פורום Duns100 מבית דן אנד ברדסטריט כינס במלון "הרודס" בהרצליה את בכירי ענף הנדל"ן בתחום ההתחדשות העירונית – כדי לדון על עליית מחירי הדירות והצעדים שהממשלה החדשה תזדקק לנקוט בכדי לטפל במשבר הדיור, הסחבת ועודף הבירוקרטיה בתהליכי הרישוי וקבלת היתרי בניה, העלאת הריביות וההשפעה על עולם הנדל"ן ועוד. את הפורום הנחתה עוה"ד דפנה שחר.

״ענף התחדשות העירונית מהווה חלק נכבד מאוד מפעילות הנדל"ן בארץ", ציינה אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה בדן אנד ברדסטריט. "כיום, למעלה מ-70% מהפרויקטים העוסקים בהתחדשות עירונית נמצאים באזור תל אביב והמרכז והנתונים מראים על ביקושים גבוהים, למרות ויחד עם עליות מחירים מצטברות של עשרות אחוזים. אנו עוקבים אחר ענף הבנייה כל העת והוא נחשב לאחד מהענפים המסוכנים ביותר במשק, שכן הוא עתיר רגולציה ומצריך וודאות, שהיזמים מתקשים לקבל עקב השינויים והתמורות הנצפות בתקופה האחרונה".

מיכה קליין, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים להתייקרות הנדל"ן בישראל. "אנו רואים בזמן האחרון את העלייה של הריבית, שעולה ביחד עם האתגרים שצפויים בשוק", אמר. "צריך להוסיף היצע ולהזרים תקציבים לרשויות המקומיות, דבר שיקצר תהליכים וישפיע על ההתחדשות העירונית. הביקושים נובעים מהיצע, ככל שנגדיל את ההיצע, בפרט בפרויקטי התחדשות עירונית זה יוריד את המחירים".

רון חן, מנכ"ל אנשי העיר פרויקטים: "שנת 2023 תהייה שנה מעניינת מאוד בגלל נושא הריביות. אני חושב שבמדינת ישראל יש משבר תכנון ויש צורך לעשות בנושא שינויים של 90 מעלות, ביניהם רישוי עצמי באזורים כמו רובע 4 והיתרים בחצי שנה, אבל צריך מערכת שתומכת. אם נצליח לייצר תב"עות בשנה לא תהיה בעיית היצע. יש עצירה בעליית המחירים אבל אין ירידת מחירים וגם לא תהיה. אני לא מתרגש מזה. אני מזכיר ששנה הבאה זו סוף התמ"א וחלופת שקד היא לא חלופה רלוונטית. אני מאמין שב-2024 תהיה עליית מחירים נוספת".

"מדברים על שחרור קרקעות כבר הרבה זמן, זה קשור לשינויים עמוקים בשיטת הממשל, שאני לא רואה אותם קורים", אמר נתי גלבוע, מנהל התחדשות עירונית, שיכון ובינוי אחזקות. "לא יכול להיות שהמדינה צועקת לנו כאזרחים שאין לה שום בשורה בנושא יחידות דיור ומצד שני מי שקובע מה ייבנו פה הן הרשויות המוניציפליות. אני מאמין שבסוף תמריצים מדברים לכולנו - תנו לנו תמריצים, ואולי תהיה בשורה". 

איל טישל מאזורים בנין אמר: "הריבית עולה ואין לי ספק שבתקופה הקרובה שיהיו יזמים שיאלצו להיפרד מפרויקטים כדי לממן פרויקטים אחרים. בסוף הבעיה המרכזית זה ההיצע, העלאת הריבית בהקשר הזה זה פתרון שיגרום לשינוי בטווח הקצר והפתרון היחידי בדבר הוא להגדיל את ההיצע במקומות כמו הפריפריה. נצטרך לבנות במקומות רחוקים והדבר שיאפשר את זה זו תשתיות תחבורה נכונות".

"אני חושב שצריך לתת לרשויות תמריצים על מנת שיעבדו מהר יותר ואולי אפילו קשה יותר"

יקי אמסלם, מנכ"ל קבוצת אלמוג: "השרה איילת שקד נתנה בכנס באילת בשישי האחרון טיפ לממשלה החדשה - פשוט לא להתערב. מקבלי ההחלטות, ההנהגה, תנו לשוק וליזמים לעבוד, אנחנו יודעים מה צריך לעשות. כשאנחנו עובדים וחשוב לנו אז דברים קורים מהר יותר, ואם חשוב לך לקדם תוכנית אתה מתאם פגישות תכופות לטווחים הרבה יותר קצרים כדי לראות את הפרויקט מתקדם ולדחוף קדימה למטרה. לצערי ברשויות יכולים לתאם לך פגישה לינואר או מרץ 2023 והמשמעות היא שהפרויקט תקוע עד שיפנו את הזמן לדון בו. אני חושב שצריך לתת לרשויות תמריצים על מנת שיעבדו מהר יותר ואולי אפילו קשה יותר, ויחד עם זאת צריך קודם כל להבין את שורש הבעיה והוא שאין כוח אדם מקצועי לבדוק את התוכניות ולהריץ אותן, אין כוח אדם לצערי וזה כרגע מהווה גורם מעכב משמעותי מאוד. יש חשיבות גדולה מאוד ליציאה של פרויקטים לפועל בזמן על מנת למנוע את המשך עליית מחירי הדיור".

אדריכל ערן לשם, בעלים משותף של משרד CityBee: "הפתרון נמצא בטכנולוגיה. אין שום סיבה שבודקת או בודק בשר ודם יבדקו את היתרי הבנייה שלנו, אין שום סיבה שתהיה התערבות או שיקול של מגע יד אדם בדבר הזה. אנחנו במשרדי האדריכלים יודעים היום להציע משכורות יותר גבוהות ממה שמציעים ברשויות המקומיות, ולכן בהינתן שמספר האדריכלים לא גדל כוח האדם ברשויות רק ילך ויקטן. יש המון כסף בתעשייה שלנו, אפשר וצריך להפנות אותו גם לטכנולוגיה של בינה מלאכותית שתדע לקצר תהליכי רישוי על ידי בדיקה של כלל הפרטים הטכניים והתאמתם לתוכנית, אין סיבה שהעובדים בוועדות יכלו זמן יקר על בדיקת רוחב מסדרונות או גודל חלונות אם תוכנה יכולה לעשות זאת, ויחד עם זאת יישאר שיקול הדעת של מהנדס העיר ושאר הגורמים הפועלים בנושאים החשובים והמהותיים שבהם נדרשים פיקוח ושיקול דעת מקצועיים".

עומר גוטהולץ, סמנכ"ל התחדשות עירונית, בנייני העיר הלבנה: "אנחנו מסתכלים שנים על השוק ועוקבים אחרי המגמות שלו לאורך תקופה ארוכה. בטווח הרחוק שוק הנדל"ן יתאים את עצמו לסביבה החדשה שתיווצר וקו המגמה ברור כי מגורים זה מוצר צריכה בסיסי".

"הממשלה צריכה לחזק ולתמרץ את הרשויות המקומיות", אמר עומר גוגנהיים, משנה למנכ"ל אשדר מקבוצת אשטרום. "צריכים קצת לשנות את הגישה בכל מה שקשור לציפוף הערים ולאשר יותר בניה. כך ההיצע יהיה גדול יותר. זאת משוואה מאוד פשוטה: מחיר נקבע בחיתוך בין נקודת הביקוש וההיצע".

חמי שאול, מנהל חטיבת מגורים בוטיק, קרסו נדל"ן: "עליות הריבית הן המשפיעות על מיתון מחירי הדיור. אם לא תהיה יציבות שלטונית וניתן יהיה לערוך תכנית ממשלתית ארוכת טווח, שתישען על 4 רגליים של שיווק קרקעות זמינות וקיצור הליכי התכנון והרישוי הדבר לא ישתפר. צריך לשים כסף על כוח אדם ולהשקיע בתשתיות תחבורה נכונות, כך נוכל לראות את הפריפריה קרובה אלינו ואזורי הביקוש יתחלקו בצורה נכונה".

השתתפו בפורום: איל טישל, אזורים בנין (1965), אלעד אפרגן, מייסד, בעלים ומנכ״ל ישראל אירופה (א.א), אסף כהנר, מנכ"ל איוויב נדל"ן, אריאל רחמים, סמנכ"ל כספים יהודה רחמים חברה לבניין, דנה סנדר, מנכ"ל ובעלים ארנו קפיטל, זאב וקסברג, מייסד ובעלים 4 ברמה, חמי שאול, מנהל חטיבת מגורים בוטיק, קרסו נדל"ן, יוסי שלו, שותף, סמנכ"ל הנדסה ולור ביירון נדל"ן, מיכה קליין, יו"ר ומנכ"ל, אפריקה התחדשות עירונית, נתי גלבוע, שיכון ובינוי אחזקות, עודד ורנר, מנכ"ל, פיק התחדשות ע.פ, עומר גוגנהיים, משנה למנכ"ל אשדר בוטיק, רון חן, מנכ"ל אנשי העיר פרויקטים.