שלוש נשים צעירות עומדות לבצע מהפכה בדרך שבה נבדקות נשים בבדיקת סקר ראשונית לאיתור סרטן השד. ד"ר קרני אילן (29), רופאה מתמחה בכירורגיה כללית, גל ינוקא (28), בוגרת תואר ראשון בהנדסה ביו רפואית ושני קליין, בעלת שני תארים ראשונים בהנדסת חשמל ומדעי המחשב ותואר שני בהנדסת חשמל עם התמחות בבינה מלאכותית. הכול התחיל בסדנת יזמות לנשים מטעם האוניברסיטה.

כיום קיימות מספר דרכים לגילוי מוקדם של סרטן השד, כשהשיטה הנפוצה ביותר היא ממוגרפיה, בדיקת הדמיה רנטגנית של השד, שמטרתה לאתר גידולים קטנים עוד לפני שניתן להרגישם במישוש. בנוסף, קיימות בדיקות נוספות כמו אולטרסאונד שד, ו-MRI. נשים עם היסטוריה משפחתית או גורמי סיכון נוספים עשויות לעבור בדיקות גנטיות לזיהוי מוטציות גנים המקושרות לסיכון מוגבר לסרטן השד. גילוי מוקדם מאפשר טיפול יעיל יותר ומשפר את סיכויי ההחלמה, ולכן מומלץ לבצע בדיקות סקר תקופתיות בהתאם להמלצות הרפואיות.

feminai (צילום: FG Trade Latin istock)
צילום: FG Trade Latin istock

היזמיות פיתחו בדיקה ביתית זולה ונגישה שתהווה בדיקת סקר ראשונית (לא כתחליף לבדיקת רופא אלא כשלב מקדים לבדיקה. במסגרת פעילותן המשותפת בחברת Feminai, השלימו לאחרונה את סבב הפרה-סיד לפיתוח מוצר שניתן להניחו על אזור השד בצורה פשוטה ומדויקת. המוצר משלב סנסורים תרמיים וחשמליים הדוגמים מדידות מרקמת השד בצורה חדשנית.

אילן תמיד ידעה שתהיה רופאה. לתחום הכירורגיה הגיעה בהשראת כירורגית וותיקה שעוררה בה הערצה.
בשנה החמישית ללימודיה, בזמן הקורונה, עשתה קורס יזמות נשית WE (women’s entrepreneurship) מטעם יזמות360 באוניברסיטת בן גוריון שכל כך נהנתה ממנו עד שבסופו של דבר התנדבה להיות מנהלת התכנית במרכז היזמות.

כך פגשה את מי שהפכו ברבות הימים לשותפותיה ב-Feminai: גל ינוקא שניהלה את מרכז היזמות בטכניון ושני קליין גם היא במרכז היזמות של אוניברסיטת בן גוריון. הן נפגשו בפגישת צוות של כל מנהלות הסניפים. במהלך שיחה הגיעו למסקנה משותפת שאם היו מגיעות למיזם משותף משל עצמן זה יכול היה לקחת אותן למקומות מעניינים. מלכתחילה נקבע שהרופאה שביניהן היא זו שצריכה להצביע על בעיה שאפשר לפתור ביזמות. אילן מציינת שהסביבה הטבעית שלה, סטודנטים לרפואה ורופאים צעירים, היוותה זרז לתהיות שהובילו לרעיונות חדשים בגלל האופן המיוחד שבו סטודנטים מתבוננים בנעשה בדרך רעננה ולא רואים במה שלמדו "מובן מאליו".
דרך נוספת להצמיח רעיונות חדשים הייתה טכניקה שלמדה בסדנת ideation - תרגול להצמחת רעיונות חדשים לפתרון בעיה: מתבוננים בעיניים בוחנות על תופעה ושואלים שלוש פעמים "למה?".

ליאור כהן ואיילת שוורץ (צילום: שרון שטרן)
ליאור כהן ואיילת שוורץ, כהן דה-פריס, שטדלר ושות' | צילום: שרון שטרן

אילן בחנה באותו זמן את בדיקת השד שעושה הכירורג, נושא שתמיד היה קרוב לליבה לאור הסיכון המשפחתי הפרטי שלה היות וסבתה לקתה בעבר בסרטן השד. בסבב כירורגיה בלימודי רפואה למדו למשש שדיים. "שאלתי את עצמי "למה" שלוש פעמים: למה עם הידיים? למה הידיים שלי יותר טובות ממכשיר? למה אין דרך אחרת?
הרעיון היה למצוא מכשיר שיכול להקדים את הבדיקה הידנית. עלתה רשימה תחומים רבים שאפשר היה ליישם את הכיוון הזה עליהם, והן קיבלו החלטה עסקית מושכלת שהסתמכה על השוק הפוטנציאלי הגדול ביותר למכשיר שיפתחו.

כך, בשילוב כוחות, יצאו לדרך להגשמת החזון: מתקן לביש שאישה שמה על גופה בבית ושבעזרתו תוכל לאתר סרטן שד.

הסינרגיה בין שלושתן אפשרה פיתוח מבוסס קלינית ומוגשם באמצעות טכנולוגיה מתקדמת : אילן, טכנופובית באישיותה, נתנה את הרעיון ואת הצד הקליני, ינוקא, מהנדסת ביו רפואית בוגרת הטכניון בחיפה פיתחה את הנדסת החומרה ואת המוצר הפיזי, וקליין, בעלת תואר ראשון כפול בהנדסת חשמל ומדעי המחשב, ובסיום התואר השני בהתמחות בבינה מלאכותית באוניברסיטת בן גוריון, נותנת מענה בתחום הדאטה, ההנדסה והבינה המלאכותית.

הכול קרה בדירות הסטודנטים שהפכו למעבדות טכנולוגיה מאולתרות והתמלאו ברכיבים אלקטרוניים, חיישנים, מצלמות ודגמים של שדיים מחומרים שונים.

בפעם הראשונה שבה הציגו את הרעיון בפני שתי דמויות בכירות מאוד בתחום רפואת השד, הרעיון נקטל בחריפות. זה השאיר אותן בצללים עוד פרק זמן, וזאת, למרות האמונה החזקה שלהן בפיתוח, ועל אף התמיכה שקיבלו מהסביבה הקרובה. שנה לאחר התגובה הראשונית, הקהילה הרפואית התחילה לדבר אחרת. אילן תולה את השינוי הזה במהפכת ה"רפואה מהבית" שהחלה מכה גלים.

החל משנת 2022 השתתפו בתחרויות סטודנטיאלית, עדיין ללא אב טיפוס, ועם רעיון כללי בלי ירידה לרזולוציות של הפיתוח עצמו. השופטים והקהל אהבו את הרעיון והפרסים מימנו את השלבים ההתחלתיים.
מהר מאוד הסתבר להן שלנשים שמפתחות טכנולוגיה עבור נשים יש יתרון מעצם העובדה שגופן שלהן היווה את בסיס המחקר הראשוני. אילן הייתה הנדגמת הראשונה של הפיתוח, מה שאפשר להן להתקדם מהר מאוד עם פיתוח אב הטיפוס למוצר.

רגע לפני מיסוד המיזם כחברה רשמית בשם, איך לא, Feminai, וטרם יחשפו ברבים את צורתו של הפיתוח ואת אופן תפעולו הן מבינות שהצעד המתחייב הוא הגנת קניין רוחני עליו, ובתחילת 2023 הן מגישות בקשה לרישום פטנט על המוצר. שלב זה סימן אבן דרך משמעותית במעבר מפיתוח ראשוני לחברה פורצת דרך.

אילן מציינת, כי מעבר להגנה על הפיתוח, עצם ההתכנסות סביב כתיבת הבקשה הראשונה לפטנט היוותה "גורם קובע קצב" משמעותי שהכניס את כל התהליכים הנוספים להילוך מתקדם על פי לוחות זמנים. כיום עומדות מאחורי הפיתוח מספר בקשות לפטנט, אשר אחת מהן עומדת להיחתם כפטנט בזמן הקרוב.

לאחר השלמת השלבים הראשוניים הגיע הניסוי הקליני על כ-100 נדגמות עם ממצאים אבנורמליים בשד שנעשה בשיתוף עם אחד מבתי החולים הגדולים בארץ. אילן מדווחת, כי הניסוי הראשוני הסתיים עם תוצאות נהדרות.

הנשים המופלאות שמאחורי Feminai מאוד מאמינות בפיתוח שלהן. הן לא חשבו בשום שלב לפנות לספונסר מתחום הביוטק או המכשור הרפואי. הן הגדירו גבולות גזרה לגבי הצרכים של המשך הדרך ויצאו לסבב גיוסים ל-pre seed שאחריו ימשיכו ל- Seed כשאחת התובנות החשובות שלהן מהדרך שעברו עד כה היא "מי יותר טוב בלייצר פתרונות רפואיים לנשים, אם לא נשים? "

בימים בהן "רפואה מהבית" הפכה להיות Buzz word אין ספק שהן בכיוון הנכון, ויעידו על כך היזמים, המשקיעים וחברות הפארמה המתדפקים על דלתן.

בחודש המודעות לסרטן השד ב-Feminai מדגישים את החשיבות בקיום בדיקות שד לגילוי מוקדם ומעודדים נשים להקדים ולהיבדק.

כיום Feminai עומדת בפני שלב הניסויים הקליניים בארה"ב על מנת שניתן יהיה להכניס את המוצר לשוק האמריקאי כבדיקה ביתית, ובחברה מעריכים כי המוצר יהיה זמין לרכישה בעוד כשנה וחצי.

ליאור כהן הוא עורך פטנטים ושותף במשרד כהן, דה-פריס, שטדלר ושות' מקבוצת CDS-Luthi לקניין רוחני

איילת שוורץ היא מנהלת השיווק במשרד כהן, דה-פריס, שטדלר ושות' מקבוצת CDS-Luthi לקניין רוחני

 ***

כתבה שיווקית בחסות כהן, דה-פריס, שטדלר ושות' מקבוצת CDS-Luthi לקניין רוחני; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.