דירוג החברות המובילות בתחום ההתחדשות העירונית בישראל, לפי Duns 100, נחשף באירוע "URBAN LEADERS", בהשתתפות בכירים בענף ואנשי דן אנד ברדסטריט. את האירוע החגיגי שנערך בבית על היום ביפו הנחה גדעון אוקו ובמסגרתו הופנה זרקור לחברות הטובות ביותר בענף.
במסגרת הסקירה שהוצגה לצד הדירוג, מפי שילה זברו וייס מנהלת Duns 100, עלה חוסר הוודאות שאפיין השנה את הענף. זאת, על אף המצב בארץ המחייב בקידום ומימוש פרויקטי התחדשות עירונית. על פי יו"ר מרכז השלטון המקומי, כמאה אלף מבנים ברחבי הארץ אינם עומדים בתקן רעידות אדמה. כמו כן, המצב הבטחוני מחייב מתן מענה לדירות שאינן בעלות מיגון תקני.
בענף ההתחדשות העירונית בישראל פועלים, נכון לשנת 2022, כ-1,500 יזמים. מתוכם, נבחנו מאות יזמים לדירוג התחדשות עירונית של Duns 100 - הדירוג הרשמי של היזמיות המובילות את הענף בישראל. על פי נתוני דן אנד ברדסטריט אחת מכל 3 חברות הפעילות בתחום נמצאת בסיכון גבוה. על כן, דרישת הסף הראשונית לדירוג בוחנת את איתנותה הפיננסית של כל חברה מועמדת.
הדירוג מחולק לשלוש קבוצות, כשהחברות שהגיעו לציון הגבוה ביותר נכנסות לקטגוריית Dun’stars. בתחום פינוי בינוי החברות המובילות הן אאורה, אזורים, אשדר, החברה להתחדשות עירונית, מצלאוי , צים בהרי נדל"ן, קבוצת אלמו כ.ד.א.י., קבוצת גבאי וקרסו נדל"ן. בתחום התמ"א 38 החברות המובילות הן אנשי העיר, אקו סיטי, אשדר, בית וגג יזמנות ונדל"ן, מטרופוליס התחדשות עירונית ויזמנות, צ.פ. חברה לבנין, קבוצת גבאי, קידר מבנים וקרינסקי גוטליב.
לדירוג המלא לחצו כאן
איתנותה הפיננסית של כל חברה נבדקת באמצעות ניטור אחר המידע העסקי הקיים אודותיה במאגרי דן אנד ברדסטריט. סיכון החברה נבדק ובתוך זה ותק, מבנה בעלות הכולל חברות שלובות/ קשורות, תקינות חשבונות בנק של החברה, תביעות בהן החברה הייתה/ עודנה מעורבת ובדיקה על כל מידע התרעתי אודות החברה לאורך שנות פעילותה. נציין כי ממוצע הסיכון של החברות המדורגות הינו נמוך משמעותית מרמת הסיכון הענפית ושומר על יציבותו לאורך 3 שנות הדירוג האחרונות.
במסגרת הליך הדירוג, כל חברה נדרשת למסור מידע מפורט אודות הפרויקטים בהם טיפלה במהלך השנה החולפת. אמינות המידע נבדקת, שכן החברות מתבקשות להעביר לידי דן אנד ברדסטריט אסמכתאות מתאימות לפרויקטים, בהתאם לשלב בו נמסרו (היתר בניה, היתר בתנאים, טפסי 4 לפרויקטים שאוכלסו).
החברות דורגו במודל דירוג משוקלל – כל שלב בפרויקט קיבל משקל יחסי, כאשר משקל גבוה יותר ניתן לפרויקטים בשלבים מתקדמים. בתוך זה, בוצע שקלול נוסף של גודל הפרויקט (מספר יחידות הדיור המתוכננות/ שנבנו). בנוסף, מתוך הנחה שפרויקטים של התחדשות עירונית אורכים זמן רב ועתירי בירוקרטיה, ניתן משקל נוסף להיסטוריית הפרויקטים שאוכלסו. בתמ"א, ניתן משקל לפרויקטים שאוכלסו ב-5 השנים הקודמות לשנת הדירוג (2017-2021), ובפינוי בינוי, לראשונה, ניתן משקל לפרויקטים שאוכלסו מיום הקמת החברה.
מגמות שעלו מתוך הדירוג
מנתוני הדירוג של Duns 100 לשנת 2023, עולה גידול במספר הפרויקטים שנמצאים בשלבים מתקדמים, לעומת שנה שעברה; גידול של כ- 4% במספר פרויקטים שנמצאים בשלב היתר בתנאים, גידול של כ-9% במספר בפרויקטים שנמצאים בשלב ביצוע וגידול של כ- 29% במספר הפרויקטים שאוכלסו (קיבלו טופס 4 במהלך שנת 2022).
בולטת במיוחד היא תל אביב, שכמעט הכפילה את מספר הפרויקטים שנמצאים בשלבי בניה בשנת 2022, לעומת שנת 2021. כמו כן, ברמת גן חל גידול של עשרות אחוזים במספר הפרויקטים שאכלסה בשנת 2022 לעומת שנת 2021.
מנגד, בעקבות סיום תוכניות תמ"א 38 באוקטובר הקרוב (בחלק מהרשויות) ובהיעדר תכנית ליישום חלופת שקד, זיהינו מגמה של קיטון במספר הפרויקטים בשלבים המוקדמים יותר. כך לדוגמא, ירידה של כ-9% במספר הפרויקטים שהגיעו לכדי 80% חתימות בין שנת 2022 לשנת 2021.
גם בשנת 2022 אנו ממשיכים לראות ריכוז של פרויקטי תמ"א במחוז תל אביב ומחוז מרכז, לעומת שאר חלקי המדינה. כך, כ-90% מהפרויקטים שנמצאים בשלב היתר בתנאים, נמצאים במחוזות תל אביב והמרכז, כ- 86% מהפרויקטים שנמצאים בשלב ביצוע וכ- 90% מהפרויקטים שאוכלסו בשנת 2022.
בכל הקשור לפינוי בינוי, בין השנים 2021-2022 חל גידול של כ-46% במספר הפרויקטים שנמצאים בשלב של אישור תב"ע.כמו כן, גידול של כ- 35% במספר הפרויקטים שנמצאים בשלב של היתר בניה. בולטת היא העיר ירושלים, בה הוכפלו מספר הפרויקטים שנמצאים בשנת 2022 בביצוע.
גם בפרויקטי פינוי בינוי מגמת ריכוז הפרויקטים במחוזות תל אביב והמרכז נמשכה בשנת 2022. כ- 76% מהפרויקטים שנמצאים בשלב היתר בתנאים, כ-74% מהפרויקטים שבביצוע, וכ- 80% מהפרויקטים שאוכלסו באותה שנה.