הבדיחה הנפוצה על בנקאים, היא שהם מספקים לך במתנה מטריה ביום שמשי ודורשים אותה בחזרה ביום גשום. רשות המיסים פועלת בצורה דומה עם הדרישה הנוכחית להחזר מענקים מידי עסקים שלכאורה אינם זכאים לקבלת מענק בשל מגפת הקורונה. כמובן, שכל מי שלא זכאי לקבלת מענק וקיבל מענק כזה צריך להחזיר אותו, אבל חשוב לזכור, שרבים מהעסקים נטלו את המענקים בתום לב, מתוך הבנה שבקשת המענק מגיעה להם בזכות בשל מצב העניינים ששרר במדינה בשיאה של מגפת הקורונה. אותם עסקים ממשיכים לשלם מיסים ישירים ועקיפים למדינת ישראל בשל עצם המשך הפעילות שלהם כעסק פעיל. יתרה מכך, רוב העסקים מעסיקים עובדים וספקים שונים ותורמים בשל כך ליציבות המשק.
על מנת להתמודד עם החלטות רשות המסים בכל הקשור למענקי הקורונה, הוקם בית הדין לענייני קורונה (השתתפות בהוצאות קבועות ומענקי פגיעה ממושכת לעסקים) לקראת סוף שנת 2020, מכוח חוק התכנית לסיוע כלכלי (נגיף קורונה החדש) (הוראת שעה) – תש"ף 2020 (להלן: "החוק"), בשלהי פרוץ משבר הקורונה בישראל.
תיקי ועדות הערר של רשות המסים עסקו, בין היתר, בסוגיות הבאות: קשר סיבתי בין ירידת המחזורים לבין התפשטות נגיף הקורונה; סמכות רשות המסים לסטות מהנוסחה הקבועה בחוק; שאלת הגדרת עוסק הזכאי למענק; שאלת הגדרת ויתור על דמי שכירות כפגיעה בהכנסות המזכה במענק ועוד.
שנת 2021 היא שנת הפעילות הראשונה של בית הדין לענייני קורונה, כאשר במסגרת דוח שפורסם לאחרונה על ידי בית הדין לענייני קורונה עולה (ועדת ערר קורונה – השתתפות בהוצאות קבועות לעסקים, דוח סיכום פעילות שנת 2021, אפריל 2022), כי בשנה זו, ב- 55% מתיקי הערר התקבל סעד לטובת העורר. ב- 41% מהתיקים התקבלה פשרה בין הצדדים, ו- 14% מהתיקים התקבלו, באופן מלא או חלקי, או שהוחזרו לרשות המסים לבחינה מחודשת. מיעוט התיקים אשר הוחזרו לרשות לבחינה מחדש, נובע בין היתר מן ההבנה כי בעל העסק שהה זמן רב בתהליך מיצוי זכויותיו מול רשות המסים ועל כן וככל שניתן היה לסיים את ההליך בפני בית הדין, כך הוחלט.
יצוין, כי בהתאם להוראות החוק רשאים לייצג בפני הועדות עורכי דין, רואי חשבון ויועצי מס, יחד עם זאת, כשליש מהתיקים הוגשו על ידי בעלי העסקים ללא ייצוג.
רשות המיסים דורשת כעת החזר כמעט מיידי של המענקים. קודם כל, רצוי שמי שלכאורה חייב להחזיר את המענקים, יבצע בדיקה עצמית עם איש מקצוע לגבי היכולת לתקן את דרישת רשות המיסים, לבקש לצמצם או אף לבטל את דרישת החזר המענקים.
בנקודה זה נציין, כי בית המשפט לא בהכרח מקבל את דעת רשות המיסים ולאחרונה אף קיבל ערעור בפסיקה תקדימית בענייני מענקי קורונה. בהחלטה התקדימית, קיבל בית המשפט את טענת המערערת - חברה העוסקת בשירותי אבטחה, ליווי ומתן שירותי רפואה לטיולים ומחנות בהם משתתפים ילדים ובני נוער. בית המשפט ביטל קביעה של רשות המיסים וועדת הערר לענייני קורונה שסירבה קודם לכן לבקשת החברה שלא להחזיר את המענקים שקיבלה. בית המשפט קיבל את טענתה של החברה, לגבי כך שאינה "עסק עונתי" כפי שהגדירה בתחילה רשות המיסים ובכך ביטל את הצורך בהחזר מענקי הקורונה שנדרשה החברה להחזיר. מקרה זה ממחיש כי לא בהכרח כל קביעה של רשות המיסים מקבלת את אישור בית המשפט כערכאה שיפוטית.
כמובן, שאין מדובר בהכרח בחלק הארי של הבקשות להחזר מצד רשות המיסים, וניתן להניח בביטחון רב כי רוב הבקשות להחזר מענקים, הן בקשות לגיטימיות, אך באותה נשימה, ניתן ורצוי לעסקים וחברות לבחון פעם נוספת האם הם מחויבים באמת להחזיר את מלוא ההחזר המבוקש או שלחלופין, הם יכולים לבצע בדיקה אם יש להם טיעון מוצדק לצמצום או ביטול החזר המענקים.
עורך דין ורואה חשבון יעקב דהן עומד בראש משרד יעקב דהן ושות' העוסק בדיני מיסים ומענקי קורונה