בעלי דירות בפרויקטים של התחדשות עירונית צריכים לבדוק את החוסן הפיננסי של היזם לפני שהם בודקים את התמורות.
בשנים האחרונות ראינו פרויקטים שנעצרו באמצע הבנייה לאחר שהיזם פשט את הרגל, או דיירים שהתקשרו עם יזמים במשך שנים ובסופו של דבר הפרויקט לא יצא לפועל. יש כמה סיבות לפרויקטים שנתקלים בבעיות ונתקעים, בינהן, יזמים לא מנוסים מספיק, דיירים שבוחרים להתקשר עם יזם, שמבטיח להם תמורות גדולות יותר מיזמים אחרים, לעיתים תמורות שעומדות בניגוד להנחיות של הרשות המקומית ואחת הבעיות המסובכות – יזמים שאין להם יכולת כלכלית לסיים את הפרויקט.
אני ממליץ לדיירים לבדוק את היזם שבו הם בוחרים לפני שהם בודקים את התמורות שהם מקבלים. התמורות יהיו פחות או יותר דומות אבל בין היזמים יש פערים משמעותיים בניסיון, באיתנות הפיננסית וביכולת שלהם פרויקטים של התחדשות עירונית מהתחלה ועד לקבלת מפתח.
סוגיית הביטחונות והערבויות למשל, היא סוגיה קריטית והראשונה בחשיבותה, ודיירים שמקדמים פרויקטים צריכים לבדוק שליזם יש את הידע והניסיון בתכנון וביצוע של פרוייקטים ולא פחות חשוב מכך – חוסן פיננסי. המשמעות של הגב הכלכלי שאם יש בעיה בפרויקט, קבלן שפשט את הרגל או הוצאות לא צפויות, ליזם יש את היכולת להמשיך לקדם את הפרויקט עד למסירת הדירות.
השנה, בנק לאומי נכנס לשותפות עם חברת אנגלאינווסט ורכש 20% ממניות החברה. השילוב של גוף פיננסי מוביל וחברת נדל"ן מקצועית מביא יתרונות רבים לדיירים. השקט והביטחון שיש בעבודה עם גוף שבנה וקידם פרויקטים רבים של פינוי בינוי והתחדשות עירונית. בנק גדול ויציב, נותן לדיירים את השקט והביטחון שהנכס החשוב שלהם, הדירה, לא נמצאת בסיכון, וחברה מובילה בהתחדשות עירונית מבטיחה לדיירים שהם לא רק עוזבים דירה, אלא גם יקבלו דירה חדשה לפי המפרט ולוחות הזמנים שהובטחו להם.
מאת עופר אנגל, סמנכ"ל פיתוח עסקי, אנגלאינווסט