המצב הביטחוני השברירי באוקראינה, מדיר שינה מעיניהם של מנהלי חברות ישראליות וגלובאליות רבות שמחזיקות בה מרכזי פיתוח גדולים, המהווים לפעמים את עיקר כח הפיתוח שלהן. התלות הזו, בכח העבודה היצרני של המהפכה הדיגיטלית, מציף שוב את חשיבות תחום התוכנה, המעורב כמעט בכל היבט של החיים המודרניים: עולם הרכב שהפך לפלטפורמת מחשוב, מערכות לניהול התנועה והרמזורים, קווי הייצור במפעלים תעשייתיים וגם כל העולם הפיננסי, שהפך להיות מגזר שכולו תוכנה – מבנקאות, ביטוח, מסחר בבורסה, אשראי, הלוואות ועוד. מזה 10-15 שנה ניתן לומר בוודאות שתוכנה מנהלת את העולם, אבל בשנים האחרונות היא גם חולשת על תהליך קבלת ההחלטות בשאלות רבות בחיינו כגון: למי יינתן אשראי ובאיזה היקף, מתי יתחלף האור ברמזור, מתי הרכב האוטונומי יבלום ועוד ועוד. זו המהפכה של השנים האחרונות – עלייתן של המכונות וההחלטות שהן מקבלות עבורנו - והיא מסבירה את העלייה האדירה בביקוש למפתחים ואת המחסור התמידי בהם.
ואם תוכנה היא התורה של העולם הדיגיטלי, מאין היא תצא אם לא מציון?.. ישראל מצבה את עצמה בעשרות השנים האחרונות כמעצמת R&D בקנה מידה עולמי, עם מוחות מבריקים ומפתחים יצירתיים שעושים את הבלתי יאמן. בשנים האחרונות, עודף הביקוש על ההיצע בתחום זה, כמו גם הצורך להביא לשוק מוצרי תוכנה בזמן שיא ולהיות צעד אחד לפני המתחרים – הובילו לכך שגם אנחנו מחפשים מקורות פיתוח במדינות אחרות ומוציאים הרבה מהידע והיתרון מחוץ לישראל. עובדה ידועה היא כי החברות מעדיפות את המתכנתים המנוסים, העצמאים, כאלו שיבצעו את המשימות מהר וטוב. וכשאין כאלה בנמצא, מוצאים אותם במזרח אירופה ובמזרח הרחוק.
אליה וקוץ בה - היתרונות והחסרונות בהעסקת מפתחים בחו"ל
ישנן שתי סיבות מרכזיות שבגללן חברות מעדיפות להעסיק מפתחים בחו"ל: זמינות כח האדם והמחיר. כל שאר הדברים, מסכימים כולם, מהווים רק חסרונות, עקב הפערים בשפה, בתרבות, בהפרשי השעות ובחופשים.
לאחרונה, היתרונות בכל הקשור לעובדים ממזרח אירופה, לכל הפחות הורעו באופן קיצוני, אם לא נמחקו. אנו עדים לעליית מחיר קיצונית בהעסקת המפתחים בחו"ל, עקב ביקושים קשיחים וגבוהים מכל העולם, כך שגם שם הביקוש עולה על ההיצע. באופן טבעי, גם הזמינות ומשך הזמן לגיוס מפתח מתאים (Time to hire) נפגעים. זה מוביל לכך שהזמן שלוקח לגייס עובד גבוה יותר והזמן שהוא נשאר בחברה Retention)) נמוך משמעותית, מאחר וכיום העובדים מגלים פחות לויאליות למקום העבודה. לכך יש להוסיף תנודות גיאו-פוליטיות ואת אתגרי הקורונה, שרק מקשים עוד יותר על ניהול אופרציית פיתוח מרחוק.
עליית המחירים בחו"ל מתחילה לגרום לאיזון בין המחירים מעבר לים ובישראל, כך שמחיר העסקת מפתח בחו"ל, מתקרב למחיר מפתח בארץ. כיום, במחיר מפתח עם ניסיון של 5 שנים בחו"ל, ניתן להעסיק מפתח עם 2-3 שנות ניסיון בארץ.
הפתרון - לייצר ולאמן את מאגר המפתחים המנוסים הבא
למרות שישנם תפקידים רבים המתאימים כתפקידי שנה ראשונה, אנחנו, כענף מרכזי במשק הישראלי, הולכים וקונים עובדים בחו"ל ובכך מקטינים עוד יותר את הסיכוי של הג'וניורים הישראליים לקבל את התפקיד הראשון שלהם בתעשייה, לעלות על הגלגל ולהתחיל לצבור ניסיון. זו פרקטיקה שתוצאתה היא ירייה לעצמנו ברגל. לכן, ככל שנקדים להכניס את הג'וניורים לעבודה, הם יהפכו לפרודוקטיביים יותר ויתרמו לתעשייה ולמשק הישראלי. כך נייצר לעצמנו את היצע כח האדם המקצועי ל- 20 השנה הבאות ונשמר כאן את היתרון שיצרנו לעצמנו במקצוע המבוקש ביותר בעולם.
הכדור בידנו! במקום לשדר את מצוקת כח האדם כלפי מעלה, לבוא בטענות לממשלה על כך שאין היצע מספיק של בוגרי מדעים מדוייקים ולהצדיק בכך את היציאה לחו"ל, בואו נעשה את המקסימום פה בישראל, בואו נדאג לכך שכל מי שלומד מדעי המחשב ימצא עבודה עם תום לימודיו, או אפילו במהלכם וכך ייכנס למעגל העבודה ויתחיל לצבור ניסיון כמה שיותר מוקדם, עם תרומה ישראלית משמעותית לחברות ולמשק כולו.
הפער מבחינת הניסיון התעסוקתי שבין המפתחים בחו"ל, עם 5 שנים ניסיון, לבין הג'וניורים הישראליים, יכול להצטמצם תוך כשנה, מאחר ועם תום לימודיהם הם משתלבים בסביבה תחרותית שדוחפת אותם קדימה ומעודדת יצירתיות ומצוינות.
איך עושים את זה? בעזרת תמהיל צוותי המשלב בין ג'וניורים וסיניורים
בסוף, שאלת השאלות היא איך משיגים באופן פרקטי את היעילות המקסימלית מג'וניורים, תוך הכנסתם המיידית לעבודה, על מנת לענות על בעיית הביקושים. בקבוצת ה- IT מלם תים פותח מודל עבודה ייחודי, המיושם בהצלחה, של העסקת ג'וניורים בצוותים קבועים, כשבראש כל צוות עומד ראש צוות עם ניסיון של מעל 10 שנים ולצידו מפתח בכיר עם למעלה מ- 5 שנות ניסיון. היתרון הגדול בעבודת צוות הכוללת ג'וניורים ואנשי מקצוע מנוסים הוא בכך שתמהיל המחיר כולל 60% משכורות של עובדים מתחילים ו- 40% משכורות יקרות יותר של עובדים מנוסים, כך שהעלות הממוצעת לשעת עבודה, עדיין תחרותית ואטרקטיבית עבור סטרטאפים וארגונים שאין להם תקציבי עתק. רוב החברות לא יכולות להתחרות בשכר שמשלמים במרכזי הפיתוח של מיקרוסופט, גוגל ואפל, לכן נדרש פתרון יצירתי, תוך עבודה במסגרת מבנה תפעולי ייחודי, אשר יהיה אטרקטיבי מבחינת מחיר ההעסקה עבור הלקוח מחד, וישמור על רמת פיתוח גבוהה, אספקת תוצרי תוכנה איכותיים ומהירות המאפשרת את סיומו המהיר של המוצר, מאידך.
על מנת להביא את הג'וניורים "לגובה שיוט" כמה שיותר מהר, כך שיוכלו לבצע 80% מהמשימות באופן עצמאי, המודל הייחודי כולל הדרכות והכשרות רבות. היבט נוסף של תהליך הלמידה נעשה באמצעות Code Review ברמת השורה. בתחילת הדרך, על כל שורת קוד שהג'וניור כותב – מפתח בכיר עובר, מייעץ, מנחה ומלמד איך לשפר אותה.
לסיכום: העסקת מתכנתים בחו"ל היא לא גזירת גורל. אנחנו יכולים וצריכים לפעול למען הכשרת הדור הבא של מקצועני התוכנה, באופן שישמור על היתרון שלנו, יסתמך על כוח האדם המקומי ויציג תוצרים איכותיים ומהירים וכל זאת על ידי תמהיל נכון של מתכנתים מנוסים וחדשים ושיטת עבודה המהווה win win לכל הצדדים.
מאת שרון עזרא, סמנכ״ל פתרונות דיגיטל, קבוצת מלם תים