כדי שנוכל להבין כיצד המדיניות המאקרו כלכלית של הבנק המרכזי יכולה להשפיע על כל אחד או אחת מאיתנו, נסביר תחילה מה היא אינפלציה, או במילים אחרות עליית מחירים.

הכלי המודד את האינפלציה הוא מדד המחירים לצרכן, המדד מחושב באמצעות מדידה של כמות הכסף הנדרשת בשביל לקנות סל מוצרים קבוע בזמנים שונים. התוצאה מאפשרת לבדוק בכמה אחוזים השתנה מחיר המדד .

משמעות הדבר היא שככל שמחירי המוצרים יעלו, כך גם אחוז האינפלציה יהיה גבוהה יותר .

כאשר המשק נמצא בתקופות של אינפלציה גבוהה, עליית המחירים מהירה יותר מעליית השכר, כלומר כמות המוצרים שנוכל לקנות מהשכר שלנו יורדת.

לאחר שהבנו מה היא אינפלציה, נוכל להסיק שלאינפלציה גבוהה תהיה השפעה שלילית מאוד עבור המשפחות בישראל, כיוון שככל שהאינפלציה תעלה במהירות גבוהה יותר, הכנסתן תאפשר להם לרכוש כמות נמוכה יותר של מוצרים.

מכיוון שאינפלציה גבוהה היא דבר שלילי , ניתן להסיק כי מדיניות אחראית של הבנק המרכזי תהיה לפעול באמצעות כלים מסויימים הנמצאים ברשותו על מנת לצמצם אותה.

 יוני אלקונין מנכ"ל, וגה נכסים יזמות והשקעות בע"מ (צילום: יח"צ)
יוני אלקונין מנכ"ל, וגה נכסים יזמות והשקעות בע"מ | צילום: יח"צ

ההנחה היא שבמצבים של אינפלציית ביקוש (עליית מחירים) שנובעת מהוצאות גדולות של בעלי הכנסה גבוהה, או מכך שאנשים רבים מתפתים לקחת הלוואות בריבית יחסית נמוכה כדי שיוכלו לבזבז יותר, הבנק המרכזי יכול להתערב באמצעות מדיניות מוניטרית מצמצמת .

התוצאה של מדיניות מוניטרית מצמצמת, היא העלאת הריבית על ידי הבנק המרכזי לרמה שבה אנשים יעדיפו לשמור את כספם בפקדונות בריבית גבוהה, מאשר לבזבזו. הפעולה תגרום גם להפחתה בלקיחת הלוואות שמיועדות לבזבוז הכספים, מפני שהלוואות בריבית גבוהה יהיו יקרות מדי. כתוצאה מצמצום ההוצאות, הביקוש ירד, והמחירים יתייצבו.

יש לקחת בחשבון כי בעקבות עליית הריבית של בנק ישראל, תעלה גם ריבית הפריים אשר תגרום לעלייה בהחזרי משכנתא למי שלקח משכנתא הכוללת חלק מההלוואה הצמוד לפריים.

לסיכום, ניתן להסיק כי שינויים בריבית הבנק המרכזי, יכולים לגרום להשפעות חיוביות או שליליות על חלק מאיתנו, ולכן חשוב להכיר את ההשפעות העיקריות של פעולות אלו, על מנת שנוכל להיערך בהתאם.

 

מאת יוני אלקונין מנכ"ל, וגה נכסים יזמות והשקעות בע"מ

d&b – לדעת להחליט