סטארטאפ רפואי ישראלי שהופך ליוניקורן הוא לא דבר מובן מאליו. חברת אימיונאיי (Immunai) הודיעה הערב (רביעי) על גיוס של 215 מיליון דולר לפי שווי של מיליארד דולר.
החברה פיתחה מערכת שמבוססת על בינה מלאכותית ואימונולוגיה שלומדת את המערכת החיסונית ובכך היא יכולה להאיץ פיתוח של תרופות כשהיא מתמקדת בפיתוח תרופה לסרטן.
החברה הוקמה ב-2018 על ידי יוצאי הפקולטות למתמטיקה ומדעי המחשב בהרווארד ו-MIT, ד"ר נועם סולומון המשמש כמנכ"ל החברה ולואיס וולוך המשמש כסמנכ"ל טכנולוגיות. המערכת של אימיונאיי ממפה את מערכת החיסון האנושית ויצרה את AMICA, מאגר תאים אימונולוגי-קליני ענק שבאמצעות בינה מלאכותית מזהה מנגנוני פעולה במערכת החיסונית שיכולים להסביר מחלות ולפתח תרופות מתאימות.
"זה כמו ג'י פי אס למערכת החיסון", מסביר המנכ"ל נועם סולומון בריאיון ל-Business. "התחלנו לעבוד עם עשרות בתי חולים, בעיקר בארה"ב, ויחד איתם אספנו דגימות ממטופלים – חולי סרטן וחולים במחלות אוטואימיוניות. הדגימות נשלחות למעבדה לריצוף גנומי".
סולומון מסביר שאת הדגימות מעלים לענן ובאמצעות בינה מלאכותית ואיסוף דאטה הם הצליחו לזהות דפוסים במערכות החיסון. "למשל הצלחנו לזהות שיש שני אנשים שיש להם מערכת דומה, שניהם מקבלים את אותה התרופה אבל אחד מבריא והשני לא", הוא מסביר. "המערכת לא זהה לחלוטין. זה הופך להיות מנוע מאוד מתוחכם, המנהלים הבכירים שלנו עם מדענים מאוד מפורסמים וגם המהנדסים שהבאנו הם בכירים מחברות כמו גוגל ופייסבוק".
אחת המטרות של המערכת היא לבצע פרסונליזציה של הטיפול הרפואי והתאמת התרופות לכל חולה. "ניתן גם לבצע התאמה של הטיפול הרפואי וגם למצוא טיפולים מאוד ספציפיים", הוא מסביר. למשל, אחד מהטיפולים למחלת הסרטן הוא לקיחת תאים ממערכת החיסון של המטופל שעוברים הינדוס ואז מוחדרים חזרה באינפוזיה. בדרך כלל הטיפול מבוסס על האינטואיציה ועל ההחלטה של הרופא המטפל. "אצלנו ההחלטה היא לפי מערכת שבדקה אלפי דגימות", הוא מסביר. "ההנדוס מתבצע על פי ההתוויה של המערכת והתוצאות הרבה יותר טובות".
כשהשניים החליטו ללכת על המיזם, סולומון בדיוק עשה שני דוקטורטים במתמטיקה ומדעי המחשב ב-MIT והרווארד. "אמרתי וואלה הגיע הזמן שנעשה משהו שיש לו משמעות", הוא מסביר. "אין הרבה חברות כאלה. אמרנו למהנדסים הבכירים בואו נעשה משהו שישנה את העולם. אני חושב שזה מרגש לעבוד בחברה שיש לה כזו תחושת שליחות, ולדעתי ישראל תהפוך למעצמה בתחום.
אל השניים הצטרפו כמייסדים פרופ' אנסומן סטפטי מאוניברסיטת סטנפורד, מומחה באימונולוגיה, ד״ר דניאל וולס, ביולוג חישובי במכון פארקר לחקר הסרטן, והאימונולוג פרופ' דן ליטמן.
הגיוס הובל על ידי Koch Disruptive Technologies, בהשתתפות המשקיעים: Talos VC, 8VC, Alexandria Venture Investments, Piedmont ו-ICON. זהו סבב גיוס ההון השני של החברה בשנה הנוכחית, כאשר מוקדם יותר השנה דיווחה Immunai על גיוס של 60 מיליון דולר, הגיוס הנוכחי מביא את סך גיוסי החברה ל–295 מיליון דולר מאז הקמתה. בין משקיעיה של החברה גם Group 11 בהובלת דובי פרנסס ו-ICON בהובלת יסמין לוקץ'.
ל-Immunai שיתופי פעולה עם חברות ביוטכנולוגיה ומוסדות אקדמיים מובילים, בין השותפויות של החברה נכללים חברות תרופות מ-Fortune 100 ומוסדות אקדמיים מובילים: הרווארד, סטנפורד, ממוריאל סלואן קטרינג ומכללת ביילור לרפואה.