הרווח הכולל של חמש קבוצות הביטוח המובילות בישראל בשנת 2023 עמד על 3 מיליארד ו-405 מיליון שקלים - כך עולה מסקירה שערכה דן אנד ברדסטריט לענף הביטוח לצד פרסום דירוג החברות המובילות בתחום של Duns 100.

נכון לשנה הנוכחית, שוק הביטוח בישראל נשלט על ידי 14 קבוצות ביטוח העוסקות במגוון שירותים פיננסים. על מנת להגביר את התחרות ולצמצם עיוותים בשוק, גובשה במשרד האוצר תוכנית. מטרתה היתה לאפשר כניסה של שחקנים חדשים, שתגביר את התחרות ותביא לירידה של מחירים. בסופו של דבר, התוכנית פוצלה מחוק ההסדרים, וסביר להניח שהאוצר יתקשה להעביר אותה בחקיקה נפרדת.

ב-1 ביוני נכנס לתוקף סעיף מרכזי ברפורמת ביטוחי הבריאות הפרטיים שאושרה כחלק מחוק ההסדרים האחרון במאי 2023. מטרת הסעיף היא שכל מי שמחזיק בפוליסה מסוג "שקל ראשון" יועבר לפוליסה מסוג משלים שב"ן. מטרת העל של הצעד היא מניעת כפל ביטוחי, כך שיתאפשר לכל צרכן להחליט באופן מושכל יותר איזה פוליסה עדיפה לו. מדובר במהלך שיצמצמם את הכיסוי הביטוחי של הלקוח.

כל משק בית בישראל מחזיק במוצרי ביטוח וחיסכון, כשהצרכנים פוגשים את חברות הביטוח בסיטואציות יום יומיות מגוונות. בין תחומי הפעילות המרכזיים בענף הביטוח ניתן למנות ביטוחי חיים, ביטוח רכב, ביטוח דירה, ביטוחי בריאות וביטוחים נוספים כמו ביטוחים מקצועיים, ביטוחי חבויות ועוד. לצד אלה, קבוצות הביטוח מנהלות גם פעילות בתחומי הפנסיה, הגמל, החיסכון לטווח ארוך ועוד.

המדדים

דירוג Duns 100, המתפרסם השנה בצל המלחמה, מציג את 14 קבוצות הביטוח המובילות בישראל לשנת 2024. הדירוג מתבסס על כמה קריטריונים: מדד solvency 2, פרמיות שהקבוצות הרוויחו ברוטו, הרווח הכולל של הקבוצות, סך המאזן שלהן, כלל הנכסים המנוהלים של כל קבוצה והתשואה להון.

פנסיה לצעירים (צילום: shutterstock By Blue Planet Studio)
צילום: shutterstock By Blue Planet Studio

יישום תקינת ה-2 solvency נכנס לתוקף ביוני 2017 בכדי להסדיר את כושר הפירעון של חברות הביטוח. מדובר בתקינה אירופאית שישראל מחויבת לעמוד בה. קבוצות הביטוח מציגות כיום את תקינת ה-solvency עם פריסה שמתנה הקלות ותקינה, בלי פריסה שמשתווה לתקינה האירופאית. הדירוג לוקח בחשבון את התקינה עם פריסה, כיוון שבכל שנה הדרישות מחברות הביטוח עולות, והן עתידות להתכנס לאותה הדרישה בשנת 2023. בישראל נתנו לקבוצות הביטוח 13 שנה בכדי לעמוד בתקן האירופאי. 

דרישות ההון נשענות על אירועי קיצון שבמסגרתם יתממשו סיכונים רבים במקביל בטווח זמן של שנה, כמו למשל ביטולי פוליסות המוניים ואירועי תמותה קיצוניים. זאת, לצד התרחשויות מחמירות בטווח הארוך, כמו לדוגמא התארכות תוחלת החיים, שתגרור עלויות גבוהות בביטוחי חיים.

הדירוג

במקום הראשון בדירוג Duns 100 לשנת 2024 מדורגת "הפניקס", שמובילה על יתר קבוצות הביטוח בשלושה קריטריונים ומחזיקה בכמה סוכנויות ביטוח מרכזיות, בהן "אגם לידרים", "קבוצת שקל", "אורן מזרח", "כהן גבעון", "ט.א.י.ש" וב"קוואליטי". הרווח הכולל של הקבוצה השנה הוא 1.2 מילארד שקלים.

במקום השני מדורגת "הראל השקעות בביטוח ושירותים פיננסים", עם רווח כולל של כ-611 מיליון שקלים. הקבוצה מחזיקה ב"מדנס", "וריסט", "דקלה" וב"ידידים". במקום השלישי מדורגת "מנורה מבטחים" שמחזיקה ב"אורות", "אליפים", "משאבים" וב"מטאור". הרווח הכולל של הקבוצה השנה הוא כ-733 מיליון שקלים.

הפניקס
בית הפניקס. רווח כולל של 1.2 מיליארד

במקום הרביעי מדורגת "מגדל אחזקות", שהרוויחה כ-522 מיליון שקלים. הקבוצה מחזיקה ב"מבטח סימון", "שגיא יוגב", "שחם-אורלן", "פלתורס", "אמיר אלוני" ו"אלי ארליך". את החמישייה הראשונה סוגרת "כלל ביטוח ופיננסים", שמחזיקה ב"תמורה" וב"בטח תורן". הרווח הכולל של הקבוצה השנה הוא כ-309 מיליון שקלים.

יתר החברות בדירוג הן (בסדר יורד) ביטוח ישיר (איי.די.איי) במקום 6, איילון ביטוח שמדורגת שביעית, אחריה שומרה החברה לביטוח, הכשרה חברה לביטוח, ביטוח חקלאי, איי אי ג'י ישראל, ווישור חברה לביטוח, ליברה ושלמה חברה לביטוח.

בשנת 2022 הרווח הנקי המצטבר של חמש קבוצות הביטוח צנח ביותר מ־90% בגלל הירידות החדות בשוק ההון. בשנת 2023, שלוש מתוך חמש הקבוצות המובילות עברו מהפסד כולל לרווח כולל. סוכנויות הביטוח תרמו באותה השנה לרווחי החברות (לפני מס) כלהלן: 307 מיליון שקלים לחברת הפניקס, 105 מיליון שקלים לחברת מגדל, 44 מיליון שקלים לכלל ו-16 מיליון שקלים להראל.

מכאן ניתן להסיק כי לסוכנויות תרומה משמעותית לרווחים. יודגש כי אגף התקציבים באוצר ורשות התחרות המליצו להפריד את סוכנויות הביטוח מחברות הביטוח, ולאלץ את החברות למכור את הסוכנויות שבבעלותם -  צעד זה עשוי להשפיע באופן משמעותי על הרווח של קבוצות הביטוח.