קצת סדר בבלגאן התקשורתי סביב החוק החדשה של בית הדין הרבני - תזכיר חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין) (תיקון – סמכות כריכת מזונות ילדים), התשפ"ג: חשוב להדגיש שהצעת החוק לא מדברת על סמכות ייחודית לבית הדין אלא סמכות מקבילה ככה שאפשר יהיה לבחור להתדיין או בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה, כפי שהיה עד 2019, למעשה מאז 1935 היה לבית הדין הרבני את הסמכות לפסוק בענייני מזונות, והניסיונות לקשור את זה בממשלה החדשה, הם ניסיונות פוליטיים של בעלי עניין.
שהרי עד 2019, המצב היה שלבית הדין הרבני הייתה סמכות מקבילה, אלא שבשנת 2019 במסגרת הליך בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי, הוציא בית המשפט עליון את פסק דין בע"מ 7628/17 פלוני נ' פלונית, שם הוסיף השופט מזוז פרשנות חדשה אשר לא הוזכרה קודם בפסיקות בתי המשפט, ומצמצמת בצורה דרמטית את הסמכות שהוקנתה לבית הדין הרבני על ידי המחוקק אל המינימום האפשרי.
מאז ועד היום רק זוגות שמסכימים לסמכות מתדיינים בבתי הדין הרבניים בנושא מזונות ילדים, ואלו שלו פונים לבית המשפט, כך שבפועל לא מדובר בפגיעה במעמד האישה ובטח לא בזכויות קטינים. ויתכן גם כי ההפך הוא הנכון שהרי ידוע שבבתי המשפט ברירת המחדל היא אחריות הורית משותפת וחלוקה משותפת בהוצאות, בעוד הדין האישי מדבר על חובת האב לזון את ילדיו.
טיפ מהשטח כמי שבמשך 15 שנים מייצגת בערכאות, הפסיקה של בתי הדין הרבניים בנוגע למזונות ילדים, בהרבה מהמקרים מטיבה עם האישה והילדים, פסיקות בתי הדין הרבנים הינם חכמות, מדויקות ונכתבות תוך בחינה מדוקדקת של כל מקרה לגופו. ולא נכון להשחיר את בתי הדין הרבניים באופן כולל, שהרי הם עושים מלאכת קודש בתיקים, במטרה לסיים ברוח טובה ותמיד שמים בראש ובראשונה את צרכי הקטינים.
סוד אחרון, בתי הדין הרבניים הם אינם חסיני ביקורת וערכאת הערעור פתוחה תמיד.
אז אם הגעתם לצומת דרכים של גירושין לפני שאתם מפחדים ומתפחדים, בואו להתייעץ במשרדנו לפני שאתם מניחים הנחות שגויות בנושאי סמכויות, כי גם בתי הדין וגם בתי המשפט ומערכת השפיטה כולה בישראל עושה כל מה שהיא יכולה להטיב עם ציבור המתדיינים ללא הבדל מגדרי, דתי, וכו׳.
מאת עו"ד קרוליין עידן, מייסדת ובעלים
***
כתבה שיווקית בחסות קרוליין עידן, משרד עורכי דין; הכתבה נערכה ע"י מערכת Duns 100