פורום duns 100 כינס את בכירי ענף המיסוי כדי לדון בנושאים הבוערים בתחום. בין היתר, המשתתפים דנו בהשלכות העלאת המסים על יוקר המחייה, האתגרים בסביבת האינפלציה והעלאת הריבית, ועל המהלכים שמתכננת הממשלה החדשה. בכנס השתתף ערן יעקב, מנהל רשות המסים, לצד בכירים נוספים בתחום.

מהי האסטרטגיה של רשות המסים?

ערן יעקב, מנהל רשות המסים:

"לרשות המסים יש אסטרטגיה כבר שנים רבות, המורכבת מכמה רגליים. פעם אחת זה לשים את הלקוח במרכז, והדבר השני – המאבק בהון השחור. כשאני אומר 'הלקוח במרכז' – הכוונה היא שרשות המסים עשתה ועושה פעולות משמעותיות. לדוגמה – היא שלחה באופן פרו-אקטיבי לכמעט 80 אלף איש מכתבים ואמרה להם 'מגיע לכם מאיתנו כסף'. דוגמה אחרת – היא פנתה באופן פרו-אקטיבי לניצולי שואה ואמרה להם 'יש לכם 12 מיליון שהם שלכם – בואו קחו אותם'. היא שיפרה את כל המהלך בעניין הטרטורים בין ביטוח לאומי לרשות המסים. באסטרטגיה קדימה של הרשות, אנחנו מקווים שבחוק ההסדרים הקרוב נצליח להביא מהלך לטובת האזרח ולעזור למאות אלפי עסקים כך שרמת הדיווח תהיה פשוטה יותר. לצד הדבר הזה – רשות המסים נאבקת לא מעט בהון השחור, מפתחים מודל טכנולוגי מאוד מתקדם שיאפשר לנו לאתר את העסקאות של החשבוניות הפיקטיביות. המשמעות היא שנמנע את יצירתן וזו מהפכה אמיתית. אנחנו עושים עוד הרבה מהלכים כדי להנגיש לפעמים את המס שלפעמים מסובך".

מהם אתגרי מערכת המיסוי בסביבת אינפלציה והעלאת ריביות?

עו"ד דין קלרו, שותף בכיר, שקל ושות':

"הנושא של טיפול בהוצאות מימון, בין אם בריבית ובין אם בהפרשי הצמדה עולה כיום כמעט בכל תיק שאנחנו נתקלים בו, כי אנחנו מדברים על תיקים שמתייחסים לשונת מס של 2017, 2020 שאלו שנות המס שנדונות כיום וסביבת הריבית בהן הייתה מאוד מאוד נמוכה, כנ"ל גם לגבי האינפלציה. גם בתקופה הזאת רשות המסים טוענת טענות יצירתיות מאוד לגבי אי היכולת לנכות הוצאות מימון באופן שלמעשה לא נותן להם ביטוי לצורכי מס ושולל את ההכרה בהם. המשמעות הכספית בתקופה הזו היא של עשרות ולעתים מאות מיליונים. כשאנחנו מדברים על תקופת ריבית גבוהה לצד אינפלציה גבוהה – הסוגיות האלו הולכות להיות משמעותיות מאוד וזה עומד להציב אתגר לא פשוט לרשות המסים וגם למייצגים שיש להם טענות מצוינות בהקשר הזה, והוצאות המימון שלהם צריכות לקבל ביטוי לצורכי מס".

 כיצד צפוי להשפיע על הציבור הרחב החוק לעידוד השקעו הון? מהן ההטבות הניתנות ליזמים בעקבותיו?

פרופ' דן ביין, שותף בכיר ומייסד, בורר ומגשר במשרד פרופ' ביין ושות' – עורכי דין:

"השאלה שאני שואל את עצמי, זה לאן צריך החוק לעידוד השקעות הון ללכת כאשר יש שינויים גדולים בצורה שבה המפעלים פועלים. בגלל שכוח העבודה הוא יקר יחסית, החוק צריך להתאים את עצמו למצב שבו מתכננים איזשהו מוצר וחלק גדול מעבודת הייצור הולך למדינות עם כוח עבודה זול יותר. החוק הקיים לא בנוי למצב כזה. הציבור הרחב נוטה לפעמים לכעוס על זה כאילו שנותנים הטבות מס ליזמים, אבל הם לא מבינים שלמעשה כל הציבור מרוויח. כי ככל שמפתחים את התעשייה – גם אם היא לא מתבצעת בפועל בתוך שטח ישראל".