לקראת הכרעות בג"ץ בסוגיית עילת הסבירות והמהפכה המשפטית, משפטנים בכירים רבים בישראל מתחו ביקורת חריפה נגד הרפורמה ונגד מה שכינו "החלשת מערכת המשפט". המשפטנים אמרו את הדברים במהלך פורום Duns 100 מבית דן אנד ברדסטריט לבכירי המשפט בתחום הצווארון הלבן והמשפט הפלילי, לצד דיון בנושאים הבוערים הנוספים שעל סדר היום.

״כל משפטן יודע שלבית משפט אין חרב ואין ארנק, הדבר היחיד שיש לו זה האמון שהציבור נותן לו. לצערי הרב, האמון הזה נרגם מאוד לאחרונה", אמר עו"ד  ששי גז, מייסד ובעלים, גז ששי - משרד עורכי דין. "כשראש ממשלה מגיעי למשפט שלו ואומר בקולו ומאחוריו חלק מהשרים, ׳תפרו לי תיק!׳ מה אתה רוצה שאחרון הנאשמים שלי בכלא רמלה יגיד? אנחנו שנים מנסים לשכנע אותם שלא תופרים תיקים. למושג "תפרו לי תיק יש משמעות קשה מאוד, אפשר להגיד "טעו", ניתן להגיד "אני חף מפשע", זה להגיד שבפרקליטות במהלך פוליטי טיכסו עצה בכוונת זדון. אנשי משפט, שמתחילים לחשוב שתפרו תיק, זה אומר דרשני ואלו נזקים קשים לתיקון. אפשר להגיד על הפרקליטות הרבה דברים אבל תופרים תיקים הם לא״.

עו"ד יובל ששון, שותף, מיתר עורכי דין, הביא כדוגמה את התיקים שהוא מנהל במדינות אחרות כמו הונגריה, פולין, רומניה וטורקיה. הוא ציין כי באחת מהן, משפטי רצח המתנהלים בהן – מסתיימים בתוך כחצי שעה, שכן מערכת המשפט בה אינה יציבה. "כשמחלישים משטרה, כשמחלישים פרקליטות, וחס וחלילה - כשמחלישים רשות שופטת, יש רק תוצאה אחת - זה פוגע בזכויות הנאשמים, הלקוחות שלנו יהיו הראשונים להיפגע מזה. משטרה חלשה היא משטרה מושחתת, משטרה של אנשים חלשים זו משטרה שמפברקים ראיות, שמעגלים פינות, שלא אכפת להם. פרקליטים שכל היום תוקפים אותם הופכים להיות או מוגנים ויורים בהם בחוף הים או שהם עושים מה שאומרים להם״.

חולשת המשטרה במוקד

פרקליטים רבים ציינו כי הרפורמה הנדרשת במערכת המשפט אינה הולמת כלל את זו שמונהגת כיום על ידי המערכת הפוליטית. עו"ד הדר ישראלי, ראש מחלקת צווארון לבן ברנע, ג׳פה, לנדה ושות׳, טען למשל שכיום נדרשים תיקונים דווקא בחלקים אחרים של מערכת אכיפת החוק. "חולשת המשטרה היא אחד המוקדים העיקריים, הראשון כנראה אני רואה את זה בהקשרים אחרים, ההפגנות למשל, הקלות ששוטרים מצלמים יזום עם הטלפון מפגינים לא כי קרה משהו, לא כי כרגע יש מעצר או התפרעות או עבירה אלא פשוט כי כרגע אלה ההוראות שהגיעו מלמעלה, זו הרוח, יש פחד פנימי בין השורות, אין להם שיקול דעת גם שהם מקבלים הוראה בלתי סבירה בעליל, כמות הפעמים שאתה רואה את האלימות מתלהטת בשנייה מול מפגין שלא עשה כלום אנחנו במצב שהחולשה הזו מדרדרת ומחלחלת להרבה מקומות. אובדן האמון בעצמאותה ויושרתה של מערכת המשפט הישראלית תוביל להערכתי לעלייה בהעמדה לדין של חשודים בשוחד ושחיתות במדינות זרות. יש לצפות שארה״ב תגביר את מאמצי האכיפה שלה גם נגד אנשי עסקים ישראלים, כך שיובאו לדין בארה״ב משום שלא תסמוך על ישראל שתעמיד אותם למשפט ותמצה עמם את הדין בהתאם לסטנדרטים המקובלים בקהילה הבינלאומית״.

עו"ד אורון שוורץ, שותף מייסד, שוורץ-נרקיס ושות' הצטרף לדברים. ״המשבר החוקתי שיבש לחלוטין את הרדאר של אנשי מערכת המשפט הפלילי, בפרט סניגורים, העמלים על ריסון מוקדי הכח - גורמי החקירה והתביעה. שכן עדיין, גם נוכח הרפורמה שיורה לכיוון הלא נכון, מערכות אלו דורשות שומרי סף גם מפניהם. באקלים שבו ראש ממשלה עומד לדין ולפתע השיחה המשפטית הופכת לנגועה בעמדה פוליטית, לא ניתן לערוך רפורמה נדרשת אמיתית. הרפורמה הנוכחית בזבזה את משאבי הקשב הציבורי והוכתמה בכתמים פוליטיים. משפט פלילי הגון דורש שינוי תרבותי. לא קריאת המון להחמרת ענישה, אלא שינוי תפישה מקצועי, בעל אג'נדה אזרחית ולא תביעתית. שינוי שיכלול מינוי שופטים רבים יותר מהמגזר הפרטי לעומת דומיננטיות של אנשי תביעה האוחזים עדיין ברוב המשרות השיפוטיות, ואולי רפורמה שתציב שופטי צד, עורכי דין שיגויסו כבמעין שירות מילואים, בדומה לגיוס מושבעים מקרב הקהילה, שיישבו לצד שופט מקצועי, בדומה לבתי הדין לעבודה ובתי הדין הצבאיים״.

עו"ד מאור ברדיצ'בסקי, מייסד משרד עו"ד ברדיצ'בסקי דיבר על זווית אחרת: "הרפורמה הנדרשת במערכת המשפט לא קשורה לעילת סבירות זו או אחרת אלא לזכויות חשודים. המעצרים שננקטים בשגרה בתיקי צווארון לבן פוגעים באופן לא מידתי בזכויות החשודים. אנשים נורמטיביים נלקחים בזינזנה לתאי מעצר בתנאים לא אנושיים. בנוסף פרסום שמם של חשודים  בעבירות כלכליות  ממיט קלון על עולמם ומשחיר את שמם שלא לצורך בתחילת החקירה. מרבית החילוטים נעשים אף הם שלא לצורך ובסוף ההליך הכספים והנכסים משוחררים. לכן נדרשת רפורמה משמעותית בכל הקשור לזכויות החשודים ולשמירת חזקת החפות בדין הישראלי".

"לא ניתן לערוך רפורמה אמיתית"

זכי כאמל, מייסד ובעלים זכי כאמל משרד עורכי דין אמר כי ״אני היום חרד למדינה הזו יותר ממה שאתם חושבים. ניסיון ההפיכה השלטונית והפגיעה בדמוקרטיה ושלטון החוק בישראל המכונה ׳רפורמה משפטית׳ לא היה מגיע לעולם אלמלא משפט נתניהו וכתבי האישום נגדו. לא יכול להיות ספק כי ככל שעובר הזמן והליכים משפטיים אלה נגד נתניהו עדיין לא הגיעו לסיומים, ככל שגוברת משמעותית הסכנה לשלטון החוק. על כן, קיים אינטרס ציבורי להגיע לסיום מהיר של הליכים אלה אם באמצעות עסקת טיעון או באמצעות ניהול הליך זה בצורה הרבה יותר אינטנסיבית ומזורזת, גם אם הדבר יהיה כרוך בהקצאת משאבים מיוחדים״.

עו"ד אדי אבינועם, בעלים ומייסד, משרד אדי אבינועם עורכי דין: ״זכות הערעור לערכאת הערעור הניתנת לכל נאשם מורשע, למעשה כמעט ולא קיימת כאשר ההרשעה מבוססת על ממצאים ומסקנות הבאים מהתרשמות בלתי אמצעית מהעדים ובדגש על עדויות מתלוננים. בלתי נתפס שערכאת ערעור לא תוכל לשוב ולבחון מהימנות ואמינות עדים שהעידו בערכאה הדיונית, רק בגלל "היתרון" של הערכאה הראשונה שצפתה ושמעה העדים. אפשר לפתור זאת למשל בכך שהעדויות כולן בערכאה הראשונה יהיו מתועדות בוידאו. בכך למעשה יבוטל היתרון של הערכאה הראשונה וערכאת הערעור תוכל לשוב ולבחון אמינות ומהימנות של העדים בעצמה״.

עו"ד אורית חיון, בעלים ומייסדת, אורית חיון משרד עורכי דין וניהול משברים: ״אנו כולנו רואים מה עשו לעדי מדינה ואיך איימו עליהם. כולנו רואים את זה כל יום, התיקים רובם ככולם מבוססים על עדי מדינה, אנו במדינה שלא בנויה על חקירות של מז״פ, של טביעות אצבע, של דנ״א, של ראיות אובייקטיביות, אנו בנויים על עדים אינטרסנטים או שסחטו אותם להגיד את מה שרצו לשמוע או שהבטיחו להם דברים שלא היו צריכים להבטיח, כי הם בעצמם היו העבריינים והצילו את עורם על מנת להעיד ולהפליל אדם. קשה להגיד "הפרקליטות רשלנית או טעתה", אם עושים דבר כזה, רשויות החקירה עושות דבר כזה, עשייה של הדבר הזה היא עשייה יומיומית במערכת שלנו ואם כבר מדברים על רפורמה ואם אנחנו מדברים על שינויים, הם צריכים לבוא מתוך המערכת מתוך הגישה שהפרקליטות מותר לה הכל, אין לה גוף ביקורת ולכן אני חושבת שהמקום לתקן צריך לבוא מהשורש״.

עו"ד טל גבאי, שותף מייסד בפריד – גבאי, משרד עורכי דין: "הטרגדיה הגדולה של הרפורמה המשפטית שהממשלה מובילה היא שהעיסוק בה "בזבז" את כל האשראי להעברת רפורמה משפטית רצינית, אשר יהיה בה לפתרון של ממש לסוגיות משפטיות הרות גורל, דוגמת העומס במערכת המשפט, צמצום ניכר של סד הזמנים העומד למשטרה ולפרקליטות עד להחלטה האם להגיש כתב אישום, המותר והאסור בתרגילי חקירה, העלאת הרף הראייתי בעבירות מסוימות, בחינה יסודית של הנורמה שהשתרשה לפיה כמעט כל חקירה משטרתית מחייבת את מעצר החשוד, אינפלציית בהגשת כתבי אישום והעלאת הרף להגשת כתבי אישום ועוד״.

עו"ד טליה גרידיש, בעלים  בטליה גרידיש משרד עורכי דין: "מרמה והפרת אמונים הינה עבירת סל, שמטרתה למגר שחיתות שלטונית, אלא שהיא מהווה הפרה יסודית של עיקרון החוקיות במשפט פלילי. הגבול הפלילי מעולם לא נקבע על ידי המחוקק, אלא ע"י בית המשפט ומעולם לא במבט צופה פני עתיד, אלא בהתפתחות הפסיקה. ההרשעה בעבירה זו, מוגדרת בפסיקה בלבד ולא באיסור הקיים בחוק. במיוחד בימים אלה, יש ליצוק תוכן לעבירה על ידי המחוקק או להוציאה מספר החוקים. שכן, פרשנות מרחיקת לכת בפסיקה, תהפוך אותה לאחות החורגת של עבירת השוחד, בניגוד כאמור לעיקרון החוקיות״.

עו"ד ערן זך, שותף במחלקת צווארון לבן ודיני תחרות במשרד ארנון, תדמור – לוי התייחס לדוח משרד המשפטים שמצא כי ההליך הפלילי בישראל הוא מהארוכים במערב, ואמר: "תיקים פליליים בתחום הצווארון הלבן הם לרוב גדולים ומורכבים ולכן הניהול שלהם כרוך בהשקעת זמן שיפוטי רב ומשאבים אדירים. בניסיון מתמיד להעלות את רף הענישה, העמדה העונשית של המדינה בתיקים אלה לרוב מחמירה במיוחד ובהתאם מסכלת את האפשרות לסיימם בהסדרי טיעון מהירים. לכן, גמישות בעמדה העונשית של המדינה מאינטרס מערכתי, תגביר את תמריצי הנאשמים להסכים להסדרי טיעון, ותגרום לסיום מהיר של התיקים תוך חסכון משמעותי בזמן שיפוטי יקר שיתפנה לטובת זירוז תיקים אחרים".

***

בפורום השתתפו - עו"ד אביעד שאולזון, שותף, קוסטליץ עורכי דין, עו"ד אדי אבינועם, בעלים ומייסד, משרד אדי אבינועם עורכי דין, עו"ד אורון שוורץ, שותף מייסד, שוורץ-נרקיס ושות', עו"ד אורית חיון, בעלים ומייסדת, אורית חיון משרד עורכי דין וניהול משברים, עו"ד גיא שנער, שותף, אייזבנרג, שנער - עורכי דין, עו"ד גלעד ברון, שותף מנהל, ברון ושות - משרד עורכי דין, עו"ד דרור מתתיהו,  שותף וראש מחלקת צווארון לבן, פישר (.FBC & Co), עו"ד הדר ישראלי, ראש מחלקת צווארון לבן, ברנע, ג׳פה, לנדה ושות׳, עו"ד זכי כמאל, בעלים ומייסד, זכי כמאל-משרד עורכי דין, עו"ד טל גבאי, שותף מייסד, פריד- גבאי עו״ד, עו"ד טליה גרידיש, מייסדת ובעלים , משרד עורכי הדין טליה גרידיש, עו"ד יובל זמר, מייסד ובעלים, יובל זמר עורכי דין, עו"ד יובל ששון, שותף, מיתר עורכי דין, פרופ' יניב ואקי, שותף, חן, יערי, ואקי ושות׳, עו"ד ירון ליפשס, מנהל מחלקת צווארון לבן, כספי ושות׳, עו"ד מאור ברדיצ'בסקי, מייסד ובעלים, מאור ברדיצ'בסקי משרד עורכי דין, עו"ד עמית חדד, שותף מייסד, חדד רוט שנהר ושות', משרד עורכי דין, עו"ד ערן זך, שותף, צווארון לבן ודיני תחרות, ארנון, תדמור – לוי, עו"ד פנינה שפר עמנואל, ראש משותף מחלקת צווארון לבן, ש. הורוביץ ושות', עו"ד  ששי גז, מייסד ובעלים, גז ששי - משרד עורכי דין, עו"ד עידית רייכרט, מייסדת ובעלים, עידית רייכרט, משרד עורכי דין והנהלת דן אנד ברדסטריט.