שנת 2021 הייתה שנת שיא להייטק הישראלי עם גיוסי ענק, הנפקות ו-33 חברות ישראליות שנכנסו למועדון המיליארד דולר והפכו ליוניקורן. הארגון Start-Up Nation Central, שפועל למינוף תעשיית החדשנות הטכנולוגית הישראלית, פרסם את סיכום שנת 2021. מהנתונים עולה כי חברות הטכנולוגיה הישראליות גייסו השנה 25.4 מיליארד דולר.
העלייה בהיקפי הגיוס של החברות הישראליות היא משמעותית גם בהשוואה למגמה העולמית. ישראל הציגה גידול בהיקפי הגיוסים בגובה של 136 אחוז (בשנת 2020 גויסו 10.8 מיליארד דולר), כשהממוצע העולמי עומד על 71 אחוז. נתון זה מהווה גידול גם בבחינת היקף הגיוסים אל מול מדינות כמו ארה"ב (78%), בריטניה (105%) וסינגפור (95%). לפי נתונים השוואתיים במאגר הנתונים של PitchBook* המעודכנים לסוף נובמבר 2021.
בישראל בלטו שלושה תחומים משמעותיים השנה: פינטק, טכנולוגיות אבטחה (בעיקר חברות סייבר) ותשתיות IT/נתונים ארגוניים, בדגש על חברות תוכנה (pure software), המסוגלות לספק פתרונות מהירים ובדרך כלל אינן מושפעות מהמרחק משוק היעד. על פי הנתונים של Start-Up Nation Central שלושת תתי-התחומים הללו, ייצגו יחד 65 אחוז מסך הגיוסים בשנת 2021 בהשוואה ל-52 אחוז מסך גיוסי ההון בשנת 2020.
3 התחומים הללו גם בולטים במועדון חדי הקרן הישראלי (חברות בבעלות פרטית בשווי של למעלה ממיליארד דולר כל אחת). השנה הצטרפו 33 חברות חדשות למועדון שיש בו כיום סה"כ 53 חברות. 12 חברות הן מתחום אבטחת המידע – סייבר, 11 בתחום הפינטק ו-10 מתחום תשתיות IT ותשתיות נתונים ארגוניות.
מגמה: החברות הישראליות מהלות הילוך ורוכשות סטארטאפים ישראליים
השנה גם נרשם זינוק בכמות מגה סבבי ההשקעה (גיוסי הון הגבוהים מ-100 מיליון דולר), עם 74 סבבים שגייסו במצטבר 14.77 מיליארד דולר – עלייה של 310 אחוז (3.6 מיליארד דולר בלבד בשנת 2020).
אחת מהמגמות הבולטות השנה הייתה העלייה בכמות הסטארט-אפים הישראליים שנרכשו על ידי חברות ישראליות. מהנתונים עולה כי בשנת 2021 בוצעו 39 עסקאות כאלה, זאת לעומת 21 רכישות בשנת 2020.
מהנתונים של Start-Up Nation Central, עולה שדווקא בכל מה שקשור לגיוסים של סטארטאפים בתחילת דרכם נרשמת האטה בקצב הגידול. במספרים המוחלטים אמנם נרשם גידול מ-670 מיליון דולר ל-794 מיליון דולר בהשקעות בסבבי סיד (גיוס ראשוני), אך הגידול בהשקעות השלבים מאוחרים היה גבוה יותר. גם מספר סבבי הסיד ירד, מגמה שנמשכת מאז 2018 – שנת השיא עם 361 סבבים, כשהשנה נרשמו 188 סבבים בלבד.
גם בהנפקות וברכישות נרשמה שנת שיא – כש-57 חברות הונפקו השנה לעומת 22 חברות בשנת 2020. סך הגיוסים עמד על 4 מיליארד דולר לעומת גיוס מצטבר של 1.7 מיליארד דולר. למרות ה'הייפ' הגדול בעניין הנפקות SPAC, בפועל בוצעו השנה רק 10 מיזוגי SPAC, וגייסו בהם 4.9 מיליארד דולר בסך הכול. 119 חברות נרכשו השנה, עלייה צנועה יחסית לעומת 91 הרכישות שבוצעו בשנת 2020. השווי המצטבר של חברות אלו, כמעט הוכפל מכ-4 מיליארד דולר ל-7.6 מיליארד.
חברות ההייטק הישראליות הפכו לאטרקטיביות לגופי השקעות זרים
מהנתונים שנאספו ב-Start-Up Nation Central עולה כי הגידול המאסיבי בגיוסי הון בשנת 2021 התבטא גם בשינוי בזהות המשקיעים, בהיקף ובכמות ההשקעות שלהם בישראל. המשקיעים המובילים משתתפים בסבבים רבים יותר מאשר בשנים קודמות.
מהנתונים עולה כי משקיעים רואים בישראל כמקור לפתרונות טכונלוגיים, המגמה שהחלה בשנתיים האחרונות צברה תאוצה בשנת 2021. קרנות מובילות הגדילו משמעותית את מספר ההשקעות בחברות ישראליות. 7 מתוך 20 הקרנות הפעילות ביותר ו-4 מתוך 10 המובילות הן קרנות זרות. כמה מהמשקיעים הפעילים ביותר בשנת 2021 היו קרנות הון סיכון בין-לאומיות, שהן מהמשקיעים הגדולים בעולם בתחום הטכנולוגיה, בהן Insight Partners (השתתפו ב-49 סבבים) ,Entree Capital Bessemer Venture Partner, ו-Tiger Global Partners.
"שנתיים לאחר פרוץ מגיפת הקורונה, האקוסיסטם הטכנולוגי הישראלי חזק מתמיד", מסר מנכ"ל Start-Up Nation Central, אבי חסון. "בעולם שבו הדיגיטל הפך לברירת המחדל, ישראל מהווה מקור משמעותי לפתרונות טכנולוגיים לאתגרים עולמיים. התחזקות הענף הובילה לשיא כל הזמנים בגיוסי הון, עלייה משמעותית בהתעניינות של גופי השקעות זרים בישראל ולבאזז חסר תקדים סביב היכולת שלנו לייצר חדי-קרן, כל אלו הובילו לשאלה האם ישראל כבר עשתה את המעבר מ-Start-Up Nation ל-Scale-Up Nation?".
"הפריחה בענף מייצרת אתגרים, החברות ממשיכות להיאבק כדי לגייס עובדים, בשעה שישראל סובלת ממחסור של עשרות אלפי עובדים בענף", הוסיף חסון. "עליית המשכורות והעלייה בערכו של השקל ביחס לדולר נוגסות גם הן בעלויות התפעול של החברות, מגמה המשפיעה בצורה חדה יותר על חברות בשלבים מוקדמים. Start-Up Nation Central פועלת במטרה לסייע לקהילת הטכנולוגיה הישראלית להתגבר על המכשולים העומדים בדרכה, בעזרת פיתוח תוכניות הכשרה והשמה בקריירה, בהשפעה על מדיניות הממשלה באמצעות מכון המחקר שלה, וביצירת חיבורים בין יזמים ישראלים לממשלות, תאגידים רב-לאומיים ומשקיעים, במטרה להבטיח את צמיחתם המתמשכת של האקוסיסטם הישראלי ושל כלכלת ישראל".
Start-Up Nation Central הוא ארגון ללא כוונת רווח שהוקם בשנת 2013. הוא מצהיר כי בכוונתו הוא מסייע במינוף תעשיית החדשנות הטכנולוגית הישראלית למען חיזוק כלכלת ישראל. הארגון יוזם ומקדם חיבורים עסקיים בין סטארט-אפים ישראליים וממשלות ותאגידים גלובליים. הארגון ממפה באופן קבוע את כלל הגורמים בסקטור החדשנות הטכנולוגית בישראל ומנגיש את המידע באמצעות פלטפורמת איתור החדשנות Start-Up Nation Finder, לנוחותם ולשימושם של משקיעים וארגונים ברחבי העולם.