בזמן שלוחמי צה"ל נלחמים בחזית, תושבי העוטף מחכים לשוב ולשקם את ביתם ומשפחות החטופים נאבקים על השבת ילדיהם – ברשתות החברתיות ממשיך להתנהל קרב האשמות בגין זהות האחראים על המחדל הביטחוני שקטל את חייהם של אלפי ישראלים בשבת השחורה. אולם לצד פייסבוק, טיקטוק, טוויטר וקבוצות הוואטסאפ, לאחרונה מתברר יותר ויותר כי גם אתר ויקיפדיה הפך לרשת חברתית ופוליטית פעילה.

כך למשל, מאז פרוץ המלחמה ישנן ניסיונות חוזרים בקרב עורכי הערכים לטשטש את האחריות של הממשלה על המחדל ולהדגיש את כישלונה של המערכת הצבאית.  ניסיונות אלו באים לידי ביטוי בין היתר בהוספת האשמות בדף האישי של ראש אגף המודיעין, אלוף אהרון חליוה, עליו נטען כי "נתפס כאחראי מרכזי להפתעה שפקדה את צה"ל עם תחילת הפלישה הקרקעית של חמאס" ללא ביסוס של מקור מהימן. 

 

במקרה אחר, עורך העונה לשם יעקב כתב בערך של הרמטכ"ל הרצי לוי כי "בשעות הראשונות של הלחימה, חלק מהחיילים הופתעו במיטותיהם בבסיסים שנכבשו ע"י חמאס. חיילים שהוקפצו מגזרות אחרות נענו על ידי הפיקוד הבכיר שעליהם לפעול כראות עיניהם כי לפיקוד אין מושג מה קורה". גם משפט זה שהובא ללא מקור מהימן וללא קשר ברור לרמטכ"ל – נכתב במטרה לפגוע בתדמיתו ולהאשימו במחדל".

ויקיפדיה, המוכרת כ"אנציקלופדיה החופשית", משמשת כאחד ממקורות הידע המרכזיים בעולם, בעידן שכולו מסתמך על חיפושים ברשת. הערכים בה נכתבים בידי עורכים מתנדבים שבין היתר גם אמונים על ניטור התוכן מפני השחתות. באופן טבעי, הרי שלא ניתן לקבוע מהי עמדת המערכת או צוות הכותבים, אך לערכים ולשינויים המבוצעים בהם – בדגש על הלחימה בעזה – יש משמעות בעיצוב התודעה העולמית בנושא.

 

 

כך למעשה, גם האחריות המוטלת על נבחרי ציבור למתקפת הטרור לא נותרת מחוץ לזירה. עיון בערכים הקשורים לדמויות מפתח מעלה כי נעשו מאמצים כבירים על-מנת לטשטש ולמחוק פסקאות שעסקו בין היתר במדיניות של נתניהו וממשלותיו לאורך השנים האחרונות. כך בין היתר, נמחקו במכוון משפטים מגובים במקורות מהימנים המראים את הצהרותיהם של חברי הממשלה בדבר החשיבות לחיזוק החמאס והעברת הכסף הקטארי לרצועה כערובה לשמירת השקט הביטחוני.

 יש לציין כי גם עמודים של אישים וגורמים ציבוריים נוספים שעלו לכותרות בעת האחרונה זכו לעריכות מפתיעות במהלך המלחמה. כך למשל, פירוט על הירתמותו של ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט למאמץ ההסברתי נמחקה ע"י אחד העורכים, כמו גם פירוט על מעשיו של סגן הרמטכ"ל והח"כ לשעבר, יאיר גולן, ביומה הראשון למלחמה.

"אם אתה יודע להשפיע על המידע בויקיפדיה – אתה יכול להשפיע על התודעה הציבורית"

אז מה עומד מאחורי מאמצי העריכה המגמתיים בויקיפדיה? גיל פלדמן, דאטה אנליסט שמנתח את נתוני השימוש והעריכות בויקיפדיה מנסה להסביר: "ויקיפדיה היא בין האתרים הכי נצפים ברשת. רק בישראל היא גורפת מדי יום מאות אלפי כניסות, ומספרים גבוהים בהרבה בשפות השונות בעולם. לכן, אם אתה מצליח להשפיע על המידע בויקיפדיה – אתה יכול להשפיע על התודעה הציבורית".

לפי פלדמן, הבעיה מתחילה כשרבים מאלו הצורכים מידע בוויקיפדיה בטוחים שהם נכנסים לאנציקלופדיה בה כל מה שכתוב הוא מאומת ונכון, אולם הם לא מודעים למה שמתרחש מאחורי הקלעים, מי כתב את המידע אותו הם צורכים ומה מתוכו צונזר או נערך באופן מגמתי. "בפועל, כל אחד עם חיבור לאינטרנט יכול להיות עורך בוויקיפדיה, זאת כל עוד העריכות והניסוחים שלו עומדים בכללי המיזם", הוא מסביר. "משתמשים שצוברים ותק ועריכות אף נהנים מזכויות יתר ומקבלים זכויות הצבעה בדיונים, פחות ביקורת על העריכות שלהם ויכולת לנטר עריכות של אחרים ועוד, שכן הם נתפסים כאמינים". 

 

 

ניתוח דפוסי העריכה של העורכים תוך הסתכלות על הערכים בהם הם מטפלים, ימי ושעות העריכה שלהם והאופן שבו הם מתבטאים בדיונים השונים מאפשר להעריך בצורה טובה מי עומד מאחורי שם המשתמש. כך, ניתן לראות לא מעט עורכים שמגיעים מהזרם הדתי-חרדי, באופן שלעיתים משפיע על צורת העריכה שלהם בערכים פוליטיים.

יחד עם זאת, מדגיש פלדמן כי "המעורבות הגבוהה של אנשים מהזרם הדתי בוויקיפדיה לא נובעת מניסיון מכוון להשפיע על דעת קהל, אלא ככל הנראה מזמן פנוי שמאפשר להם להירתם ולהתנדב במיזם יותר ממגזרים אחרים. הבעיה מתחילה כאשר אותם עורכים מתחילים לפעול משיקולים זרים ועורכים בהתאם לאני מאמין שלהם".

כך למשל, בזמן שניתן למצוא ערכים רבים העוסקים בישיבות קטנות, רבנים לא מוכרים או דמויות נוספות מהמגזר החרדי, רבים מהערכים העוסקים בנשים או גופים השייכים לזרם הליברלי נתקלים בהתנגדות וניסיונות למחוק אותם בטענה של חוסר חשיבות.

"ויקיפדיה הייתה זירה פרוצה לחלוטין שנטתה ימינה"

אחד הארגונים שזיהו את הפוטנציאל של ויקיפדיה וניצלו אותו לצורך עיצוב התודעה, היה פורום קהלת שידוע כיום במעורבותו ברפורמה המשפטית. בבדיקת עיתון "הארץ" התגלה כי הערכים בנושא הרפורמה ובין היתר עילת הסבירות נכתבו בתשלום על-ידי עורך בשירות הארגון כבר בשנת 2018, מתוך ידיעה כי על אף שבאותה תקופה הנושא לא היה בכותרות – יהיה לו עוד ערך רב בהמשך.

"כשקהלת נכנסו לתמונה, ויקיפדיה הייתה זירה פרוצה לחלוטין שנטתה ימינה. כל עוד רוב הציבור הליברלי לא הרגיש שמאיימים לו על אורח החיים – רבים גם לא בדקו מי כתב את התוכן ובשליחות מי", מציין פלדמן. "אולם כשהתחילה החקיקה המשפטית, פתאום הערכים האלה שלא עניינו פעם אף אחד הפכו לערכים הכי נצפים בויקיפדיה. מה שהקוראים לא ידעו – הוא שהם קוראים בעיקר את נקודת המבט של פורום קהלת".

אירוע נוסף בו פורום קהלת היו מעורבים התרחש ביולי האחרון, אז נחשפו "בובות קש" של עובד הארגון, שהפעיל מספר יוזרים במקביל מבלי להצהיר על כך באופן הנוגד את כללי המיזם, זאת ככל הנראה במטרה להשיג יכולת השפעה גדולה יותר בדיונים והצבעות באופן שיקדם את האג'נדה של הארגון.

בתגובתם הרשמית, קהלת אמנם התנערו מפעילות העובד וטענו כי הוא פעל על דעת עצמו, אולם לא ניתן שלא להרים גבה נוכח פעילותו של אותו עובד לערוך באופן תדיר את הערכים של הארגון בו עבד תוך מחיקת ביקורות כנגדם, ואף עריכות בעמודו של אהוד ברק. עקב פעילותו שנחשפה, חשבונותיו הושעו לאלתר וכך גם עריכותיו נמחקו.

ההפגנה בקפלן (צילום: n12)
"עריכה מגמתית סביב הרפורמה המשפטית" | צילום: n12

"הרפורמה המשפטית והעריכות המגמתיות שהתבצעו בוויקיפדיה בעקבותיה שינו את המצב באתר דרמטית", טוען פלדמן. "המודעות לחשיבות המיזם עלתה, והצטרפו עורכים רבים בעלי תפיסות ליברליות שרצו לתת קונטרה ולאזן את תוכן באתר. בפועל, ויקיפדיה הפכה לזירת ויכוח משמעותית בה שני צדדים, גם אם הם אינם מזדהים ככאלה, מתקוטטים מדי יום מאחורי הקלעים של כל ערך עם חשיבות פוליטית שנמצא על סדר יום. כך בדיוק קורה גם עם עמוד המלחמה שצבר לבדו מעל למיליון צפיות מרגע הקמתו, ולכן שני הצדדים מנסים להשפיע על התכנים בו".

חשוב להדגיש, כי לפי פלדמן המצב שבו שני הצדדים מתווכחים ופעילים בעריכת אתר היא טובה יותר משמעותית מהמצב הקודם. "בסופו של דבר – שני הצדדים מאזנים זה את זה והופכים את המידע באתר למהימן יותר", מסביר פלדמן. "היום, מידע שחשוד ככזה שמנסה להטות את הערך לצד פוליטי מסוים ושאינו מגובה במקורות יורד מהר מאוד מהאוויר". 

"הדרך הכי טובה להמשיך ולשפר ולאזן את ויקיפדיה עוברת דרך הגדלת המודעות של הקוראים לנעשה מאחורי הקלעים של התוכן אליו הם נחשפים, ולעודד אותם להתריע כשהם נחשפים לתוכן שבעיניהם הוא מטעה או לא מדויק", מסכם פלדמן. "ככל שיהיו יותר עיניים ויותר דעות – ויקיפדיה תהיה יותר מדויקת ואמינה עבור כולנו".