מיליארד דולר, כשסך כל סרטי הסדרה הכניסו בקופות הקולנוע יותר מ-7.04 מיליארד דולר.
המותג צריך רענון - איך יפנה לנשים ולקהל צעיר יותר?
לזיכיון הארוך ביותר בהוליווד על בונד, יש כעת גם שותף חדש וחזק מאוד כשאמזון הכריזה על תוכניות לרכוש את MGM, חברת האם של בונד, תמורת יותר מ-8 מיליארד דולר. הם יצטרכו להתמודד עם השאלה איך להפוך מרגל שנוצר במהלך המלחמה הקרה וידוע בשנאת נשים לאטרקטיבי לקהל צעיר יותר, שרואה נשים בצורה שונה מאוד וששם דגש על גיוון.
הסרט האחרון של בונד לא סיפק את המספרים שאליו ציפו המפיקים. כמו כל מותג, לפעמים צריך לחשוב על האופן שבו מרחיבים את קהל היעד. אם ג'יימס בונד לדורותיו הציג מודל מאוד ספציפי של גבריות, כנראה שבעתיד ימצאו דרך לפנות גם לנשים ולאוכלוסיות נוספות.
גורביץ' מתאר את מבנה דמותו של הסוכן. "ג'יימס בונד אינו גיבור כלל עולמי", הוא מציין."הוא גיבור בריטי מערבי, המציג את 'עליונות' האינטלקט, המדע והערמומיות. הוא האבטיפוס של הקולנוע הקולוניאלי, ובהתבוננות ביקורתית לא טוב להיות מעריץ שלו, כי הכוונה היא להעדיף את השוביניזם וה'עליונות' המערביים בעוד ששאר העולם מייצג את הרוע".
"הסרט הבא בוודאי יהיה פוליטיקלי קורקט וסביר כי בונד לא יפתה נשים כתחבולה כפי שעשה לאורך מרבית סרטי הסדרה", מסביר גורביץ'. "אבל תמיד נשאר עם רוע בסדר גודל לא ריאליסטי המאפשר לבונד להראות את כוחו ולהישאר האגדה שאנחנו אוהבים להיאחז בה. אין לי ספק אבל שיהיו סרטים נוספים כי בסוף, הוליווד היא עסק מסחרי ולא אידיאולוגי, מכונה בידורית משומנת היטב".