איך שלא מסתכלים על זה, יצרנית שבבי ה-AI אנבידיה (NVIDIA) היא סיפור מטורף של הצלחה פרועה וחסרת תקדים אחרי שנים של דשדוש, מחסור במזומנים וכישלונות. החברה, אם פספסתם, פרסמה בשבוע שעבר דוחות כספיים שנתיים מרהיבים, עם זינוק של יותר מפי 2 בהכנסות לרמה של 61 מיליארד דולר וזינוק מקביל של כמעט פי 4 ברווח הנקי ל-32.3 מיליארד דולר. בתגובה חצה לראשונה שווי השוק של אנבידיה במסחר בוול סטריט את רף 2 טריליון הדולרים, פחות משנה לאחר שחצה את רף הטריליון דולר. אנבידיה הוסיפה לשווייה 277 מיליארד דולר ביום מסחר אחד - שיא כל הזמנים.
אז מה קרה כאן? המהומה הגדולה סביב החברה נובעת כמובן ממרוץ עולמי מטורף לפיתוחי AI (בינה מלאכותית), והעובדה הפשוטה אך המדהימה שאנבידיה שולטת כיום בכ־80% משוק שבבי הבינה המלאכותית. כלומר, כל מי שרוצה לפתח ולהתקדם בתחום זה, בין אם חברה מסחרית ובין אם מדינה, חייב לעבור דרך המעבדים של אנבידיה. תשאלו את הסינים, שהתעוררו בוקר אחד באוקטובר 2023 למגבלות של ממשל ביידן על ייצוא שבבי AI מתקדמים של אנבידיה – ומחפשים תחליף ללא הצלחה מאז ועד רגע זה ממש.
המלצר שהפך למיליארדר
אנבידיה היא גם, ויש שיאמרו אולי בעיקר, סיפורו של המייסד-שותף ג'נסן הואנג, ש-61 שנות חייו רצופות הפתעות, התחמקויות של הרגע האחרון מנוק-אאוט, מפחי נפש קשים לצד הצלחות אדירות. הואנג, יליד טאיוואן שמשפחתו היגרה לארצות הברית בהיותו בן 9, ראה את הונו האישי מזנק בשבוע שעבר לכמעט 70 מיליארד דולר ואולי נזכר שוב בימיו כילד עני, שנשלח בטעות על ידי הדודה והדוד למוסד לימודים רפורמי בפטיסטי בקנטאקי.
השניים חשבו שהם שולחים את ג'נסן ואחיו לבית ספר פרטי, אך שלחו אותם לשנים הקשות בחייהם, במחיצת מי שג'נסן יתאר בראיון ב-2012 כ"חבורה של ילדים קשוחים מאוד, שלכולם היה סכין בכיס. בקרבות ביניהם זה היה ממש מכוער, ילדים נפצעו". הואנג מתקשה לשכוח מהימים ההם גם את המטלה השנואה שהוטלה עליו שוב ושוב: ניקיון האסלות בשירותים.
אנבידיה עצמה קמה כרעיון בין שלושה חברים ב-1993, בדיינר האמריקאי Denny's בקליפורניה. הואנג וחבריו כריס מלקווסקי וקרטיס פרים השתעשעו ברעיון להקים חברת בתחום המעבדים הגרפיים. הואנג היה אז סטודנט בקולג', שעבד למחייתו כמלצר באותו דיינר. לדבריו, הוא היה באותם ימים "ביישן להחריד, אבל העבודה במלצרות הוציאה אותי מהקונכייה שלי".
כיום, הילד הביישן ההוא נחשב לאייקון אופנה שמקפיד ללבוש מכנסיים, חולצת טי ומעיל שחורים ברוב הרגעים שלא דורשים חליפה - ומציין בגאווה שאשתו ובתו מלבישות אותו. הוא ידוע כמי ששולח מאות מיילים מדי יום ומעסיק כ-50 מעובדי החברה ישירות תחתיו ללא מנהלי ביניים, כדי שיעדכנו אותו ישירות בכל מה שקורה בחברה.
הואנג, ממש כמו אנבידיה, הוא סיפור הצלחה איטי, שבער שנים על אש קטנה מאוד וחווה לא מעט רגעים של כמעט התפרקות. אנבידיה שלו, שמשייטת כיום בסטרטוספרה של 2 טריליון דולר שווי שוק, כמעט נסגרה כבר בתחילת דרכה לאחר שהשקת "חלונות 95" של מיקרוסופט לא השאירה לה כמעט מקום בשוק. "רק ב-1997, לאחר הוצאת הכרטיס הגרפי השני שלה, הצליחה אנבידיה לצבור פלחי שוק משמעותיים", מסביר יובל אייזנברג, שותף מייסד ומנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק. "לקח לה יותר מעשר שנים מהקמתה, כדי להפוך לשחקנית מרכזית בתחומה. עם זאת, במהלך השנים, בין השאר הודות לרכישות מוצלחות כמו חברת DFX3 בשנת 2000 ומלאנוקס הישראלית ב-2019, החברה הצליחה לצמוח ולבסס את מעמדה. זה קרה בעיקר בזכות יכולת להשתמש בידע שנרכש כמנוע צמיחה משמעותי".
והואנג? האיש מיליארדר, אבל מתקשה מאוד להמליץ על מסלול התלאות שעבר, כיזם וכמייסד חברה. "הקמת אנבידיה הייתה קשה פי מיליון ממה שחשבתי שתהיה", הוא הודה בראיון ב-2023. "אם היינו יודעים כמה סבל וכאב מעורבים בהקמת חברה, כמה כולנו נרגיש פגיעים ומהם האתגרים שבהם נאלץ לעמוד, אף אחד מאיתנו לא היה חושב להקים חברה".
למעשה, הואנג, המכונה גם "הסנדק של ה-AI", קם כל בוקר בתחושה שהעסק שלו עלול להיכשל, להתרסק, להתנפץ בכל רגע. "כשמקימים עסק מאפס, חווים טלטלות וכמעט יוצאים מהמרוץ כמה פעמים, התחושה הזו שהכל עומד להתפרק נשארת איתך תמיד", הוא סיפר בגילוי לב בשנה שעברה בכנס של ניו-יורק טיימס. בראיון מ-2016 גילה כי קם במשך שנים כל בוקר בתחושה קשה שהחברה שלו רחוקה 30 ימים בלבד מהשבתה עסקית כתוצאה ממחסור תזרימי.
איומים מכל הכיוונים
אף על פי שזה נשמע מוזר, החששות של הואנג לא מופרכים: אנבידיה אכן מאוימת כיום מכל עבר, דווקא ברגעי השיא וההכתרה שלה. כל העולם רוצה בדיוק את מה שיש לה: 12.3 מיליארד דולר רווח נקי ברבעון האחרון של 2023, זינוק של כ-770% לעומת התקופה המקבילה ב-2022. וכמובן, שליטה ללא מיצרים בשוק השבבים לתעשיית ה-AI. חברות ענק כמו גוגל, מיקרוסופט, אמזון ומטא (לשעבר פייסבוק) משלמות מיליארדי דולרים על שבבי אנבידיה ושואלות את עצמן בכל רגע נתון: למה לא אנחנו?
גם מדינות, המעדיפות לשמור את הקלפים שלהן קרוב לחזה במירוץ החימוש של ה-AI, שואלות את עצמן בדיוק את אותה שאלה. כולם רוצים למצוא תחליף לשבבים היקרים של אנבידיה - ולא מצליחים, בינתיים. האם החברה של הואנג תהיה האפל של ה-AI ותדע להמציא את עצמה מחדש פעם אחרי פעם?
"נכון להיום אין סיבה אמיתית להניח שחברות שצורכות את התוכנה והטכנולוגיה של אנבידיה יעזבו אותה", סבור ויטלי פלוטינסקי, בעלים ומנכ"ל חברת SFP לתכנון פיננסי. "החסם הוא עצום, כי כל חברות הענק מזמינות רק מאנבידיה".
לפי פלוטינסקי, שנשוי (גילוי נאות) לעובדת באנבידיה, החוזקה העיקרית של האימפריה של הואנג היא גם האיום העיקרי עליה: כמעט מחצית מהכנסות אנבידיה נובעות ממספר קטן מאוד של ענקיות הטכנולוגיה, שמנסות במקביל לפתח לבדן את אותם שבבים מתקדמים. "זו גם אחת הסיבות שאנבידיה מנסה להתפתח לכיוונים נוספים", מסביר פלוטינסקי. "המטרה שלה היא להיות חלק משמעותי ובלתי נפרד מתעשיית הבינה המלאכותית לאורך שנים".
גם ברמות השיא הנוכחיות שלה אנבידיה עדיין רחוקה מאפל כ-800 מיליארד דולר במונחי שווי שוק, אבל הואנג, שכבר גמע טריליון דולר בפחות משנה, בטוח שצמצום הפערים, אולי אף העקיפה וההכתרה כחברת בעלת השווי הגדול ביותר בעולם, בהחלט אפשריים.
אייזנברג מאם אס רוק לא בטוח שזה יקרה: "אנבדיה היא אמנם ענקית טכנולוגיה שתמשיך להיות בשנים הקרובות בסיס בכל תיק השקעות של משקיעים בכל העולם, אולם חשוב להתייחס אליה כחברת ענק שנלחמת כרגע בעצמה ובסיכונים הנובעים מעצם היותה מספר 1 בתחומה. להגיע לפסגה לפעמים יותר קל מלהישאר שם, ההיסטוריה מלאה בחברות ענק שנעלמו עם השנים".
בגבהים הדלילים של 775 דולר למניה, כבר מאוחר להיכנס להשקעה באנבידיה?
"המניה תהיה חלק מאלוקציית ההשקעות של הציבור הישראלי, למעשה לרובנו יש חשיפה אליה דרך קופות הגמל, קרנות הפנסיה והשתלמות, או דרך החזקה במכשירים עוקבים על מדדי הנאסד"ק וה-SP500 בוול סטריט (אנבידיה מהווה כיום 6% מנאסד"ק ו-4.5% מ-SP500).
"למשקיע ששואל את עצמו לאן מועדות פניה של המניה אגיד כך: אנבדיה היא חברת השבבים המובילה בעולם, ותישאר כזו בזמן הקרוב. עם זאת, קיים סיכוי / סיכון שבעתיד יקומו לה מתחרות, בין אם חיצוניות ובין אם החברות שלהן היא מוכרת יתחילו לייצר שבבים מתחרים בעצמן. לטווח הקצר, אני מציע למשקיעים לזכור שאין דבר כזה מניות סולידיות או בטוחות. אני לא בטוח שכדאי להם להשקיע, רק כי שמעו שיש מנייה טובה שממריאה".
אנבידיה הכחולה-לבנה
בשורה התחתונה, מאחר שאף אחד לא באמת יודע מה צופן העתיד לאנבידיה, אפשר להתפנות להביט בהווה שלה, שמעבר להייפ המטורף, שיאי ההכנסות והרווחים והזינוקים הנחשוניים בוול סטריט, מבליט גם זווית ישראלית משמחת ואפילו מעוררת גאווה.
עוד לפני רכישת מלאנוקס, אנבידיה הקימה בישראל, כבר ב-2016, פעילות מחקר ופיתוח לשבבי בינה מלאכותית. החברה מעסיקה כיום יותר מ-30 אלף עובדים בעולם, מהם 3,300 מהם בישראל. לפי הערכות, כ-2,000 מבין אותם עובדים הם מיליונרים חדשים. במאי 2023 הכריזה אנבידיה על הקמת מחשב-על בתחום הבינה המלאכותית בישראל, בעיקר לצרכי מחקר ופיתוח, שבהמשך יהיה זמין לשירותי ענן עבור גופים ישראליים.
וזה ממש לא הכול: לפי אייזנברג, מלאנוקס, שנרכשה כאמור ב-2019, רשמה בזמנו הכנסות של כ-300 מיליון דולר בממוצע בכל רבעון, אבל כיום הכנסות הקבוצה בארץ עומדות על כ-3.25 מיליארד דולר, שהן כ-14% מהכנסות אנבידיה כולה.
באנבידיה יודעים להכיר תודה: פלוטינסקי מ-SFP מספר, כי חודש לאחר תחילת מלחמת "חרבות ברזל" אנבידיה העולמית הכריזה שכל עובדיה בישראל יקבלו בונוס של כ-40,000 שקל כל אחד כאות הזדהות. במקביל, החברה ועובדיה מכ-30 מדינות, תרמו כ-15 מיליון דולר לעמותות המתמקדות בנפגעי המלחמה בישראל. העובדים עצמם גייסו 5 מיליון דולר - והחברה הוסיפה עוד 10 מיליון דולר. מול גלי האנטישמיות והשנאה למדינת ישראל בחלקים נרחבים בעולם, זו לא תרומה שאפשר לזלזל בה, בטח שלא כשהיא באה מספקית השבבים המובילה הבלתי מעורערת של ה-AI, התחום הטכנולוגי הכי חם ומדובר ב-2024.