יותר עסקים במשק הישראלי נקלעים לכשל פיננסי - כך עולה מסקירה רבעונית של דן אנד ברדסטריט על תמונת המצב במשק. מהמסמך, המסכם את מצב הכלכלה הישראלית בסוף הרבעון השלישי של 2024, עולה כי הימשכות המלחמה ואי הוודאות סביב סיומה ממשיכות לתת את אותותיהן גם בשוק הדיור, כשלפי ההערכות לא צפויה התמתנות במחירי הדירות (זאת לאור מיעוט בהתחלות הבנייה והמחסור בידיים עובדות עקב המלחמה). 

על פי מדדי דן אנד ברדסטריט, מספר העסקים שנקלעו לכשל היה גבוה ברבעון השני והשלישי של השנה ביחס לתקופה המקבילה של לפני המלחמה (עלייה של כ-70% ביחס לרבעון השני של שנת 2023). בנוסף, חל גידול משמעותי בכמות החברות שטרם נקלעו לכשל פיננסי, אולם קיימות לגביהן אינדיקציות שהן על סף קריסה. בהתפלגות ענפית, נכון לרבעון 3, כ-26% מהעסקים שנקלעו לכשל היו מענף "קבלנות, בניה ותשתית". ענפים נוספים בהם התגברו הכשלים הם "הובלה ואחסנה", "חנויות מזון" ו"מסעדות וברים".

עלות המלחמה נאמדת כיום בכ-247 מיליארד שקלים וכדי להתמודד עם האתגרים הנשקפים למשק הישראלי בעקבות המלחמה יידרשו התאמות תקציביות משמעותיות. להערכת המומחים של דן אנד ברדסטריט, לא ניתן יהיה להימנע מהעלאות מיסים, הקפאת שכר במגזר הציבורי והקפאת עדכון מדרגות המס.

מצב המשק משפיע גם סביבת הריבית, כשלפי ההערכות בנק ישראל לא צפוי להוריד את הריבית לפני המחצית השנייה של 2025 לאור תמונת המצב במשק. בדן אנד ברדסטריט סבורים כי הבנקים המרכזיים העולמיים, שהחלו להוריד את הריבית בחודשים האחרונים, צפויים להישאר זהירים במהלך 2024-2025 ולא לנקוט בהורדות מהירות וחדות.

עוד אומרים בדן אנד ברדסטריט, כי עסקים רבים מתקשים תזרימית ומגיעים להסדרי פריסת חוב או דחיית תשלומים מול ספקים. תופעה זו גורמת לימי האשראי המוסכמים במשק לגדול בהשוואה לאלה שהיו נהוגים בסוף שנת 2022. לפי ההערכות, המגמה הזו תימשך אל תוך שנת 2025.

מהנתונים עולה גם מגמה ברורה של עלייה ביוקר המחיה: מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אוגוסט ב-0.9%, הרבה מעבר לתחזיות, והקפיץ את האינפלציה השנתית לשיעור של 3.6%, מחוץ ליעד של בנק ישראל (1%-3%). כמו כן, חלה עלייה משמעותית של 13.2% במחירי הירקות הטריים, כשמחיר העגבניות זינק ב-37.3%. גם מחירי השכירות המשיכו לעלות: עבור שוכרים קיימים שחידשו חוזה נרשמה עלייה של כ-2.6% ועבור שוכרים חדשים כ-5.3%.