סקר שביצעה מחלקת האנליזה של דן אנד ברדסטריט חשף נתונים מדאיגים על אודות מצבה של הקהילה העסקית בישראל. במסגרת הסקר, יותר מ-60% דיווחו כי ההאטה בכלכלת המדינה גררה ירידה במכירות העסק. למעלה מ-80% מבעלי העסקים דיווחו כי המצב הכלכלי אילץ אותם להעלות מחירים, 21% מהחברות ביצעו צמצום מסוים בכוח האדם, בעיקר בענף ההייטק ול-50% מהעסקים השתנה היקף המימון. בנוסף, למעלה 60% מבעלי העסקים מדווחים על פגיעה בתזרים המזומנים של העסק.
הנתונים נחשפו במסגרת כנס העסקים השנתי של דן אנד ברדסטריט, אליו הגיעה קשת אנשי עסקים רחבה ומגוונת. באירוע דנו על השפעת הבינה המלאכותית על הסביבה העסקית, שדרוגים פיננסיים, אשראי במשק, דירוג אשראי ועוד. הסקר הוצג לצד נתונים נוספים על מצב המשק במסגרת סקירה מיוחדת של רויטל רוט, מנהלת מחלקת האנליזה בדן אנד ברדסטריט.
"העלאות הריבית יתמתנו"
"להערכתנו הצעדים שנוקט בנק ישראל מוצאים ביטוי בשטח באופן מתון, העסקים בישראל אכן מבצעים צעדי התייעלות ונערכים למצב החדש, בעיקר מבחינת התאמת מחירים והתאמת אמצעי המימון", אמרה רוט. "לאחר פרסום מדד המחירים לצרכן של חודש מאי, שהפתיע לטובה עם התמתנות האינפלציה לכדי קצב שנתי של 4.6%, הערכתנו היא שמגמת העלאות הריבית צפויה להתמתן הן בארץ והן בעולם".
התייחסות מיוחדת קיבל ענף הנדל"ן שעומד במוקד תשומת הלב בשל העלאת הריבית. "זה הענף שהכי הושפע מהצעד", אמרה רוט. "הן עקב תלות גבוהה במימון והן עקב רווחיות נמוכה בענף. אנחנו עדים לקבלנים רבים שנקלעים לקשיים, קבלנים רבים שמדווחים על קושי בקבלת אשראי, קושי בהמשך תשלום עבור אשראי קיים, ולקיפאון כללי במכירות. בענף זה אנו סבורים כי דרושה התערבות ממשלתית במתרחש בצעדים גדולים ומשמעותיים".
"המצב היום במשק מאתגר", הוסיפה רוט. "יש עליה בכמות צ'קים חוזרים, יש יותר עסקים שנופלים/נכנסים לכשל בימים אלו (חלקן גם חברות ותיקות).יש לזכור כי המשק הישראלי כבר ידע תקופות של סביבת ריבית גבוהה, דוגמת תחילת שנות ה-2000 ולמד להתמודד עמן בהצלחה".