נפתח בעובדות: ב-19 באפריל השנה, ממש עוד מעט, יתרחש אירוע החצייה בביטקוין (Halving Bitcoin), המתרחש פעם בארבע שנים ושבמהלכו ייחתך בחצי התגמול לכורי המטבע הדיגיטלי. "הכורים", אם דמיינתם במקרה מכרה פחם או נחושת, הם אנשי מחשבים שמאמתים עסקאות בבלוקצ'יין, אותה רשת בלוקים טכנולוגית שמאפשרת ביצוע עסקאות מאובטחות במטבעות קריפטוגרפיים.
מבלי להיכנס להסברים טכנולוגים ארוכים ומסובכים מידי, נאמר כך: כורי הביטקוין, שקיבלו משנת 2020 תגמול של 6.25 ביטקוין לכל פעולת אימות, ייאלצו להסתפק החל מה-19 באפריל ב-3.125 ביטקוין בלבד. למעשה, התגמול שהם מקבלים יילך ויפחת מדי ארבע שנים עד 2140, השנה שבה אמור להיכרות הביטקוין האחרון בהחלט מתוך מלאי ידוע מראש של 21 מיליון מטבעות.
מנגנון החצייה, שנועד להקשות על כריית ביטקוין וליצור מחסור מלאכותי, אמור להקטין את היצע המטבע הדיגיטלי המוביל בעוד שהביקוש נמצא כל הזמן בעלייה. התוצאה אמורה להיות עליית מחירים – אבל, האם באמת זה יקרה? ואם כן, כמה ומתי?
ביטקוין במיליון דולר?
אירוע החציה תופס הפעם את תעשיית הקריפטו לאחר שנה וארבעה חודשים מעולים, שבהם זינק מחיר הביטקוין בכ-157% ב-2023 והוסיף עוד כ-54% מתחילת השנה. בין לבין, המטבע גם רשם שיא כל הזמנים - 73,750 דולר לביטקוין אחד (כמעט 273 אלף שקל). זה קרה על רקע אישור השיווק שנתנה רשות ני"ע האמריקאית ל-11 קרנות סל על הביטקוין, אירוע שככל הנראה מקפיץ וימשיך להקפיץ את תעשיית הקריפטו כולה כמה וכמה גרמי מדרגות.
"הציפיות של אנליסטים ומשקיעים בוול סטריט ובתעשיית הקריפטו נעות על ספקטרום רחב מאוד", אומר בן סמוחה, מייסד Crypto Jungle, אתר ישראלי ללימוד על מטבעות דיגיטליים. סמוחה, שייסד גם את קהילת "מדברים קריפטו" (יותר מ-45 אלף חברים בפייסבוק) מסביר: "בצד אחד ניתן למצוא אנליסטים כמו טום לי מ-Fundstrat וקתי ווד מ-ARK שמדברים על השפעת החצייה בשילוב ביקושי קרנות הסל כטריגר לנסיקה מפלצתית לעבר מיליון דולר או צפונה למטבע ביטקוין בודד בתוך שנתיים עד חמש שנים. מצד השני, יש אנליסטים שסבורים שאירוע החצייה והשפעתו על ההיצע המתחדש של הביטקוין כבר מגולמים במחיר ושהמשקיעים, כמו הכורים, כבר מתמחרים אותו".
מה ההערכה שלך?
"חשוב להפריד בין טווחי הזמן הקצרים לארוכים יותר. בשבועות הראשונים לאחר אירוע החצייה עצמו, אני לא משער שנראה השפעה מהותית בהתנהגות המחיר, פרט לספקולציות ואולי גם מניפולציות שיובילו לתנודתיות גבוהה. בטווחי זמן בינוניים-ארוכים, עם זאת, החציה היא להערכתי אירוע משנה-משחק. לכן, אני סבור שהביטקוין יחצה את רף ה-100,000 למטבע עוד ב-2024 (לעומת מחיר של 66,235 דולר לביטקוין, נכון ל-4 באפריל – ד.א). אני גם מעריך שהביטקוין יחצה את רף ה-200,000 אלף דולר ב-2025".
סמוחה, במילים אחרות, מעריך שמחיר הביטקוין יזנק ביותר מ-300% תוך כשנה ו-8 חודשים בלבד. ההסבר לזינוק, הוא מסביר, נעוץ בארבעת המנגנונים שמשפיעים מהותית על מחיר הביטקוין: נרטיב, היצע, נזילות וביקוש.
למה הכוונה בנרטיב?
"חשוב לנתח את מחיר הביטקוין והשפעה של אירועים דרמטיים כגון החצייה בהקשר של למה בכלל מאמצים את המטבע הזה. נכון, יש עדיין מי שקונים ביטקוין כי הם 'רוצים להתעשר', אך כיום הנרטיב הרווח שמתוקשר ע"י וול סטריט והתקשורת הכלכלית המסורתית מדבר על הביטקוין כנכס בינלאומי שאינו מוגבל בגבולות, לא ניתן לצנזורה ואפשר להחזיק בו בצורה עצמאית ללא תלות באף מדינה או ישות. כתוצאה הוא משמש כמגן על ההון מפני אינפלציה מוניטרית (גידול בהיצע הכסף) בעידן שבו ממשלות ובנקים מרכזיים מדפיסים כסף ללא גבולות. בצל המלחמות, הגידול בקצב הפורשים (ותשלומי הקצבאות אליהם), הריביות התופחות על החוב והאינפלציה במדדי המחירים לצרכן, הציפייה היא להמשך גידול מסיבי בהדפסות הכספים וכתוצאה מכך – התחזקות 'הקייס' של הביטקוין".
מה שמוביל אותנו למנגנון ההיצע.
"נכון. ההיצע המתחדש של הביטקוין קטן בחצי בעקבות אירוע החצייה, מ-900 מטבעות ליום ל-450. בנוסף לכך, ביקושי קרנות הסל מושכים מטבעות מהסירקולציה ועל פי הערכות מדובר בהשקעות לטווח ארוך. זה כבר קרה בשנים האחרונות: בירידות הגדולות בביטקוין, משיא של יותר מ-69,000 אלף דולר למטבע בנובמבר 2021 עד ל-16,000 דולר בלבד בנובמבר 2022 – יותר מ-75% ממחזיקי הביטקוין לא מכרו את המטבעות בידיהם".
התנודתיות הגבוהה הצפויה במסחר בביטקוין לאחר אירוע החציה ניתנת להסבר, לפי סמוחה, ברמת הנזילות הנמוכה יחסית של הביטקוין. "מתוך היצע מטבעות הביטקוין המתגלגל כיום, שעומד על כמעט 19.7 מיליון, זמינים לרכישה בבורסות וברוקרים של ביטקוין פחות מ-2 מיליון מטבעות, כלומר: כ-10% מההיצע", הוא מסביר. "נזילות נמוכה יותר פירושה תנודתיות גבוהה, והמגמה הזו רק תלך ותתחזק".
מה באמת קורה בחזית הביקוש הגלובלי לביטקוין?
"אנו עדים למספר תהליכים שקורים בו-זמנית ברחבי העולם. במדינות מתפתחות אנו צופים בביקושים שגדלים אקספוננציאלית בצל קריסות מטבעות, בדגש על ארגנטינה, ניגריה, טורקיה, זימבבואה ומדינות נוספות. מדובר במאות מיליוני משתמשי ביטקוין, שכבר משתמשים בו או עשויים לעשות זאת בקרוב.
"במקביל, מדינות נוספות שצפויות להכיר בשנתיים הקרובות בביטקוין כמטבע חוקי, כפי שעשתה אל סלבדור. אגב, המדינות לא מוכרחות להכיר בביטקוין כמטבע חוקי כדי לרכוש את המטבע כנכס רזרבה במאזן שלהן, תהליך שכבר קורה מאחורי הקלעים ללא אימות רשמי".
ומה קורה במערב?
"מדינות המערב חוות אינפלציה שלא נצפתה עשורים. האינפלציה חונקת את כיסו של האדם הקטן ומאלצות אותו לחפש אלטרנטיבות להשקעותיו, כולל לפנסיה שלו. אישור קרנות הסל על הביטקוין בארה"ב בינואר השנה מאפשר לבצע את ההשקעות הללו בצורה פשוטה, נוחה, זולה ואטרקטיבית מאד לחוסכים ולמשקיעים".
"עלולה להתפתח בועה"
לירון רוז, יזם ומשקיע הון סיכון, טוען כי עיתוי אירוע החציה השנה דרמטי במיוחד, על רקע אישור קרנות הסל על הביטקוין, שמנגיש את המטבע הדיגיטלי לקהלים חדשים לגמרי.
רוז, שמכר סטארט-אפ שייסד לאיירון סורס, משקיע מאז כאנג'ל בסטארט-אפים ישראלים, בהם גם סיפורי הצלחה כארמיס וסימילאר ווב. בין לבין, הוא גם משקיע, יזם ויועץ בתחום הקריפטו.
לדבריו, "התחושה בשוק היא שבדומה לשנים עברו, ברגע שנראה יותר ויותר כותרות המבשרות על זינוק בערכי הביטקוין כך תתעורר אצל יותר ויותר משקיעים תחושת ה-FOMO (Fear of missing out), כמעין נבואה שמגשימה את עצמה. אותה תחושת החמצה, שתתעצם בין היתר הודות לרשתות החברתיות ושיחות ברזייה, עלולה להביא משקיעים לעבור על כללי ההשקעה הבסיסיים. חלקם לא יבצעו בדיקה מעמיקה מספיק של הסיכונים השונים שקיימים בהשקעה ויזנחו את עקרונות פיזור ההשקעות הכל כך חשובים, בייחוד בתקופה תנודתית שכזו".
לאן התרחיש הזה עלול להוביל?
"מחיר הביטקוין עלול להתנפל לבועה פיננסית, שתסכן גם את קרנות הסל על המטבע. הביטקוין זינק לשיאים חדשים ואם יהיו ספקולציות נוספות סביבו, כל נפילה או תנודה יכולות להשפיע על יציבות הגופים הפועלים בתחום זה. מעבר לכך, נכון שמדברים כבר שנים על הפיכת הביטקוין למטבע עובר לסוחר, כזה שמשתמשים בו לרכישות שוטפות. עם זאת, ככל שהמטבע יהיה יותר תנודתי, כך הדרך שלו לרגע המכונן הזה תהיה יותר ארוכה ומתסכלת".
מחיר הביטקוין יעלה בעקבות החצייה?
"קשה לדעת. מצד אחד, הציפיות לאירוע החצייה כבר גרמו לעליית המחיר, מצד שני לא בטוח שהשווקים מגלמים את כל ההשלכות שלו לפני ההתרחשות בפועל. מומחים רבים מעריכים שהביטקוין יכול לחצות עוד השנה את רף ה-100,000 דולר. עם זאת, חשוב להזכיר שאחרי אירוע החצייה הקודם ב-2020 המטבע פגש ריבית אפסית ומדיניות מוניטרית נדיבה שהעמידו אשראי כמעט בחינם לציבור. כיום, עם ריבית גבוהה שהופכת את האפיקים הסולידיים לאטרקטיביים, זה כבר לא המצב וקשה לדעת עד כמה יוכל המטבע לשמור על ערכים כאלה לאורך זמן.
"ככלל, שווקי המטבעות תמיד נחשבו קשים במיוחד לחיזוי, ובמקרה של המטבעות הדיגיטליים צריך להביא בחשבון גם תנודתיות קיצונית. עם זאת, אם נסתכל על התקדימים בשלוש חציות הביטקוין האחרונות (2012, 2016, 2020) עלה מחיר הביטקוין במאות ואף אלפי אחוזים בתקופה של בין 18-12 חודשים לאחר מועד החצייה".