שנת 2021 הייתה שנת שיא להייטק הישראלי כשחברות ישראליות גייסו יותר מ-25 מיליארד דולר במהלך השנה. אחד התחומים שבו ישראל הפכה למעצמה הוא ענף הסייבר – שבו גייסו הסטארטאפים הישראלים כ-8.84 מיליארד דולר – פי 3 מסך הגיוסים בשנת 2020. 

מדוח של קרן ההון סיכון YL Ventures, המתמחה בהשקעות בתחום הסייבר, עולה ההון כי ההון התחלק על פני 135 סבבי גיוס, בהשוואה ל-109 סבבים ב-2020. 15 סטארט-אפים גייסו יותר מסבב אחד בשנה האחרונה, נתון שמהווה סטנדרט חדש בתעשיית הסייבר הדינמית.

לא מסתפקות באקזיט – שואפות להיות חברות גדולות

השנה התאפיינה במגמה של חברות שרצו לגדול ולצמוח ולהפוך ליוניקורן, מה שהוביל לכך שסבבי הגיוס היו גבוהים יותר. מהנתונים עולה כי סטארט-אפים ישראלים בשלב הסיד גייסו השנה 233 מיליון דולר, בהשוואה ל-203 מיליון דולר בשנה שעברה. עלייה של 140 אחוזים נרשמה בסך סבבי A, מ-288 מיליון דולר שגויסו ב-2020 ל-693 מיליון דולר ב-2021. סך הגיוסים בשלב הצמיחה (C ומעלה) עלה בכמעט 300 אחוזים, מ-1.63 מיליארד דולר בשנת 2020 ל-6.46 מיליארד דולר בשנה הנוכחית. 

התחרות בענף הסייבר: פחות סטארטאפים חדשים, יותר חברות מתחת לרדאר

על פי נתוני YL Ventures סבב הסיד הממוצע עלה מ-5.2 מיליון דולר בשנת 2020 ל-7 מיליון דולר בשנת 2021, אך במקביל בשנת 2021 פחות סטארטאפים חדשים הוקמו, 58 סטארט-אפים חדשים בשנת 2021 לעומת 64 סטארט-אפים שנוסדו ב-2020. 25 סטארט-אפים שגייסו סבבי סיד ו-A בשנתיים האחרונות, החליטו להישאר מתחת לרדאר, ככל הנראה כאסטרטגיה להיכנס לשווק חזקים יותר

9 חברות סייבר הפכו ליוניקורן

בשנת 2021 הוכתרו 9 חדי קרן (חברות פרטיות השוות יותר ממיליארד דולר) ישראליים חדשים בתחום הסייבר - עלייה של 80 אחוזים בהשוואה ל-5 חדי קרן ב-2020. למועדון הצטרפו השנה: Aqua Security, At-Bay, Axonius, Claroty, Fireblocks, Noname Security, Orca Security, Transmit Security ו-Wiz. חברות אלו הפכו לחדי קרן תוך 4 שנים בממוצע מיום הקמתן, כ- 23 אחוזים פחות מהזמן שלקח לחדי הקרן בשנת 2020 להגיע לתואר - 5.2 שנים.

 

צוות YL Ventures (צילום:  YL Ventures)
צוות YL Ventures | צילום: YL Ventures

למרות זאת, היו גם כמה אקזיטים משמעותיים השנה. סכום הרכישה הממוצע ירד השנה ב-50 אחוזים, מ-401 מיליון דולר ב-2020 ל-201 מיליון דולר ב-2021. זאת ועוד, סטארט-אפים שנרכשו השנה גייסו 27 מיליון דולר בממוצע עד רכישתם, ירידה של 27 אחוזים בהשוואה לשנה הקודמת שבה סטארטאפים שנרכשו גייסו 37 מיליון דולר בממוצע עד לרכישתם. גם השלבים שבהם סטארט-אפים נרכשו השנה היו מוקדמים מאד ביחס לשנים קודמות - 5 סטארט-אפים נרכשו השנה עוד בטרם גייסו סבב A, ושני סטארט-אפים נרכשו 6 חודשים בלבד לאחר הקמתם ומבלי שגייסו אפילו דולר אחד בסבב סיד.

 

אקזיטים בולטים השנה כללו את: XM Cyber (שנרכשה על ידי Schwarz Group ב-700 מיליון דולר), Guardicore (שנרכשה על ידי Akamai ב-600 מיליון דולר), IntSights (שנרכשה על ידי Rapid7 ב-400 מיליון דולר. זוהי הרכישה השניה של החברה בישראל ב-2021, לאחר שרכשה את Alcide בינואר), Medigate (שנרכשה על ידי Claroty ב-400 מיליון דולר) ו-Vdoo (שנרכשה על ידי Jfrog ב-300 מיליון דולר). 

מגמה: חברות ישראליות רוכשות סטארטאפים ישראלים

ב- YL Ventures צופים כי מגמת הקונסולידציה תימשך גם בשנים הקרובות, וחברות סייבר ישראליות ירכשו סטארט-אפים ישראליים או יתמזגו איתם במטרה להפוך לחברות ענק. בשנת 2021 מגמה זו התחזקה עם מספר רכישות כגון Medigate שנרכשה על ידי Argon, Claroty שנרכשה על ידי Avanan, Aqua שנרכשה על ידי Check Point, ו-Dustico שנרכשה על ידי Checkmarx. בשנת 2021 היו גם חברות גדולות שאינן ממוקדות בתחום הסייבר שביקשו להרחיב את ההיצע שלהן בתחום על-ידי רכישת סטארטאפים ישראלים. כך למשל, בשנת 2021 בוצעו 12 רכישות של סטארט-אפים בתעשייה על-ידי חברות כמו Elastic ו-JFrog, בהשוואה ל-8 בשנת 2020.

 

התחומים החמים של 2021

מהנתונים עולה כי תחום ה-Application Security הוא עדיין התחום החם ביותר בעולמות הסייבר. אבטחת מחזור פיתוח התוכנה (Software Development Life Cycle) עלתה בשנים האחרונות לראש סדר העדיפויות הארגוני לאור הסיכון הרב הגלום בתקיפת תהליכים רגישים אלו. צוותי סקיוריטי מתקשים להתמודד עם כמויות הפיתוח העולות ובתוך כך התפתחה בשנה האחרונה גישת ה-Application Security Posture Management, שנועדה לסייע לצוותי סקיוריטי לנהל בצורה יעילה ובקנה מידה גדול את תהליך אבטחת האפליקציות הארגוניות. חברת Enso Security הישראלית שהוקמה בסוף 2020 היא דוגמא לכך. סטארט-אפים ישראלים בתחום ה-Application Security שגייסו השנה סבבים משמעותיים הם Cycode (גייס סבב A ו-B השנה בסכום כולל של 76 מיליון דולר), Salt Security (גייס סבב C של 70 מיליון דולר השנה, שהביא אותו לסך כולל של 131 מיליון דולר), Noname Security (גייס סבב B ו-C השנה, שהביא אותו לסך כולל של 195 מיליון דולר, והפך לחד קרן) ו-Snyk, שהפכה לשחקן משמעותי במגמת ה-Shift Left עם גיוס של 530 מיליון דולר בסבב F שהביא אותה להערכת שווי של 8 מיליארד דולר בשנה החולפת.

גם בתחום ה-Data Security והפרטיות נרשמה עלייה השנה. בשנת 2021 תקנות פרטיות כמו ה-GDPR האירופאי קיבלו תשומת לב נרחבת כתוצאה ממתקפות סייבר שבהן נעשה שימוש לרעה בנתונים אישיים של משתמשים ולקוחות (כגון הפריצות למיקרוסופט, T-Mobile ובישראל לאתר אטרף וחברת הביטוח שירביט). סטארט-אפים ישראלים חדשים  פעלו גם בתחום הזה - Piiano שנוסדה השנה וגייסה 9 מיליון דולר בסבב סיד, Satori Cyber אשר גייסה 20 מיליון דולר בסבב A השנה, חברת Duality Technologies אשר גייסה השנה 30 מיליון דולר בסבב B, ומספר סטארט-אפים מבטיחים שנוסדו השנה אך צפויים לצאת מ-stealth mode בשנת 2022.

 אחד מהתחומים המשמעותיים שנמצא במוקד התעשייה הוא אבטחת הענן. המעבר לענן צבר תאוצה בענפים רבים וכך גם הצורך לאבטח אותו. Orca Security ו-Wiz הן דוגמה לחברות ישראליות שהצליחו להשיג נתח שוק משמעותי בתחום. העלייה המטאורית במספר הלקוחות והמכירות של החברות הללו מוכיחה שצוותים חזקים עם פתרונות שנותנים מענה מקיף לצורך אקוטי יכולות להצדיק את הערכות השווי העצומות שהשיגו, ובעיקר שיזמים ישראלים חזקים לא רק בזכות טכנולוגיה מעולה אלא גם בזכות יכולות עסקיות מעמיקות. 

אבטחת SaaS היא תחום נוסף שהפך למוביל בשנה האחרונה לאור שימוש הולך וגובר באפליקציות SaaS בסביבה העסקית. ריבוי האפליקציות ומאפייני העבודה מרחוק הובילו ליצירת משטחי תקיפה חדשים וסיכונים משמעותיים לדאטה שעובר בין האפליקציות הללו. ישנו שוק רחב לפתרונות אבטחת SaaS, ובשנת 2021 בוצעו השקעות במספר סטארט-אפים ישראלים צומחים בתחום כמו חברת Adaptive Shield (סבב A - גיוס של 30 מיליון דולר), Grip Security (סבב סיד ו-A בשנת 2021 בסך כולל של 25 מיליון דולר) ו-Valence Security (סבב סיד בגובה של 7 מיליון דולר).

"מאחורי הערכות השווי העצומות והעלייה המסיבית בסכומי ההשקעות בשנה החולפת עומדות סיבות ממשיות, ולא מדובר בבועה שעתידה להתפוצץ", אמר עופר שרייבר, שותף בקרן YL Ventures. "  "מקבלי ההחלטות בעולם העסקי צופים בהתגברות האיומים ובסיכון האמיתי לנכסים האסטרטגיים שלהם, ומוכנים להשקיע יותר כספים בפתרונות חדשניים - וזו החוזקה של היזמים הישראליים. הצורך בפתרונות אלו רק הולך וגובר לאור המאפיינים והאיומים במציאות החדשה, ולכן אנו לא חוזים קריסה של השוק אלא הגעה לאיזון בעתיד הקרוב."