השנה החולפת תיזכר כנקודת פיתול בכלכלה הגלובלית. אחרי למעלה מעשור שהאינפלציה נותרה בגבולות היעד והריבית שייטה בסמוך לטריטוריה האפסית, המגמות התהפכו. דהירה אינפלציונית, ששטפה את מרבית מכלכלות העולם וניפצה שיאים של למעלה מארבעה עשורים, הובילה את קברניטי הבנקים המרכזיים בעולם להגיב באמצעות מתווה העלאות ריבית חדות ועקביות, במטרה לדכא את האינפלציה ולהשיב את יציבות המחירים.
השינויים הזריזים בתנאים הפיננסיים ובתמונת המאקרו, לצד התלקחות המלחמה באוקראינה, הכניסו את הכלכלה הגלובלית לסחרור, והתוצאות לא איחרו לבוא: גלי ההדף הכו בבורסות ובמדדים המובילים שחתמו את השנה החולפת עם ירידות שערים חדות. אולם כעת, כש-2022 כבר מאחורינו והמבט קדימה ל-2023, חשוב לחלץ את התובנות המתבקשות מהסיטואציה הכלכלית החדשה ולהפוך את האתגרים להזדמנויות, זאת באמצעות ניצול מושכל ויצירתי של כלים, מהלכים וטכניקות שיאפשרו לייצב את תמהיל ההשקעות.
הצעדים המתבקשים
העדפת מכשירי השקעה עם מנגנון מיסוי ריאלי - בתקופה הנוכחית קיים יתרון מובהק להשקעה וחיסכון במכשירים עם מנגנון מיסוי ריאלי, המגן מפני אינפלציה ושחיקת שורת הרווח. כך לדוגמה, בפוליסת חיסכון המס מחושב ביחס למרכיב הרווח הריאלי וממוסה רק בעת פדיון הכספים. המשמעות הינה נטרול, חלקי או מלא, של השפעת האינפלציה. לשם המחשה, אם פוליסת חיסכון הניבה תשואה שנתית של 5% ובהנחה שהאינפלציה בישראל נותרה גם היא על שיעור של 5%, בעל הפוליסה לא יידרש לשלם מס בשל קיזוז מס רווח הון כנגד שיעור האינפלציה. אלמנט זה מייצר עבור החוסך גם אפקט ריבית דה-ריבית, המרחיב את פוטנציאל התשואה על פני תקופת ההשקעה.
פיזור רוחבי ואנכי – אלמנט הפיזור הוא אחד מהעקרונות הבסיסיים בניהול השקעות, הזוכה לחשיבות יתרה בייחוד בתקופות של רגישות ואי-וודאות בשווקים. היכולת להעשיר את הפורטפוליו במגוון מכשירי השקעה, לרבות כאלו שאין בניהם קורלציה גבוהה (סחירים ואלטרנטיביים) מייצר פיזור וגידור סיכונים בתיק הנכסים. אולם כדי לייצר פיזור אפקטיבי ורוחבי, נדרש לפזר את כספי החיסכון וההשקעה אצל מספר גופי ניהול, ודרך כך לנטרל אפשרות למשקל יתר במוצר או גוף מסוים, המפחית בהתאם את מידת הסיכון הכוללת של מפת הנכסים.
כמו-כן, בייחוד בתקופה זו רצוי לבחון ולבצע השוואה ביחס לאיכות הביצועים של גופי הניהול השונים בשוק, ובמקביל לוודא כי כספי החיסכון וההשקעה מנוהלים באופן ההולם בצורה מדויקת את מערכת הצרכים והדרישות של התא המשפחתי, לרבות טווחי השקעה, סיבולת הסיכון, נזילות הכספים וכיוצא בזה, ובהתאם לשקול גם הסטת כספים למסלולים ומנהלים אחרים.
קיצוץ בעלויות הניהול והעמלות - דרך וודאית להגדלת תשואת תיק הנכסים, מול כל מצב שוק, טמונה ביכולת לחתוך באגרסיביות בעלויות הניהול ובעמלות שגובים הגופים השונים, בראשם הבנקים. למעשה, בעולם ההשקעות והחיסכון המשוואה עובדת כך שככל ותשלמו יותר, תקבלו פחות. הכוונה היא כי קיים קשר מובהק – ושלילי – בין התשואה שיניב תיק הנכסים לבין העלות הכוללת הכרוכה בהשקעה. כלומר, כל סכום שהנכם משלמים כעמלה או מס, נוגס בפוטנציאל תשואת התיק והיה יכול, באופן תיאורטי, להיות מושקע ולקצור עבורכם רווחים נוספים.
תכנון מס יצירתי – היכולת לצלוח את אתגרי התקופה ולהביא ליציבות בתיק ההשקעות נעוצה בניצול יצירתי ומיטבי של היבטי המס השונים, המתורגמים להגדלת הרווח בשורה התחתונה. כך לדוגמה, על-מנת לייצר חיסכון כלכלי משמעותי בעלויות מס, ניתן "לשחק" עם פיזור נכסי ההשקעה השונים באמצעות ריכוז ניירות ערך במכשירים המזכים בפטור מס רווח הון (כדוגמת קופת גמל וקרן השתלמות), על חשבון צמצום החשיפה לרכיב המנייתי במוצרי השקעה בהם לא קיים פטור ממס (כדוגמת תיק השקעות מנוהל).
ההיגיון הכלכלי פשוט ועובד כך – השקעה במניות מגלמת פוטנציאל להניב תשואה גבוהה לאורך זמן, ממנה נגזר מס רווחי ההון שנשלם. כאשר מרכזים את ההשקעה במניות במכשירים עם הטבות מס, אנו למעשה חוסכים את תשלום המס בגובה של 25% על הרווחים, לעומת מכשירים אחרים בהם היינו נדרשים לשלם את המס במלואו. כלומר, בזכות שינוי בהקצאת החשיפה למניות בין המכשירים השונים – אלו הפטורים ממס רווח הון לעומת אלו החייבים במס – נוצר פיזור אופטימלי מבחינת מיסוי ההשקעות וטווח ההשקעה. עם זאת, הפיזור לא משנה דבר ביחס למידת החשיפה למניות ובהתאם רמת הסיכון הכוללת נותרה זהה.
כמו-כן, תכנון מס יצירתי מתייחס גם לניצול מקסימלי וחכם של הטבות והקלות המס השונות. כך לדוגמה, בפוליסת חיסכון, הנחשבת לאחד ממוצרי החיסכון וההשקעה הדומיננטיים בשוק, קיימת הטבת מס לפי סעיף 125ד'. זו מעניקה פטור, חלקי או מלא, מתשלום מס על רווחי הון לחוסכים שנולדו לפני שנת 1948, המתורגמת להגדלת שורת הרווח ומייצרת חיסכון כלכלי של אלפי שקלים מדי שנה.
איתור אפיקי "מקלט" ומזעור הקורלציה עם השוק הסחיר – כספים נזילים ששוכבים בחשבונות הבנק או בפיקדונות בנקאיים נשחקים תחת האינפלציה ומאבדים בשיטתיות מערכם. כאן נכנסים לתמונה האפיקים אלטרנטיביים – נכסי השקעה מחוץ לבורסה, שאינם קורלטיביים להתנהגות השוק הסחיר ופחות רגישים לעליית אינפלציה וריבית. מדובר במנעד רחב של פוזיציות השקעה (כמו קרנות גידור, פרויקט נדל"ן, מיזמי תשתיות ועוד), המייצרות שכבת הגנה בתיק, מגלמות פרופיל סיכון-סיכוי אטרקטיבי ובעלות פוטנציאל תשואה גם מול אתגרי התקופה.
ליווי צמוד של מתכנן פיננסי – כל האמור עד כה מתנקז לפתרון הנעוץ בליווי צמוד של מתכנן פיננסי מיומן ומקצועי. המתכנן נוטל את המושכות עבור הלקוח ומנהל את המפה הפיננסית תוך בחינת כלל ההיבטים הנוגעים בלקוח ובתא המשפחתי, לרבות רמת הסיכון, פיזור, נזילות הכספים, אופטימיזציה מיסויית, ניצול הטבות מס, בחינת ביצועי הגוף המנהל, הוזלת סל העלויות ויתר הפרמטרים שיבטיחו ניהול אחראי, יעיל ומקצועי בהתאם לפונקציית המטרה שהגדיר הלקוח. למעשה, המתכנן מנטר באופן רציף את הסיכונים ופועל לבחירה מדויקת של המוצרים שישרתו את הלקוח באופן מיטבי, גם ביחס לצמתים המרכזיים שצפוי להיפגש עימם לאורך הדרך.
בשורה התחתונה, מצבור הסיכונים, הפיננסיים והגאו-פוליטיים, מטילים צל כבד על יציבות הכלכלה הגלובלית גם במהלך השנה הנוכחית. אלו מחייבים את המשקיעים לנקוט בצעדים טקטיים תוך ביצוע התאמות נדרשות בתמהיל ההשקעות, שיבטיחו יצירת רשת ביטחון אפקטיבית ופוטנציאל להניב תשואה גם מול אתגרי התקופה.
מאת מיטל שילו – סוכנת ביטוח פנסיוני ומתכננת פיננסית בכירה בקבוצת נטו תכנון פיננסי