לאור הצמיחה המהירה של תחום ההתחדשות העירונית בישראל, חלה עלייה גם בחברות המציעות את שירותיהן בפרויקטים של פינוי ובינוי. הדיירים בסוף הם אלה שצריכים לבחור את החברה המתאימה ביותר, זאת שאולי תיזום את הפרויקט ותוביל אותם לקבלת המפתח לדירה החדשה.
ראשית, כדאי לבחור חברה שהיא גם היזם וגם הקבלן ולמעשה מציעה להם שירותי ONE STOP SHOP, טיפול מלא של הפרויקט החל מכנס הצגת החברה ועד מסירת המפתחות לדירה החדשה. היתרון הבולט של חברה שמציעה את שני הפרמטרים האלה הוא היכולת שלה לספק הצעה אטרקטיבית יותר (שכן אין חברה קבלנית נוספת על היזם בתהליך הגוזרת את הנתח שלה במכרז קבלנים), לא יעבירו אחריות מיזם לקבלן בקבלת ההיתר או לאחר טופס 4 ואתם נפגשים עם אותם אנשים לכל אורך התהליך.
יתרון נוסף של חברה שהיא גם יזמית וגם קבלנית הוא ייחודיות ובידול המוצר, מהסיבה הפשוטה שאותה החברה תמכור לעצמה את הדירות החדשות באותו הפרויקט. האינטרס שלה, הוא לספק לכם דירות איכותיות שישמרו על המוניטין שלה, יהוו כרטיס ביקור לפרויקטים הבאים וגם ינסו למכור את המחיר למ"ר הגבוה שניתן במכירת הדירות שלה.
בנוסף, שוק הנדל"ן בצמיחה גדולה לאורך השנים, כאשר בהדרגה נעלמות ממנו אותן חברות בוטיק. בחיפוש אחר חברה שתלווה את הדיירים בתהליך של פרויקט התחדשות עירונית, חשוב לחפש את החברות שעדיין יכולות להעניק לדיירים יחס אישי ובכל שלב בפרויקט ניתן להגיע ישירות לכל נושא משרה בחברה.
כמו כן, פרויקטים של התחדשות עירונית מאופיינים בתמהיל מגוון של דיירים, ביניהם גם בני הגיל השלישי. ישנן חברות המציעות לאותם דיירים טיפול בהעברה של החשבונות, עזרה במציאת דירה חלופית לתקופת הפרויקט ואפילו קניית דירתם הקיימת כדי לחסוך להם מעבר של שתי דירות בזמן יחסית קצר. חברה המתמחה בעבודה עם אוכלוסייה זו יכולה להעניק לדיירים הרבה מאוד שקט בתהליך, הכרוך באתגרים רבים עם קהל ייחודי זה. יתרה מכך, חברה שמבינה אוכלוסייה זו פותרת חסמים רבים שבסופו של דבר מטיבים עם הפרויקט – חברה שיש לה את הניסיון והגיע לשלבים האלה בפרויקטים.
לבסוף חוסן פיננסי אמנם נשמע מובן מאליו, אך בהחלט כדאי לוודא היטב את המספרים. תהליך של התחדשות עירונית, ופינוי בינוי בפרט, עשוי לקחת מספר רב של שנים, החל משלב הצגת הפרויקט ועד קבלת היתר הבנייה. לכן, כדאי לוודא שבחרתם חברה אמינה, יציבה וחזקה פיננסית, שתהווה עוגן לאורך הדרך.
לפני החתימה על החוזה חשוב לבדוק מספר פרמטרים. האם לחברה הון עצמי מספק? האם היא מחזיקה בנכסים מניבים? מה היחס בין להון מאזן? מותר ואפילו רצוי לבקש מאותה חברה את הדוחות הכספיים שלה ולעבור היטב על המספרים.
מי שחושש להיכנס לתהליך של התחדשות עירונית צריך לזכור שבעל הדירה בפרויקט התחדשות עירונית נהנה מעליית ערך הנכס לכל אורך תקופת הפרויקט, עד מימושו. ההסכם שבעל הדירה חותם עם היזם כולל מספר תנאים מתלים שצריכים להתקיים כדי שהעסקה תצא לפועל, וככל שהפרויקט אכן מתקדם (מבחינת חתימות החוזים והתכנון), הנכס משביח את עצמו וערכו עולה רק מעצם קיומו של תהליך ההתחדשות העירונית.
בטרם כניסה להליך כל כך מורכב של התחדשות עירונית, יש לבחור וועד/נציגות מייצגת לדיירי הבניין, שיחפשו אחר אנשי המקצוע הנדרשים לפרויקט. די ב-2-3 בעלי דירות בבניין שיהיו נציגי הוועד, אשר יבחרו עורך דין שייצג אותם בעסקה ויוכל להפנות אותם ליזמים המתמחים בהתחדשות עירונית. אותם יזמים בעלי ניסיון בתחום ידעו לומר מהי העסקה האופטימלית לבניין מסוים. בהקשר הזה אני ממליץ לבעלי דירות לא להתפשר ולקבל לפחות 3-2 הצעות מחברות מוכרות שמתמחות בתחום, כדי לנסות ולמקסם את הפוטנציאל של הפרויקט.
פרויקט סוף רוטשילד בפתח תקווה שלנו בקטה גרופ הוא דוגמא לכך: הדיירים בחרו באופן אקטיבי את היזם לאחר סקר שוק מקיף. במסגרת הפרויקט נהרסו 42 יחידות דיור בשישה בניינים ישנים ובמקומן מוקמות 126 דירות חדשות בשמונה בניינים בני תשע קומות. מדובר בשלב המשך לפרויקט "מתחם סוף רוטשילד" בפתח תקווה שכולל הריסת סך של מאה דירות שמבקומן יוקמו 300 יח"ד חדשות. כשמדובר בהיקפים גדולים הדיירים מרוויחים גם דירה חדשה וגם מתחם שלם שמתחדש.
לסיכום, כחברה שבימים אלה מקדמת עשרות פרויקטים של פינוי בינוי בערים שונות במרכז הארץ, גם כשמדובר במתחם וגם כשמדובר בבניין בודד - כדי להבטיח שבחרתם נכון, חשוב לאתר חברה מספיק גדולה, כזו שהצליחה להוציא את הפרויקטים שלה אל הפועל, הפקידה ערבויות, פינתה דיירים, ושהדיירים קיבלו לאחר מכן את הדירות החדשות ונכנסו אליהן אליהם, ולא כזאת שלוקחת פרויקטים ומשאירה אותם תקועים על המדף.
כמו כן חשוב גם לדבר עם בעלי דירות מפרויקטים שונים שאוכלסו או לקראת סוף התהליך, לבקר בביניים חדשים ולהתרשם מטיב המוצר ומאתרי הבניה שלה.
***
כתבה שיווקית בחסות קטה גרופ; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.