הצעת חוק המועצה להשכלה גבוהה (תיקון – פיטורי סגל אקדמי בשל הסתה או תמיכה בטרור והפחתת תקציב), התשפ"ד-2024 אשר זכתה לכינוי, "חוק ההשתקה", עוררה מהומה גדולה בקרב האקדמיה בישראל, בטענה שמדובר בלא יותר מסתימת פיות ופגיעה בחופש הביטוי האקדמי בישראל שאין בה כדי לשרת את המאבק בטרור. מיד התגייסה גם קהילת המשפטנים אשר ראו בכך "פגיעה מיוחדת ובלתי חוקתית בזכות לחופש ביטוי וחופש המחשבה של אנשי סגל אקדמי".
האמנם?
ב 7 באוקטובר 2023, מדינת ישראל עברה את הטבח האכזרי והמפלצתי ביותר מאז השואה על ידי אויבינו בעזה. את הטבח הוביל חמאס, אבל אזרחי עזה שברובם הצביעו חמאס, היו שותפים לטבח וגם לחטיפות. המלחמה גבתה אלפי נרצחים באכזריות, מאות חיילים שנפלו, ולמעלה ממאה חטופים שנשבו או נרצחו.
אין חולק כי המלחמה נגד אויבינו בעזה ועוזריהם, היא לגיטימית, ומדינת ישראל כולה, התגייסה למען הגנה על שלום הבית, במלחמת תקומה.
בעוד מדינה שלמה מוכת יגון, אבלה על השכול שפקד אותה, על יקיריהם שנפצעו, או נעדרים, בעוד אלפי חיילים פצועים וקטועי איברים עוברים הליך שיקום קשה, מספר מרצים פוסט ציונים עזי מצח וככל הנראה חברים בארגוני שמאל קיצוניים הפועלים נגד מדינת ישראל, הרשו לעצמם לעתור במכתב לביידן, לעצור את אספקת הנשק לישראל ולהטיל נגדה סנקציות ואף טענו טענות שקריות וזדוניות שישראל מבצעת רצח עם בעזה.
זאת ועוד, פרופ' נדירה שלהוב קיבורקיאן, פרופ' מן המניין לקרימינולוגיה ולעבודה סוציאליות באוניברסיטה העברית, הכחישה את מעשי האונס של חמאס/הפלשתינים בעזה, וקראה לביטול הציונות, אותה ציונות שעליה להודות לה על עצם מעמדה כפרופסור ובעלת משרה מכובדת. ד"ר ענת מטר, מרצה בחוג לפילוסופיה באוניברסיטת תל-אביב ופעילת שמאל רדיקאלי, ספדה למחבל ווליד דקה, לוחם החופש לטענתה וחברה הטוב, טרוריסט מורשע שריצה מאסר עולם על היותו שותף בחטיפתו של החייל משה תמם ז"ל, אשר נתברר כי נרצח באכזריות שאין שניה לה.
הפרוגרסיביות והפוסט-ציונות באקדמיה באו לידי ביטוי במקרים נוספים. באוניברסיטת תל-אביב, פרופ' בכיר הורה לצוות ההוראה שלו שלא לבוא עם דיסקית החטופים וקרא "להימנע מדיונים עם סטודנטים על המלחמה". בטכניון, בתערוכה שהתקיימה, נראה ציר זמן ובו הובאו דבריו של יחיא סינוואר בתקופות "שומר חומות" שקורא לתקוף את ישראל. במיזם אחר נראתה העיר לוד בראי הסטודנט ובה מוצגים דגלי פלסטין. יש לציין שעוד טרם השביעי באוקטובר פרופ' אריאל פורת הבהיר כי לא יציית לחוק שקידמה הקואליציה בדבר איסור הנפת דגלי פלסטין באוניברסיטה. למרבה הצער, אחרי מאורעות 7 באוקטובר, הבנו בדרך הקשה, כי אכן אסור שדגל אויבינו יונף במדינת ישראל, בוודאי שלא באקדמיה.
כולנו הזדעזענו על הקלות שבה מרצים באקדמיה מתבטאים ופועלים נגד מדינת ישראל והעם היהודי, בלי הנד עפעף, תוך שהם חשים מוגנים בבטחון מוחלט.
היש ספק שהתבטאויותיהם ומעשיהם של המרצים הנ"ל אינן מוגנות בחופש הביטוי ומהוות תמיכה גלויה וברורה באויבינו – ותמיכה בטרור?
הצעת חוק לפיטורי סגל אקדמי בשל הסתה או תמיכה בטרור והפחתת תקציב
בתגובה ללא מעט מקרים קיצוניים של התבטאויות ומעשים מצד סגל אקדמי, כפי שתואר לעיל, החליטה הרשות המחוקקת, בצדק, לקדם חקיקה מבורכת כנגד אויבינו מבית ובכך נתנה ביטוי לזעם הציבור האבל ומוכה היגון. הרי לא יעלה על הדעת, שמרצים באקדמיה משתכרים מכספי המיסים שלנו, יעזו להפיץ דברי שקר שישראל המתגוננת מבצעת רצח עם בעזה ויבקשו מארה"ב להטיל סנקציות על ישראל ! כנגד מי הם פועלים, כנגד חיילנו שחירפו נפשם ?כנגד קטועי האיברים במוסדות השיקום? כנגד המשפחות השכולות? לא יעלה על הדעת שחיילים שהינם סטודנטים באקדמיה ייאלצו ללמוד תחת מרצים שאינם ראויים, שמאשימים אותם כחיילים שחירפו נפשם- בטבח האויב שאין מחלוקת על היותו רשע מפלצתי ואכזר. ולא, יש דעות שאינן לגיטימיות.
פרטי הצעת החוק
לפי הצעת החוק, מנהל מוסד מוכר יפעל לפטר איש סגל אקדמי המועסק או פועל בתחומי המוסד, אם הוכח לו, לאחר שדווח לו על ההליכים שננקטו בעניין על ידי רשויות המשמעת ולאחר שקיבל את עמדת יועמ"ש המוסד ויועמ"ש המל"ג, ולאחר ששמע את איש הסגל, שאיש הסגל ביצע "הסתה לטרור" או "תמיכה בארגון טרור, במאבק מזוין או במעשה טרור של ארגון טרור, של מדינת אויב או של יחיד נגד מדינת ישראל". כמו כן, איש הסגל לא יהיה זכאי לפיצויי פיטורין ואף לא להודעה מוקדמת לפיטורין, למעט אם בית הדין האיזורי לעבודה קבע אחרת.
בנוסף, מעניקה ההצעה סמכות לוועדת המשנה לפיקוח ואכיפה של המל"ג לנקוט אמצעי אכיפה, שבהם הפחתת תקציבים, כלפי מוסד ש"הפר" את הוראות הסעיף שלעיל, דהיינו, הפר את חובתו לפטר איש סגל בהתאם לתנאים לעיל – זאת לאחר שהעניקה זכות טיעון למוסד ושקלה בין היתר את השפעת הקיצוץ על המוסד, ובאישור המועצה להשכלה גבוהה והוועדה לתכנון ולתקצוב.
דברי ההסבר להצעת החוק
אין דרך טובה להסביר מדוע הצעת החוק משקפת איזון בין חופש הביטוי האקדמי לצורך להגביל מעשים וביטויים המסיתים או תומכים בטרור. וכך נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק: "מדינת ישראל מתגאה בחופש ביטוי נרחב המאפשר למגוון רחב של דעות להישמע מעל כל במה. עם זאת, ימי המלחמה שאנו מצויים בהם מחייבים אותנו לדייק ולאזן את חופש הביטוי אל מול הצורך החיוני להגביל מעשים וביטויים המסיתים לטרור או התומכים בטרור או במאבק מזוין נגד מדינת ישראל. לעתים וביתר שאת בתקופה האחרונה נראה כי איזון זה הופר, במקרים שבהם אנשי סגל והוראה במוסדות ההשכלה הגבוהה הביעו – במלים או במעשים – תמיכה והזדהות עם מעשי טרור, מבלי שניתנה לכך בכל המקרים התייחסות ראויה מצד המוסדות עצמם במסגרת מנגנוני המשמעת המופעלים על ידי המוסדות. בכך, ניתנת הלכה למעשה תעודת כשרות למעשים והתבטאויות אלו, על ידי מוסדות שרובם נתמכים על ידי המדינה.
"בהתאם לעקרון הדמוקרטיה המתגוננת, יש להבטיח כי גם זירת ההשכלה הגבוהה תהיה נקייה מהתבטאויות ופעולות המסיתות ותומכות בטרור באשר הוא ובמאבק מזוין נגד מדינת ישראל.
"על כן, בהצעת חוק זו מוצע לקבוע כי מנהל מוסד יפעל לפטר איש סגל אקדמי המועסק על ידו או פועל בתחומי המוסד, אשר מביע תמיכה בארגון טרור, במאבק מזוין או במעשה טרור של מדינת אויב, או של יחידים, נגד מדינת ישראל או מסית לטרור וזאת לאחר בחינת היועץ המשפטי של המוסד ושל המועצה להשכלה גבוהה, לאחר קבלת דיווח מרשויות המשמעת של המוסד על ההליכים שנקטו, ולאחר שנתן לאיש הסגל הזדמנות להשמיע את טענותיו.
"מוצע לקבוע כי פיטורים אלו לא יזכו את המפוטר בפיצויי פיטורים כמשמעותם בחוק פיצויי פיטורים, תשכ"ג–1963, אלא אם כן בית הדין לעבודה קבע אחרת; זאת, הן על מנת למנוע מהמפוטר קבלת "פרס" על מעשיו, והן על מנת שלא להשית על המוסד המפטר עלויות נוספות. עוד מוצע לקבוע כי מוסד מוכר להשכלה גבוהה שפיטר איש סגל אקדמי כאמור יהיה פטור ממתן הודעה מוקדמת לפיטורים.
"לבסוף, על מנת להבטיח שהסעיפים הללו יקוימו במלואם, מוצע לקבוע כי ועדת המשנה לפיקוח ואכיפה של המועצה להשכלה גבוהה תהיה רשאית, באישור המל"ג והוות"ת, להפחית מתקציבי מוסד נתמך אשר יפר את הוראות סעיף זה, וכן תהיה רשאית לנקוט באמצעי אכיפה אחרים, לאחר שנתנה למוסד הזדמנות להשמיע טענותיו בעניין".
סיכום
אכן, מדינת ישראל אשר עברה טבח והתקפה אכזרית ב 7 באוקטובר 2023, ומאז מנהלת מלחמה קשה שגבתה קורבנות רבים, במספר חזיתות, אינה יכולה לאפשר לעצמה שהאקדמיה תהיה אדישה להתבטאויות או מעשים מצד הסגל האקדמי, שיש בהם תמיכה או הזדהות עם מעשי טרור" מבלי שינקטו כנגדם סנקציות. בכל הכבוד, המרצים מקבלים שכרם מכספי משלם המיסים והם נמצאים בתפקידי מפתח ותחתיהם סטודנטים רבים שהינם חיילים המחרפים נפשם בחזית. המעשים וההתבטאויות שתוארו לעיל, לא חוסים בחופש הביטוי האקדמי, ואין מדובר בהשתקה וכן – על המרצים להיזהר בלשונם, גם אם למרבה הצער, דעותיהם פוסט ציוניות ונגד קיומה של מדינת ישראל. אנו נמצאים בשעתנו הקשה מול מספר חזיתות, ועלינו למגר את הטרור גם מחוץ וגם מבית. מי שעותר במכתב לביידן להפסיק את אספקת הנשק לישראל, או מרצה שקוראת לביטול הציונות ומכחישה את מעשי האונס של חמאס, לא ראויים לשמש בתפקידם ולו יום אחד נוסף, בוודאי לא לקבל גמול פיצויי פיטורים והודעה מוקדמת על חתירתם נגד מדינת ישראל ואזרחיה.
אסיים בציטוט דבריו של כב' השופט בדימוס אהרון ברק מתוך מאמר שכתב :"המשטר הדמוקרטי מגן על הדמוקרטיה וחופש הביטוי, כל עוד חופש הביטוי מגן על הדמוקרטיה, אך מקום שחופש הביטוי הופך לקרדום לפגיעה בדמוקרטיה, אין הצדקה שהדמוקרטיה תניח את צווארה לכורת..הזכות לחיים בחברה קודמת לזכות להביע בה דעה".
***
כתבה שיווקית בחסות איריס אלמוג, משרד עורכי דין; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.