ההיסטוריה הכלכלית העולמית מלאה וגדושה בדוגמאות של כלכלות שידעו לצאת ממשברים כלכליים עמוקים, זאת בזכות יכולתן להתאים את עצמן לאופי המשבר ולאתר את הפתרון הנכון, בדיוק כמו אדם שנסחף בגלים לעומק הים והברירה שלו היא להיאבק בגלים בכל כוחו ולהמשיך ולהיסחף לעומק הים או להשתלב בזרם ולצאת בסופו של דבר לחוף מבטחים.
נזכרתי בכך כששמעתי במהלך הימים האחרונים אינספור פרופסורים לכלכלה ומומחים נוספים שהמליצו בעקבות הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת פיץ', להתמודד עם המשבר באמצעות קיצוץ במשרדי הממשלה והשירותים לאזרח או לחלופין באמצעות העלאות מיסים.
ובכן, אקדים ואומר כי אמנם איני מזלזל כלל ועיקר בהורדת דירוג האשראי וכן בעובדה שהגירעון אצלנו נסק בעקבות המלחמה המתמשכת לכ-8.1 אחוזים מהתוצר שזה סכום בלתי נתפס של כ-155 מיליארד שקלים.
אולם, וזה אולם גדול, דעתי, כמי שמעורה בקהילה הכלכלית ולא רק כבעלים של קבוצת נדל"ן, זה עשרות שנים, הינה שונה בעליל. הדרך להתגבר על המשבר הינה דווקא באמצעות הרחבה כמותית והזרמת כספים לציבור הרחב ובד בבד הפיכת ענף הנדל"ן והתשתיות למנוע צמיחה אפקטיבי בעת הזאת.
דווקא הפתרונות שאותם מציעים המומחים, שכבודם במקומם מונח, יגרמו לטעמי למשק הישראלי להיכנס לתוך מיתון עמוק, ירידה תלולה בצריכה ואף יגבירו את האבטלה בענף הבנייה ובכלל.
נתון מעניין במיוחד שצד את עיני ומחזק את התפיסה שהנני מציע, הינו עלייה סימטרית כמעט לחלוטין שהייתה במהלך הרבעונים האחרונים הן במכירת דירות והן בנטילת משכנתאות העלייה במכירת דירות הסכמה ב-38 אחוזים לכאלף דירות ברבעון ובנטילת משכנתאות בכ-40 אחוזים עד כדי כ-47 מיליארד שקלים מראשית השנה.
וזה אומר שכוחות השוק בארץ, על אף ולמרות המלחמה הארוכה ולמרות ההוצאות האדירות והגירעון העמוק בתקציב, הינם חיים ונושמים ודווקא בעת הזאת על הממשלה ויתר מקבלי ההחלטות לעשות את הכול על מנת להפוך את הענף שלנו למנוע צמיחה אפקטיבי שיוציא את כלכלת ישראל מן הבוץ.
דבר ראשון, כמובן, יש להתחיל להוריד את הריבית במשק, ובאופן משמעותי ביותר, מה שללא ספק יעודד ביתר שאת את הפעילות וישפר תוך פרק זמן קצר יחסית את הפוזיציה הכלכלית של מדינת ישראל. המלצתי לא להסתפק בהורדה טכנית של רבע אחוז, אלא בהורדה דרמטית של שני אחוזים לפחות, פעולה שתהפוך את הקערה על פיה.
הורדת הריבית לכשעצמה, גם תקל מאוד את נטל המימון על מאות רבות של חברות קבלניות ובד בבד גם על נוטלי משכנתאות רבים שספק רב אם יצליחו לעמוד בנטל החזרת המשכנתא החודשי.
בד בבד יש להפטר לאלתר מכל המבצעים המזיקים והמיותרים דוגמת מחיר למשתכן, דירה בהנחה ומחיר מטרה שהסיכוי לזכות בהם הינו ממילא אפסי, ורק מתדלקים שלא לצורת את מחירי הדיור ומחבלים באופן חמור בשוק הדירות החופשי.
לא פחות חשוב יהיה לבצע טיפול שורש מקיף בכל מה שקשור למכרזי רמ"י, הן במחירי הקרקע המופקעים והן בשיטת המכרזים שמזכירה שיטות של בתי מכירות פומביים שרק מוסיפה שמן למדורת מחירי הדיור.
ודבר נוסף: כמי שרואה את ענף הנדל"ן בתור הקטר הכלכלי המוביל שיציל את המשק הישראלי, אני נזכר שוב ושוב בדוגמא של שר השיכון המיתולוגי אריאל שרון, שבשנות ה-90 של המאה הקודמת הוציא את המשק הישראלי תוך שנה-שנתיים ממשבר כלכלי עמוק והביא אותו לפרוספריטי חסר תקדים בבניית 100 אלף יחידות דיור לשנה, זאת הרבה בזכות ערבויות מדינה שהעניק לקבלנים להשלמת הפרויקטים.
לסיכום, אין לי צל של ספק כי זוהי הדרך הנכונה לייצב את המשק בעת הזאת, להקטין באופן משמעותי ולהביא אותו לשגשוג מחודש ובל נשכח, כמובן, להעניק עדיפות ברכישת דירה על ידי מאות אלפי הלוחמים ותומכי הלחימה, זאת תוך מתן אפשרות לקבלת קרקע חינם בפריפריה. זו המחויבות של מדינת ישראל לאלה שלחמו ועודם לוחמים למענה!
***
כתבה שיווקית בחסות קבוצת מזרחי ובניו; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.