פרעות שמיני עצרת תשפ"ד, שהובילו למלחמת "חרבות ברזל", יצרו טראומה לאומית. בנוסף לכ-1,400 הנרצחים, וכ-240 החטופים, יש אלפים רבים של פצועים, ולכל אלה יש את המעגל השני והשלישי – בני המשפחה שנותרו. ישנם נפגעי חרדה ופוסט-טראומה. כל אלה יצטרכו לתמיכה ושיקום, חלקם לאורך זמן. מדינת ישראל נרתמה, ונעשו תיקוני חקיקה כדי ליצור מענה לסיטואציה הקשה שנוצרה. אז מה חשוב לדעת? להלן סקירה תמציתית.
מי שנפגע פיזית מפעולת איבה, מירי או טיל, מה זכויותיו?
אנשים שהגיעו עם פציעה לבתי חולים, יקבלו סיוע כספי מיידי מהביטוח הלאומי. תחילה במקדמה בסך 5,000 שקלים, ובהמשך סכום של 3,500–6,000 בהתאם למצב המשפחתי. מי שלא אושפז בבית חולים, צריך להגיש טופס הודעה על פגיעה לביטוח הלאומי. את זה אפשר לעשות באופן מקוון באתר הביטוח לאומי. במהלך תקופת הטיפול הרפואי בו המטופל מנוע מלעבוד, ישנה זכאות לתגמול טיפול רפואי, ככל שישנה פגיעה בשכר שאין עליה פיצוי ממקור אחר.
מה לגבי פגיעה נפשית?
הביטוח הלאומי ומשרד הבריאות מממנים טיפולים לנפגעי חרדה, הניתנים על ידי אנשי מקצוע – פסיכולוגים ועובדים סוציאליים. פגועי חרדה זכאים באופן מיידי לטיפול נפשי במימון ביטוח לאומי, עד 12 טיפולים. בהתאם לצורך, יבחן טיפול המשך. ככל שמדובר בפגיעה מתמשכת, נכון יהיה להגיש תביעה לקביעת דרכת נכות, שתאפשר קבלת קצבה חודשית. את התביעה יש להגיש עד שנה ממועד הפגיעה.
מה הזכויות של בני משפחה של פצועים?
חייהם של בני משפחה של פצועים נפגעים בצורה משמעותית, אם באובדן הכנסה, או בהוצאות גדולות עבור שהות בבתי חולים, ועוד. ישנו סיוע מהביטוח הלאומי לבני משפחה ממדרגה ראשונה, וסכום הסיוע הינו בהתאם לחומרת הפגיעה, והנתונים והצרכים של המשפחה.
מה הזכויות שנקבעו למשפחות החטופים והנעדרים?
הרשויות הכירו באופן גורף בבני משפחות החטופים כנפגעי טרור, והזכויות דומות לבני משפחות שכולות. המשפחות יקבלו מקדמה ראשונית בסך 10,000 שקלים, זכאות לקצבה חודשית התלויה בהרכב המשפחתי שנעה בין 7,000-11,000, מענקים עבור צרכים שונים כמו נסיעות, רכב, דיור, וכן סיוע בטיפולים רפואיים, טיפולים נפשיים והוצאות נוספות.
מה לגבי פגיעה ברכוש, בית, רכב וכד'?
בהתאם לחוק מס רכוש וקרן פיצויים (התשכ"א–1961), את הפיצויים בעבור נזקי הרכוש אשר נגרמו כתוצאה מפעולת איבה, ניתן לתבוע מהמדינה וזאת מעבר לכיסויים ביטוחיים פרטיים שרכש הנפגע (במידה והפוליסה שרכש כוללת פיצויים בגין פגיעות איבה).
האם אוכל לתבוע את פוליסות הביטוח שברשותי בגין מעשה איבה?
מענה לשאלה זו יינתן לאחר בחינת הפוליסות הקיימות ברשות הנפגע. לרוב, הפוליסות מחריגות פיצויים בעניין זה, אולם ככל שהנפגע רכש הרחבה לכיסוי, הנוגעת למעשי טרור ואיבה, אז יוכל לתבוע פיצויים באמצעות פוליסות אלה ובכל מקרה ראוי כי עורך דין המתמחה בנזיקין ובביטוח יבחן הזכאות בכל מקרה ומקרה.
ככלל, יש להדגיש, כי כעת המצב דינמי, וייתכנו כל העת תיקוני החקיקה והוראות השעה, ומשרדנו עוקב ומתעדכן בהתאם. ככלל, עם קרות המקרה, נכון יהיה לבדוק באותו הזמן את המידע המעודכן.