גירושים, גם כאלה שברור לנו שהם הדבר הנכון ביותר לעשותו, הם משבר אישי מהגדולים והקשים שהחיים יכולים לזמן לנו. לא קל "לפרק את החבילה", בעיקר לא כשמעורבים בתהליך ילדים. ועדיין, רוב המתגרשים, כ-70% עד 80% לפי מחקרים, מצליחים לעבור את זה בלי יותר מדי מהומות ועם מפגש קצר יחסית (ולפעמים גם זה לא) עם בתי המשפט.
בשונה מהם, כ-20%-30% מהגירושים נחשבים ל"גירושים בעצימות גבוהה" (High-Conflict Divorce). אלו גירושים המאופיינים בסכסוכים משפטיים מתמשכים, מאבקים על כסף ומשמורת על ילדים שיוצאים משליטה ומעורבות גבוהה עד בלתי נסבלת של עורכי דין, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ואנשי מקצוע נוספים. אלו מנסים לפשר בין הצדדים ולפתור את המחלוקות, כמעט תמיד ללא הצלחה. במלה אחת: סיוט.
"אין רחמים כלפי הילדים"
מהן הסיבות לגירושים מסויטים? מה מוביל לתרחיש עגום זה המאיים להרוס את חייהן של משפחות שלמות? עו"ד רות דיין וולפנר, בעלת משרד מהמובילים בישראל לדיני משפחה וירושה, סבורה שהגורם המרכזי שיכול לדחוף גירושים למחוזות אלו הוא מבנה האישיות של המתגרשים.
"מספיק שאחד מבני הזוג יהיה מונע ממניעים רגשיים או מבעיה פסיכולוגית - וכבר כל ההליך יכול להגיע למחוזות הסיוט", מסבירה דיין וולפנר. "אנשים עם הפרעות אישיות גבולית או נרקיסיסטיות הופכים גירושים לסיוט. כאשר הם חווים פגיעה הם מרגישים צורך להתגונן ויש להם נטייה להשמיד הכל מסביבם, בלי פרופורציות. אין פרופורציות בין התגובה לבין מה שלכאורה עשו להם. ההיגיון לא מדבר, רק הרצון להשמיד".
איך ניתן בכלל לזהות שאנחנו בעיצומם של גירושים מסויטים?
"קודם כל, צריך להסתכל על עוצמת ההליך. יש סכסוכים שמתנהלים סביב מחלוקת ספציפית וזה בסדר, אבל גירושים מסויטים הם כמעט תמיד סכסוכים שמתנהלים בכל רמות הקיום של בני הזוג, כולל מעורבות ילדים, מיילים מטורפים והמון בקשות לבית המשפט. פתאום רואים צדדים שלא מצייתים להחלטות בית המשפט, ולא משתפים פעולה עם מומחים שמונו בתיק".
לפי עו"ד וולפנר, הוריקן הגירושים המסויטים לא פוסח גם על ילדים. "אנחנו רואים ניכור, הסתה… שולחים ילדים לרגל ואפילו לגנוב מסמכים, הופכים אותם למבוגר אחראי, מנחים אותם לשמור על האחים שלהם 'כשאתם אצל אבא', מלמדים אותם לשנוא את ההורה השני, מקללים את ההורה השני ומדברים עליו באופן מזעזע בנוכחות הילדים. מספיק אגב שהילדים שומעים את זה, גם אם לא מדברים אליהם ישירות. כל אלו הן התנהגויות מתעללות. אגב, גם להיות קורבן גדול ולהישען על בנך בן ה-12 כי בעלך עזב אותך - גם כאן אין רחמים כלפי הילדים".
אנשים מקשרים בין הילדים לרכוש?
"בוודאי. יש לי תיק שמתנהל רוב רובו סביב הילדה של בני הזוג. הגבר טוען שהילדה מנוכרת, כל המומחים בתיק אומרים שהמצב רחוק מכך, אבל הוא מתעקש. בבעלותו חברה מסחרית מאוד גדולה והוא כל הזמן טען שהקים אותה לפני הנישואין. כשבדקתי את זה התברר לי שהוא הקים את החברה במהלך הנישואים ועכשיו מבסס את הטענות שלו על כך שהיה לו מעמד של עוסק מורשה עוד לפני החתונה. בית המשפט מינה מומחה כדי שייתן חוות דעת על שווי החברה, אבל העניין נמרח כבר שנתיים וחצי כי האיש מסרב לשתף פעולה עם ההליך, מוציא צווים ושולח מיילים בתדירות מטורפת שבהם הוא מבטיח שכולנו ניתן את הדין. זה באמת סיוט. בית המשפט נותן החלטות, אבל אין מה לעשות: אם אחד הצדדים רוצה להפוך את ההליך לסיוט, רוב הסיכויים שיצליח".
ממניות ועד עסקים: מה צריך לדעת על חלוקת רכוש?
מה עם רכוש? זה לא גורם חשוב יותר ממבנה האישיות?
עו"ד דיין וולפנר: "ממש לא. אנשים עם רכוש של מאות מיליונים יכולים לחלק הכל ביניהם בטוב, באופן הוגן ונורמלי. אנשים אחרים עוברים בגידות קשות בחיי הנישואין שלהם, אבל עדיין מעוניינים לסיים בטוב ולא להזיק לצד השני. בסופו של דבר, העניינים מתדרדרים רק בגלל מבנה אישיות".
עו"ד ליהיא כהן דמבינסקי, כיום שותפה במשרד מ.פירון ושות' ולפני כן בעלת משרד בוטיק מוביל בתחום דיני המשפחה, סבורה כי "שני גורמים עיקריים לוקחים גירושים למחוזות הסיוט: כסף ואמוציות". לדבריה, "גירושים הם חבילה משברית קשה, הכוללת אובדן - ולא תמיד בני הזוג נמצאים באותם שלבים של אובדן. זה לא תהליך קל מבחינה רגשית, גם אם הוא נעשה מתוך הסכמה מלאה".
מה מפריע בדרך כלל לחלוקת רכוש מהירה ורגועה?
"הרבה אנשים שואלים את עצמם תוך כדי התהליך 'האם זה פייר או לא פייר?' נניח שמישהו עבד כל חייו ובת זוגו לא עבדה. מבחינה משפטית, הוא צריך לחלוק איתה כל מה שנצבר במהלך החיים המשותפים, כולל הפנסיה שלו. אנשים נמצאים בסיטואציות קשות, בהן קשה לחלק הכל בחצי. מה גם שגירושים הם בכל מקרה שבר כלכלי מבחינת ההכנסות, בעיקר אם יש צד אחד שמרוויח פחות. במקרים אחרים, הרכוש המשותף עלול ליצור בעיות, בעיקר אם יש חברות ועסקים שמקבלים הערכות שווי ופתאום אחד הצדדים צריך לשלם לצד השני מיליוני שקלים, על אף שאין לו כוונה או יכולת למכור את החברה באמת".
עו"ד דיין וולפנר סבורה שגם חלוקת הרכוש תלויה במבנה האישיות. לשיטתה, מי שרוצים לריב - רבים. "סיימתי לאחרונה תיק של זוג שרבו על עשרות מיליוני שקלים, עם פוטנציאל להפוך לסיוט, אבל בעזרת גישור נכון וגם ויתורים שהלקוחה שלי הייתה מוכנה לעשות הצלחנו לסיים בהסדר", היא מספרת. "מנגד, יש זוגות שכל רכושם המשותף הוא דירה ומתפתחת ביניהם מלחמת עולם. ברור לכולם שזה צריך להתחלק חצי-חצי - אבל הם מעדיפים לריב. אם אבא של הגבר נתן להם 200 אלף שקל לפני 20 שנה כהון עצמי לדירה, עכשיו מגיעים לו לטענתו 75% מהדירה. טיעונים כאלה. זה לא כל כך משנה אם רבים על 70 מיליון שקל או 700 אלף, אם רוצים לריב - רבים".
מה מחריף מחלוקות כלכליות בגירושים?
"הרבה מאוד עסקים שעומדים לחלוקה בגירושים, הם לא עסקים שאפשר למכור בשוק החופשי או שמישהו בכלל מתכוון למכור אותם. עדיין, בבית המשפט ישימו להם תג מחיר שהצד שקונה את החלק של השני בעסק, יצטרך לשלם את חלקו היחסי. סביב הערכות שווי של עסקים, שהן לא מדע מדויק, מתנהלים הרבה סכסוכים. המומחים שמגישים את הערכות השווי לוקחים לעצמם לפעמים חופש פעולה גדול מדי".
לדברי עו"ד דיין וולפנר, "יש הרבה מאוד מקרים, גם קיצוניים, שבהם אחד מבני הזוג אומר: אני השקעתי, אני עבדתי - הצד השני לא צריך לקבל כלום. כל זאת, למרות שברור לכולם שהחוק קובע כי לכל צד מגיע 50%. אני עדיין נתקלת בגברים, וגם בנשים, שלא הפנימו את זה".
מה עם תיקי מניות ואופציות?
"חלוקה של תיקי מניות היא יחסית לא מסובכת, כי התיק נמצא בבנק ואפשר פשוט לחלק אותו חצי-חצי. אופציות זה כבר סיפור הרבה יותר מסובך, בעיקר במצב שחלקן כבר הבשילו וניתנות למימוש וחלקן עדיין לא. בחברות סטארט-אפ, שיש שקוראים להן חברות חלום, יש נטייה כיום לומר שהצד שלא קיבל את האופציות (בדרך כלל האישה, אבל לא תמיד) גם הוא או היא שותפים בחלום. האם מגיע להם לקבל לפי שווי החברה העכשווי, או לקבל אופציות ולראות מה יקרה עם החברה?"
ההיגיון אומר שווי החברה בעת הפרידה, לא?
"ממש לא בטוח, לא. לא בטוח שמישהי שבעלה מחזיק אופציות בחברת היי-טק תהיה מוכנה לקבל בגירושים את שווי החברה בעת הפרידה. אם היא שותפה בחלום, אז היא רוצה ללכת עם זה עד הסוף, עד האקזיט. ולראייה, בית המשפט העליון כבר קבע כי זכותה להיות שותפה לחלום. רק צריך לזכור, כמובן, כי חלומות כאלו יכולים להסתיים גם בלא כלום: רק 6% מחברות ההיי-טק מגיעות לאקזיט".
רוצים כסף? תנו הסכם ממון
האם הסכמי ממון, אותם חוזים משפטיים הנערכים ונחתמים בין בני זוג לפני או במהלך הנישואין במטרה להסביר את חלוקת הרכוש והממון במקרים של פרידה, מצליחים למלא את תפקידם גם בגירושים מסויטים? תלוי את מי שואלים.
לפי עו"ד כהן דמבינסקי, "הסכמי ממון אכן עוזרים מאוד וגם נעשים יותר ויותר שכיחים בשנים האחרונות. לתפיסתי, חובה לעשות הסכם ממון כשאין שוויון כלכלי בין הצדדים ונדרשת הגדרה ברורה של ההפרדה הרכושית".
ביי ביי לך, רומנטיקה?
"בעבר ישראל הייתה מדינה מאוד רומנטית וכל הנושא על ערבוב כסף עם חתונה ואהבה היה בלתי מקובל, אבל כיום זה משתנה. אנשים רוצים שדברים יהיו יותר ברורים. הורים שנותנים לילדיהם הרבה כסף לצורך קניית דירה בדרך כלל, מבינים שלא יוכלו להמשיך ולתת להם פעם אחר פעם".
תני דוגמא.
"יש לי לקוחה שקנתה יחד עם בעלה דירה שהם עדיין משלמים עליה משכנתא, ושנרכשה בהון עצמי של כמיליון שקל שהעמידו הורי החתן. שנה ומשהו חלפו מהחופה - ובני הזוג החליטו להתגרש. מאחר שהדירה רשומה בבעלות משותפת היא אמורה להתחלק ביניהם חצי-חצי. אז מה מרגישים עכשיו ההורים שנתנו מיליון שקל במתנה? תסכול, במקרה הטוב. אין להם עוד מיליון לתת ופתאום חצי מיליון הולכים למי שיהיה הגרוש של בתם, ללא ילדים. לא חבל? חבל. הם היו חייבים להתעקש על מתן הכסף בתנאים שיגנו על בתם גם בגירושים מוקדמים".
קצת קשה להנחית הסכם ממון על זוג מאוהב, רגע לפני החתונה, לא?
"בכל פעם ששואלים אותי את השאלה הזו אני מזכירה לשואלים שלא היה עולה בדעתם להקים חברה בלי הסכם מייסדים. מהם נישואין, מעבר לרגש שקוראים לו אהבה? זו החברה הכי מורכבת שבני האדם הצליחו ליצור אי פעם. היא מערבת הכל, כולל רכוש וילדים, אז איך לא ברור שצריך הסכם ממון? יותר ויותר הורים רוצים להבטיח שהכסף שהם נותנים אכן יגיע לילד/ה שלהם. רבים מהם כבר אומרים לזוג המתחתן: אם אתם לא רוצים הסכם ממון זה בסדר, אבל אנחנו לא ניתן כסף".
"היום, כשאני יכולה להרשות את זה לעצמי, אני מסרבת להיות שכירת חרב. כשמבקשים ממני לנהל מלחמה לשם מלחמה - אני לא מסכימה"
עו"ד רות דיין וולפנר
עם זאת, עו"ד דיין וולפנר נתקלת בתיקי גירושים מסויטים שבהם אפילו הסכמי ממון לא מכובדים במלואם. "לקוחה שלי ואני נמצאים כבר שנים בהליכים משפטיים מול גבר בעל מבנה אישיות נרקיסיסטי, שבטוח שהוא מבין כל תו בהסכם הממון. בית המשפט פסק בכל נקודה ונקודה בתיק במהלך השנים, אבל הוא לא מכבד אף פסיקה, הכל עובד דרך הוצאה לפועל וכונסי נכסים. הוא איים על האשה שהיא תישן בקופסת קרטון. לפי פסקי הדין היא ממש לא תישן בקופסה כזו, אבל מאוד קשה להוציא ממנו כסף.
הטיווסט בסיפור הזה, מספרת עו"ד דיין וולפנר, הגיע מכיוון לא צפוי. "הוא (הגבר הבעל, ד"א) עשה טעות גדולה אחת, כשטען שהיא חולת נפש וביקש בדיקת מסוגלות הורית. כשהסכמנו הוא נבהל ורצה לחזור בו, אבל בית המשפט הורה לקיים את הבדיקה, שבה דווקא הוא אובחן כבעל אישיות נרקיסיסטית. עם זאת, התיק עדיין לא נגמר וגם לא ייגמר כל כך מהר. התיק הזה בהחלט עונה להגדרה סיוט".
לפי עו"ד דיין וולפנר, אם איתרע מזלכם להתגרש בגירושים מסויטים, חשוב מאוד שתזכרו כי "גם גירושים מסויטים מסתיימים בסופו של דבר, זו סערה שתחלוף גם אם בזמן אמת אף פעם לא קל. בעימות עצמו אני תמיד ממליצה לדעת לבחור על מה נלחמים ועל מה לא". ויש לה גם עצה לעצמה: "היום, כשאני יכולה להרשות את זה לעצמי, אני מסרבת להיות שכירת חרב. כשמבקשים ממני לנהל מלחמה לשם מלחמה - אני לא מסכימה. היה לי לאחרונה לקוח שנאלצתי לומר לו, שאני לא רוצה לייצג אותו יותר. החזרתי לו כסף ואמרתי "שלום ותודה, לא מעוניינת".