כשאנשים שומעים את הביטוי "התחדשות עירונית" הם מדמיינים יזם שמגיע עם מכונית יוקרה לבניין מגורים שעתיד להפוך לאתר בנייה, כשהשטרות מגולגלים בכיסו. בפועל המציאות של היזמים קשה הרבה יותר. יזם, כשמו כן הוא, מגיע כדי ליזום את הפרויקט אבל מדובר במשימה לא קלה. על אחת כמה וכמה במדינה כמו שלנו שיש בה המון דברים לא צפויים.
הפתעה אחת יכולה להגיע מהכיוון של הרשות המקומית, שתבחר לפתע לאשר ליזם פחות זכויות בנייה ממה שהעריך תחילה אחרי שנים של עבודה. זאת כשבמקביל היזם כבר התחייב אל מול הדיירים לתוספת מטרים מסוימת, שבמצב החדש (בהתאם לזכויות שהעירייה אישרה) גורמת לפרויקט להפוך ללא כלכלי.
ואז האפשרות שעומדת בפני היזם היא לערער על ההחלטה ולצאת להרפתקה משפטית שתעלה הרבה כסף וזמן. מנגד התוצאות המקוות - כלל לא בטוח שיגיעו. יש גם מקרים שהרשות המקומית כלל לא מאשרת את הפרויקט ואז כל העבודה וההשקעה ירדו לטמיון.
ואם זה לא מספיק, יש עוד המון דוגמאות לבלת"מים בהתחדשות עירונית החל משינוי התקנים והדרישות של הגופים בזמן הבניה, ועד להחלפת שלטון ברשויות ובוועדות השונות, מה שמביא עמו לעתים שינוי באג'נדה מבחינת תכנון העיר שלא תואם את הרוח שקודמה עד כה.
גם העבודה מול דיירים היא דבר מאוד מורכב, כשכל אדם הוא עולם ומלואו עם דרישות וצרכים שונים. חשבו, לדוגמה, על מצב שבו נאלצים לבשר לדייר קשיש שמתגורר 50 שנה באותה דירה שעליו להתפנות. נכון, הוא זכאי להטבות מעצם החוק, אבל מדובר בתהליך מטלטל ולא שגרתי.
צריך להבין שעבודה בתחום ההתחדשות עירונית דורשת מצד אחד סבלנות ורגישות, ומנגד הבנה שעד קבלת היתר בניה חתום הכול יכול להשתנות בפרויקט.
מאת ערן דרורי - בעלים ומנכ"ל של קבוצת ערן דרורי נדל"ן
***
כתבה שיווקית בחסות קבוצת ערן דרורי נדל"ן; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.