בנק ישראל בניצוחו של הנגיד, הפרופסור אמיר ירון, שובר שיא אחר שיא. ומייצר בלונים שמתפוצצים לאנחות בזה אחר זה. לאחר שבמשך שנה תמימה מתבצר הנגיד בתפיסה שרק שמירה על שער ריבית גבוה תשמור על יציבות המשק, תפיסה שכבר הוכחה כשגויה בעליל ודווקא מעודדת ביקושים ואינפלציה ואף מתדלקת את מחירי הדיור.
ובכן, הבלון האחרון פרי היכל השן האקדמי של הנגיד הינו דו"ח הזוי של הבנק שיצא לאחרונה ומזהיר, הן את יזמי הנדל"ן והן את רוכשי הדירות מפני הלוואות בלון שלדברי מחברי הדו"ח חלקן הוכפל והן מהוות כיום נתח של כ-15 אחוזים מכלל מימון רכישת הדירות.
על פי מחברי הדו"ח הלוואות הבלון הללו מסכנות, לכאורה, את הרוכשים, בכך שברגע האמת של מסירת הדירה, לא יוכלו לעמוד בכלל התשלום ואף יתקשו למכור בשוק את הדירה שאותה רכשו. גם את היזמים מזהירים מחברי הדו"ח מפני הסתבכות, זאת בשל דירות רבות שהרוכשים לא יוכלו לעמוד בתשלום המלא עליהן.
אולם, וזה אולם גדול, ראה זה פלא, מחברי הדו"ח עצמם צופרים צפירת הרגעה בסיפא של אותו דו"ח עצמו וכותבים שבפועל הסיכון לתרחיש אימים זה הינו נמוך בעליל, זאת מהטעם הפשוט שמחירי הדיור ימשיכו לעלות במהלך השנים הקרובות, עובדה שתפתור את הבעיה, כביכול, גם עבור הרוכשים וגם עבור היזמים.
ובכן, מעבר לקריקטורה ההזויה הזו של דו"ח שמחבריו (מן הסתם בגושפנקה של הנגיד) סותרים את עצמם, נשאלת שאלה הרבה יותר דרמטית בחשיבותה: איך זה שצמרת בנק ישראל מתעסקת בבלון כמעט חסר משמעות שנקרא הלוואות בלון ואינה עוסקת בסכנה האמיתית שהיא הריבית הגבוהה שמאיימת בפועל הן על היזמים שנוטלים מימון לפרויקטים והן על נוטלי המשכנתאות שכורעים תחת נטל?
על פי נתוני למ"ס לא רק שהמשכנתא הממוצעת במשק זינקה לכ-1.6 מיליון שקלים, נתון חמור שבעתיים מלמד כי בכ-46% מעסקאות הנדל"ן במשק, נטלו הרוכשים מימן בהיקף של 60 אחוזים לפחות מערך הנכס.
יתרה מכך: הלא בנק ישראל עצמו פרסם לא מכבר, לא בהבלטה יתירה, דו"ח יציבות למחצית הראשונה של 2024, בו נכתב בין היתר כי החוב של משקי בית ממעמד חברתי נמוך כפול מזה של העשירונים העליונים.
דווקא נתונים אלה אמורים להדיר שינה מעיניו הזחוחות של הנגיד הניבטות מבעד למשקפיו המלומדים, כמו גם יתר צמרת הבנק. העובדה שבהם מתעקשים, חודש אחר חודש, להתמיד בהקפאת שער הריבית הגבוה, שעה שעמיתיהם שמעבר לים, גם בארצות הברית וגם באירופה, כבר החלו בסלאלום של הורדות ריבית, מעוררת לטעמי הרבה יותר מתמיהה.
יש כאן סכנה של ממש למשבר בשוק משכנתאות שיבוא לידי ביטוי בהעדר יכולת של רבבות בתי אב לעמוד בנטל, ובד בבד קריסתן של אלפי חברות נדל"ן, במיוחד קטנות ובינוניות וסכנה של ממש לענף הנדל"ן ולשוק הדיור כולו.
ואולי הגיע הזמן שנפטר מעונשו של זה שעומד בראשות הבנק המרכזי שלנו?
***
כתבה שיווקית בחסות קבוצת "מזרחי ובניו"; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.