יהודים תושבי חוץ המחזיקים בבעלותם בחברות תעשייתיות ישראליות, נתקלים לעיתים בדילמה ביחס לאפיון ההשקעה שלהם. זו מתחדדת כאשר מבנה הבעלות צריך להתאים את עצמו לחילופי הדורות בשורות הבעלים. במקרים רבים הבעלים המייסדים (דוגמת מקימי חברת גלובל רוטו שקע העוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק של אריזות ויריעות IML בארץ ובעולם), ראו את ההשקעה כחלק ממימוש החזון הציוני וכתרומה לקהילה, בעוד שהדור השני בוחן את ההשקעה ברוב המקרים גם בפרמטרים כלכליים.
ככלל, השנים הראשונות בחברות תעשייתיות נחשבות לשנים מאתגרות ברמת בניית תהליכי הייצור, פיתוח מוצרים והשיווק. לצורך השרידות וההתמודדות נדרש מימון להמשך ההתפתחות והפיתוח וכמובן להון חוזר. כחלק מהגשמת החזון הציוני בעלים יהודים תושבי חוץ, בוחרים לתמוך בחברות ולתת להן גב פיננסי איתן להמשך פעילותן והתפתחותן. במקרה של גלובל התמיכה בחברה כללה מספר הזרמות הון שבסוף התהליך נרשמו כהון צמית.
חברות תעשייתיות אשר עוברות את המשוכות הראשונות הללו, ובכלל זה התייצבות של תהליכי הייצור, הופכות פעמים רבות כמובילות תחום בארץ ולעיתים בעולם. אולם לא בכל המקרים הפעילות התפעולית מתורגמת לביצועים פיננסיים מספקים ובמקרים שהביצועים הפיננסיים לא מספקים, החברות הללו נדרשות לעיתים עדיין ל"קביים" של הבעלים ולהזרמות הון בהתאם.
במקרים אלו עומדות בפני הבעלים מספר אופציות: האחת, מכירת החברה והשנייה המשך הפעלתה במתכונת דומה ומעת לעת מתן תמיכה בדרך של הזרמת הון לתפעול השוטף. אפשרות שלישית ומאתגרת יותר הינה שהחברה תמשיך בצמיחה, אולם תעמוד "בזכות עצמה", כלומר החברה תצטרך להיבחן גם במשקפיים של EBIDA וע"פ קריטריונים פיננסיים נוספים כגון יחס שוטף, יחס מהיר, אחוז הון עצמי לסך המאזן וכו'.
בחלק מהמקרים, נציג מהבעלים עולה לארץ כפי שקרה במקרה של גלובל, חלק מההנהלה מוחלף ואופן ניהול החברה משתנה. בשלב זה נדרש לנתח את כלל הפעילות של החברה. במקרים רבים נבנים דוחות BI שעל בסיסם נקבעים מראש הפרמטרים אותם רוצים ל"הציף" לטובת קבלת החלטות ניהוליות מושכלות. הרעיון הוא להקיף את כל תחומי הפעילות של החברה ובכל תחום לבחור את הנתונים "הקריטיים" שעליהם צריך לתת את הדגש הניהולי. דוחות ה BI מסייעים לרכז את הקשב הניהולי למקומות שהוא נדרש. לצד זה יש לפעול בתנועת מלקחיים ולטפל בצורה שיטתית בצד ההכנסות ובצד ההוצאות.
חלק חשוב להתפתחות: בניית נהלים קשיחים של פתיחת לקוח
בצד ההכנסות מפלחים את המכירות לפי לקוחות ובוחנים את רמת הרווחיות של כלל הלקוחות. בהתאם לפרמטרים הכלכליים שנותחו קובעים את מחירי המשך ההתקשרות איתם. המשווקים מונחים להגדיל את מגוון וסוג הלקוחות ומקביל מצופה מהחברות לבחון פיתוחים חדשים. במקרה של גלובל נעשה מהלך של התרחבות לתחום ה IML כאשר הקו המנחה היה ועודנו התקשרויות עם חברות שתכולת האריזה שלהן יקרה. לצורך פיתוחים חדשים חברות מסתייעות בתוכניות תמיכה וסיוע של המדינה כדוגמת מרכז השקעות והמדען הראשי שהקצה תוכניות ייעודיות לטובת התעשייה המסורתית. חלק משלים להתפתחות עם הלקוחות החדשים והקיימים הינו בניית נהלים קשיחים של פתיחת לקוח, קביעת אובליגו וביצוע פעילות גביה אינטנסיבית על מנת לנהל את הסיכונים באופן מיטבי ולהביא לסיום מוצלח של המכירות עם השלמת פעילות הגביה.
כצעד משלים החברות נמצאות בבקרה הדוקה על כלל ההוצאות. בחברות תעשייתיות המיקוד הוא בדרך כלל בהפחתת הוצאות חומרי הגלם, אנרגיה ושכר עבודה, אבל לא רק. גם ההוצאות הקטנות יותר עוברות תהליכי בקרה במטרה ליצור DNA של חברה בריאה המודעת להוצאותיה ונמצאת בבקרה מתמדת ופועלת ומתנהלת בהתאם.
להגשמת חלק מהשינוי שהוזכר נדרשת מחלקת הכספים הפועלת כמחלקה אקטיבית, יוזמת, פעילה, אשר נותנת מטריה מקצועית ומעשית לכלל הפעילויות שמבוצעות בחברה. מחלקה כזאת פועלת בתחום ניהול הסיכונים בצד הלקוחות ואילו בצד הספקים במקביל לבקרות, עורכת פעילות לאיתור מוקדי חיסכון. לצד גביה מאומצת יש לפעול במקביל לדיוק אבסולוטי בנושא התשלומים לספקים בארץ ובחו"ל. הנהלת החשבונות צריכה להיעשות בצורה מוקפדת, ולצד דוחות חודשיים, רבעוניים ושנתיים, צריך לקיים בקרות ומעקבים על כלל הוצאות החברה. בחברות שמייצאות ומייבאות רצוי וצריך לבצע עסקאות הגנה בתחום של עסקאות נגזרים הפיננסיים מול מערכות המסחר של הבנקים והשאיפה היא לדיגיטציה מלאה של הפעילות מול גורמי חוץ ופנים.
לטעמי, גם בארגון יוזם ההחלטות המתקבלות נכונות לזמן ולמקום מסוים, ולכן החלטות שהתקבלו בעבר צריכות לעבור תיקוף מחודש על ציר הזמן. על כן, כחלק מניהול הסיכונים מול לקוחותיה בארץ בחרה גלובל לאחרונה לעבוד מול דן אנד ברדסטריט. כפועל יוצא מכך הוחלט גם לשתף פעולה ולהעביר נתונים על מצב החברה. אנחנו גאים שקיבלנו 2 חותמות איכות מארגון בלתי תלוי: "חותם אמינות" על רמת אמינות גבוהה והתנהלות מקצועית וכרטיס כניסה לדנס 100 על המצוינות בביצועים ולמעשה אפיינו הלכה ולמעשה את השקעה הבעלים כהשקעה כלכלית טהורה לצד הגשמת החזון הציוני של פיתוח תעשייה בארץ ישראל.
מאת רו"ח יניב כץ, מנהל כספים בגלובל רוטו שקע בע"מ