פורום DUN’S 100 מבית d&b (דן אנד ברדסטריט) כינס את בכירי ענף הנדל"ן לדון על השוק הרותח: על ניסיונות של הממשלה לצנן את השוק, על המחירים הגבוהים, ועל הטענה שמדובר בבועה שעתידה להתפוצץ.
"לא מדובר בבועה", אומר מיכה קליין, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים. "מדובר בביקוש כבוש. למשך הרבה מאוד שנים היו חוסרים של שיווק קרקעות, עכשיו הם באים לידי ביטוי בשיא שמגיע עכשיו במחירים".
קליין התייחס גם לצעדים שצריכה לנקוט הממשלה להורדת המחירים. "מה שהממשלה צריכה לעשות זה להגדיל ביקושים בצורה מאסיבית", אמר. "שיווק קרקעות של רשות מקרקעי ישראל זה הדבר הראשון והכלי הכי חזק שהממשלה יכולה לעשות. לטווח הארוך יותר צריך לפזר את הביקושים – חיזוק הפריפריה, החינוך, התעסוקה, בתי החולים והרפואה ובעצם לייצר תמריץ אמיתי לכל האנשים לבוא ולגור לא רק במרכז בין גדרה לחדרה".
רון אבידן, מנכ"ל ודירקטור אזורים חברה להשקעות בפיתוח ובבניין, התייחס למחירים הגבוהים. "המחירים כרגע משקפים שילוב של פער בין היצע לביקוש ופסיכולוגיה", אומר. "אנשים מבינים שאין מה לחכות יותר למבצעים כאלה ואחרים ולהבטחות לירידות מחירים - הם מגיעים וקונים. הבעיה היא שהם פוגשים היצע מוגבל".
"המהלכים שהממשלה החדשה עשתה הם רק ההתחלה", אומר אבידן. "מנסים לצנן את השוק, מעלים את מס הרכישה למשקיעים, תהיה לזה השפעה קצרת טווח. אם לא יטפלו במקביל במהלכים ארוכי טווח שתכליתם להגדיל את ההיצע, לשפר תהליכי תכנון, לקצר זמנים, להכניס בחוק כמויות לא יצליחו לעצור את עליית המחירים".
"מחירי הנדל"ן היום עולים", אומר ירון ספקטור, מנכ"ל ובעלים מייסד ספקטור שמאות מקרקעין. "למעשה כל האינדיקטורים מראים שהמחירים לא רק עולים, אלא ימשיכו לעלות. יש תל"ג גבוה, יש אבטלה נמוכה, יש ביקושים, האינפלציה הגדלה. לוקח המון זמן לייצר פה דירות. כאילו זה איזה משאב טבע נדיר. כבר מדברים על דירה של מיליון דולר באזור השרון וכן הלאה, מספרים מדהימים. לא לפני הרבה שנים דיברנו על דירות של 200 אלף דולר – מי שיש לו מיליון דולר לקנות דירה הוא עשיר".
"לא הגיוני שהיום לוקח שנים להוציא היתר בנייה"
"מניסיון של הרבה מאוד שנים איפה שאני רואה שהחסמים הכי גדולים הם בנושא של רגולציה", אומרת אלה בן נון, מנכ"לית אלה בן נון ניהול בנייה. "שם אי הוודאות לנושא לוח הזמנים היא הכי גדולה. מתחילים לתכנן בנקודה מסוימת. אתה יודע איפה אתה נכנס, אתה לא יודע איפה אתה יוצא. הפערים הגדולים בין הצלחת פרויקט במקומות שונים תלוי ברשות שבה הפרויקט הזה מתקיים. יש רשויות שבהן אפשר לקצר הליכי רישוי ולהוציא פרויקטים ביחסית זמן קצר לעומת רשויות אחרות שבהן התהליכים מתארכים בלי סוף".
עומר גוגנהיים, משנה למנכ"ל אשדר חברה לבנייה, מציע פתרון לזמן הרב שלוקח להוציא פרויקטים לפועל. "אני חושב שהצעדים שמדינת ישראל צריכה לעשות זה לחזק את הרשויות המקומיות ולעודד אותן לעשות פרויקטים של התחדשות עירונית", הוא אומר. "חשוב מאוד גם לחזק את הרישוי העצמי שיוריד את העומסים מהרשויות המקומיות בתהליך מתן ההיתר".
"לא הגיוני שהיום לוקח שנים להוציא היתר בנייה", אומר בן תורג'מן, בעלים ומנהל אגף זכרון יעקב. "ברגע שיפתרו את הבעיה של הבירוקרטיה של הוצאת ההיתרים, ההיצע יגדל משמעותית. יש היצע גדול, מעל הביקוש, המחירים יורדים".