בעת הזאת, כשכ-150 אלפי ישראלים מעוטף עזה והגליל העליון הפכה בפועל לפליטים, כשאלפי משפחות מברכות את יקיריהן, כשכולנו מתפללים לשלום החטופים, כשמאות אלפי אנשי מילואים מגויסים וכשהמשק הישראלי עומד על כרעי תרנגולת ואלפי אתרי בנייה משמימים ומחכים לגואלם, זה בדיוק הזמן לחשוב מחוץ לקופסה ולא לנהוג על mode של טייס אוטומטי.

במאמרים אחרים כתבתי ואף הרחבתי אילו פעולות על ממשלת ישראל לנקוט על מנת לאזן את המשבר הכלכלי, זאת תוך דגש על שיקום מהיר של האזורים שנפגעו במהלך המלחמה והשבת אחינו ואחיותינו אל המנוחה ואל הנחלה. אולם כעת אני מוטרד יותר מאי פעם ממדיניות הריבית של נגיד בנק ישראל ובמיוחד מההתעקשות שלו לא להתאים את עצמו למצב החירום שנוצר מאז טבח ה-7 באוקטובר.

אודה ואתוודה: לקראת החלטת הריבית הקודמת של הוועד המוניטרית של בנק ישראל, שהייתה ב-26 באוקטובר, כלומר 19 יום לאחר פרוץ המלחמה, הייתי בטוח שהנגיד, הפרופסור אמיר ירון, יחרוג ממנהגו מימים ימימה לנקוט במדיניות שמרנית התואמת ככפפה את זה של עמיתו האמריקני, ושהפעם יחליט, לשם שינוי, להוריד את הריבית, ואפילו באופן משמעותי ביותר של לפחות 2% , זאת מתוך מטרה ברורה לשקם ולהאיץ את הפעילות במשק בעת מלחמה.

"ב-7 באוקטובר חוו ישראלים רבים רעידת אדמה שלא חוו מעולם, וזה כולל את כלל קברניטי המשק. החשיבות של משחקי שקל-דולר שאולי הייתה להם משמעות כזו או אחרת לפני כן, התפוגגה כלא הייתה"

האמת? די נדהמתי, זאת בלשון המעטה, מהחלטתו להותיר את הריבית על כנה. הרציונל שהנחה את הנגיד, מן הסתם, היה חולשת השקל מול הדולר, האירו ויתר המטבעות הזרים והמחשבה שאם חלילה ויריד את שער הריבית, השקל ייחלש עוד יותר עד כדי התרסקות.

ובכן, שתי תובנות יש לי בעניין זה אל כבוד הנגיד: האחת, בדיוק להיפך. 10 העלאות הריבית שהיו במרוצת השנה האחרונה לא רק שלא חיזקו את השקל ולא רק שלא ריסנו את האינפלציה, אלא אף דירבנו(!) את המגמות האלה, זאת מן הטעם הפשוט בהן יצרו עוד ועוד ציפיות להמשך העלאת הריבית.

שתיים, וזו אף תובנה הרבה יותר חשובה לאוזני הנגיד: הפרופסור ירון, אנא הסכת ושמע  – ב-7 באוקטובר חוו ישראלים רבים רעידת אדמה שלא חוו מעולם, וזה כולל את כלל קברניטי המשק. החשיבות של משחקי שקל-דולר שאולי הייתה להם משמעות כזו או אחרת לפני כן, התפוגגה כלא הייתה.

כעת, הפרופסור ירון, תפקידך הינו שווה ערך למציל בחופי רחצה מוכרזים: לדאוג שכל אותם 10 מיליון שוחים לא יגרפו בסערה וייעלמו אל מעמקי הים. תפקידך הינו לדאוג, וכמה שיותר מהר, שרובם ככולם יחזו לצוף ובהמשך אף לחזור אל חוף מבטחים.

ולכן, כבוד הנגיד, שומה עלייך, וכמה שיותר מהר להוריד, באופן הכי דרסטי שניתן את שער הריבית, כן, כן, אפילו בשני אחוזים או אף יותר בפעימה אחת, זאת על מנת לאותת לשוק שבעל הבית חזר סוף סוף לתפקד.

ועוד תובנה אחת קטנטנה: אנא, לשם, שינוי, על תפעל על תקן של טייס אוטומטי לפעימה הבאה ב-30.11. בוא, תפתיע את כולנו ותקדים באופן חריג את מועד ההחלטה הבאה. האמן לי, בהיסטוריה הכלכלית של מדינת ישראל זה ייזכר כתמרור של תקווה מחודשת.

 

כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"

 

***
כתבה שיווקית בחסות "מזרחי ובניו". הכתבה נערכה על-ידי מערכת Duns 100.