אנשים שפותחים עסקים מעוניינים להגשים חלום, מצפים ליישם את הרעיון העסקי שלהם ולהגיע לרווחה כלכלית, או לפחות, לסיפוק ממה שהם עושים. הם מקווים להקים עסק שייתן מענה לצורך מסוים של האוכלוסייה אליה הם פונים ויביא להם פרנסה התואמת את המאמצים הרבים הכרוכים בהקמת ותפעול עסק. ולכן, העובדה שאלפי עסקים ייסגרו השנה – לפי נתוני משרד הכלכלה, 1 מ-2 עסקים קטנים נסגרים עד חמש שנים ממועד הקמתם – איננה מעודדת, בלשון המעטה, מאחר וכל עסק שקורס משפיע על מעגלים נרחבים: החל מהמשפחה הקרובה, דרך עובדים וכלה בספקים ובעלי עסקים איתם התקיים שיתוף פעולה. 

הסיבות לקריסת עסקים הן רבות. בעלי עסקים חדשים מגלים פעמים רבות שחלק ניכר מהזמן שלהם מופנה ל״כיבוי שריפות״, להתעסקות בנושאים בירוקרטיים ובתקנות שונות, ובהתנהלות מול רשויות, ובמקום לפתח את העסק שלהם, הם ״רודפים אחרי הזנב של עצמם״ ומתמלאים בתחושה של תסכול מהתעסקות באינסוף מטלות שמוציאות את החשק לנהל עסק ומקשות עליו להתרומם.

לא מעט בעלי עסקים מדברים בשפת ה״אם״, כלומר, ״אם רק היה לי יותר זמן״, ״אם רק לא הייתי צריך להתעסק בשיבוץ עובדים/חלוקת משכורות/בקרת עובדים/גיוס/הכשרה וכו' הייתי מפתח את העסק ומגשים את החלום העסקי שלי״. לא פעם מוצאים עצמם בעלי עסקים ״קבורים״ בעשייה ללא תוצאות עסקיות תואמות, ללא זמן משפחה ופנאי, ללא מפגש עם חברים, ובתחושה של עומס שלא נגמר, כזה שלא בא לידי ביטוי ברווחיות של העסק. הם מגיעים לסוף השבוע מותשים מהבירוקרטיה, וגוררים ייאוש ותחושת מיצוי מוקדמת.

ואכן, עד לאחרונה התסכול הזה היה מובן מאחר ולא היו פתרונות זולים או חינמיים, שיחסכו את הזמן והמאמץ הכרוך בתפעול השוטף של העסק. אולם, כיום, קיימים פתרונות טכנולוגיים חדשים שיכולים לשנות את החיים של בעלי העסקים הקטנים, להוריד עומסים מפרוצדורות שגרתיות ובירוקרטיות שלוקחות עשרות שעות בחודש, להעניק זמן רב יותר לפיתוח העסקי, לאיזון בין חיי משפחה, חברה ופנאי, לבין הפעילות העסקית, ובכך להגדיל את הסיכוי להצלחת העסק.

העסקים הקטנים הם הלב הפועם של הכלכלה הישראלית

עד כמה הטכנולוגיה יכולה לסייע בפעולות הכי פשוטות ולפנות זמן? הנה דוגמה להמחשה, מחוויה שעברתי ממש לאחרונה: לפני כמה שבועות ניסיתי לפתוח חשבון בנק דרך האפליקציה של הבנק מהמכשיר הנייד שלי. קרה שבאותו השבוע הייתה איזו תקלה באפליקציה והאלטרנטיבה היחידה שנשארה הייתה לפתוח את חשבון הבנק פיזית בסניף. וכך, במקום לסיים את פתיחת חשבון הבנק דרך המכשיר הנייד שלי, מצאתי את עצמי נוסע לבנק, מחפש חניה, משלם על חניה, מחכה כחצי שעה עד שהגיע תורי, ויושב מול מנהלת החשבון שלי במשך כמעט שעה בזמן שהיא משתמשת בתוכנה ישנה ומדפיסה הררי מסמכים. וכך, תהליך שיכול לקחת כעשר דקות באפליקציה לקח ממני כשעתיים וחצי – עם עלויות נלוות.

עבור כל אחד מאיתנו מדובר בזמן יקר, אבל כשאתם מנהלים עסק, וכל חלון זמן מיועד למשימות חשובות, השימוש בכלים טכנולוגיים כדי לבצע עבורכם משימות שיכולות לחסוך לכם זמן יקר הוא לפעמים ההבדל בין עסק שמצליח להתפתח ולהרוויח לבין עסק שנסגר. כדאי לבחון אפליקציות לניהול משימות, שעון נוכחות, ניהול משמרות, הדרכות בטיחות בעבודה, הכשרת עובדים וכד'.

לסיכום, חשוב לזכור כי לעסקים הקטנים והבינוניים יש תרומה אדירה לכלכלה הישראלית, ויש חשיבות רבה שהעסקים האלה ימשיכו להתקיים. כדי שזה יקרה, יש לתת לעסקים אלה - הלב הפועם של הכלכלה שלנו - כלים מעשיים שבאמצעותם הם ישרדו את האתגרים העומדים בפניהם, בפרט בתקופה של אי וודאות כלכלית.

אנחנו עומדים בפני תקופה מאתגרת, שבה האינפלציה גבוהה ושיעורי הריבית על ההלוואות לעסקים גם כן  עולים. במקביל, כוח הקנייה של הציבור נשחק, והשקל נחלש. בימים אלו, יש לעבוד בצורה היעילה ביותר כדי לשרוד את התקופה המאתגרת, שרבים כבר מכנים אותה ״מיתון״. בתקופה כזו, הטכנולוגיה באה לעזרתנו, עם ממשקים המאפשרים לכל בעל עסק להוריד מעצמו מטלות ״מינהלה״ ולהתפנות לעסוק בליבת העסק, וצמיחתו.

***

הכותב הוא אסטרטג מוצר בכיר בחברת קונקטים (Connecteam), המציעה פלטפורמה לניהול עובדים באמצעות אפליקציה פשוטה לשימוש בטלפון הנייד של העובד. החברה מעניקה את האפליקציה לעסקים קטנים של עד 10 עובדים, ללא עלות. לקונקטים 500 אלף משתמשים, והיא משרתת חברות מכל התחומים ובכל הגדלים בישראל ובעולם.