פורום duns 100 כינס את בכירי ענף המשפט לתחום שוק ההון כדי לדון בנושאים הבוערים בתחום: השוק הדובי, המצב בשוק, עליית הריבית והאינפלציה.
אחת השאלות המרכזיות שהועלו בדיון, נגעה להשפעת המצב של השוק הדובי הנוכחי על התנהגות המשקיעים. לפי שלומי ברטוב, מנכ"ל פאהן קנה יועצים בע"מ, השנה החולפת הייתה מאתגרת ביותר בשוק ההון. "כפי שניתן היה לראות בדוח העסקאות שפרסמנו לאחרונה – הייתה ירידה משמעותית בהיקף עסקאות ה-MNA השנה לעומת שנה שעברה. הייתה ירידה של 47% במונחים כספיים וכ-10% במונחחים של מספר העסקאות. הדבר הזה בעצם מעיד על רמת זהירות גבוהה יותר שהמשקעים נוהגים בה בגלל סיכונים בשוק ההון וגם בגלל הירידה בריביות והאינפלציה.
ד"ר משה ברקת, הממונה לשעבר על רשות שוק ההון במשרד האוצר העריך כי ההתרחשויות העולמיות ישפיעו גם על השוק הישראלי, הרבה יותר מההתרחשויות המקומיות. "צריך לשים לב אם הקונפליקט באוקראינה בדרך לסיום או שיתגלע עוד קונפליקט נוסף בצד של סין וארה"ב", הסביר. "לכן אנחנו לא יכולים להיות ודאיים בנוגע לאינפלציה והמיתון. כרגע אנחנו לא רואים אירוע חיובי שיכול לשנות את זה – אלא יותר חששות באופק שמשפיעים על המשקיעים".
אבישי קרואבי, מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות, הסביר את מאפייני שוק ההון בשנה החולפת, וכיצד הוא ייראה ב-2023. "בשנה החולפת שוק ההון אופין בירידות שערים חדות מאוד בתחום המניות, אך המאפיין הבולט ביותר היה הירידות בשוק אגרות החוב. הנכס המשמעותי ביותר בתיק ההשקעות העולמי הוא אג"ח מממשלת ארה"ב ל-10 שנים. היא ירדה כמו שלא ירדה עשרות שנים. למעשה, תיקים סולידיים ספגו ירידות חדות מאוד, מה שלא אמור לאפיין את נתיב ההשקעה הזה.
"תזמון יציאה וכניסה - עלול להסתכם בפספוס"
עו"ד מני גורמן, שותף בכיר במשרד שטיינמץ הרינג גורמן ושות', דיבר על המשבר בענף ההייטק, ועל האופן שהוא משפיע על קרנות ההון סיכון. "הקרנות שבסופו של דבר נמצאות למשך פרק זמן קצר, גייסו מהמשקיעים וכעת הן צריכות להחזיר להם את הכסף" הסביר. "אני חושב שההסתכלות שלהן כרגע היא שבמשך זמן הן רדפו אחרי היזמים בצורה מאוד מאוד אגרסיבית - וכרגע הגיע תורן. ובתור הזה הם תומכים בחברות שלהן נזהרים עם הכספים שהם מוציאים, מה שאני כן חושב שנראה בתקופה הקרובה זה לחץ גדול מצדן למימושים, מיזוגים ולהנפקות כדי להגיע לליקווידיטי אוונט שהם צריכים להגיע אליו על מנת לממש את ההשקעות עבור המשקיעים שלהן".
ומה לגבי הכניסה והיציאה משוק ההון בזמנים כה תנודתיים? האם ניתן לתזמן אותן? על כך קרואבי בחר להשיב בשלילה. "כמה שלא ננסה לתזמן את שוק ההון, הוא מאוד תנודתי", הסביר. "הדבר היחיד שצפוי בו הוא שמי שמשקיע לאורך זמן אכן מניב רווחים טובים ביחס לנכס חסר סיכון. ולכן כל הניסיונות לתזמן יכולים להביא את המשקיע לפספס את מספר ימי העלייה שקיימים במהלך השנה, ודווקא אותם ימים עושים את ההבדל בין תשואה חיובית בתיק ההשקעות לתשואה שלילית".
נושא נוסף שעלה בכנס הוא קריסת בורסת FTX בנובמבר האחרון, אירוע הנחשב לאחד הדרמטיים בעולם המטבעות הקריפטוגרפיים. "מה שקרה בעולם הקרפיטו זה שמצד אחד יש טכנולוגיה מאוד מבטיחה מבחינת היכולת להוריד את הקאפקס, ההשקעות שצריך לשים ב- IT, אז זה מבטיח מצד אחד פתיחה למודלים עסקיים – אלא שמצד שני ההתמקדות הייתה במטבע ביטקויין, שלא ברור מה הערך שלו", הסביר ד"ר ברקת. "למרות זאת, הטכנולוגיה תשגשג. היא תחייה. אני מאמין שלמשל NFT ימצא שימושים מסחריים – לאו דווקא בעולם האומנות – מה שיצליח להוביל את הטכנולוגיה מעל למשבר. צריך להתסכל על העסקים שיש ולא על הספקולציות שבמטבע כזה או אחר כמו הביטקויין".