כמדי שנה, דן אנד ברדסטריט חושפת את דירוג Duns 100 של משרדי עורכי הדין המובילים בישראל בנישות השונות לשנת 2023. העבודה על הדירוג ארכה כחצי שנה, תוך מחקר אינטנסיבי, שבסיומה נקבע מי הם משרדי עורכי הדין המובילים. במרכז הדירוג עומדים 19 משרדים מובילים ב-46 נישות.

בכל תחום פעילות מדורגים המשרדים לפי קבוצות איכות (סדר המשרדים בתוך כל קבוצת איכות הינו לפי הא"ב): המשרדים המובילים (טיר 1), המשרדים הבולטים (טיר 2), המשרדים הידועים (טיר 3). בנוסף לשלוש קבוצות האיכות הקבועות, בתחום הנדל"ן, בתחום דיני משפחה וירושה ובתחום הקניין רוחני - Patent Prosecution, מדורגים משרדים בקבוצת ה- Duns Stars - קבוצת איכות מובילה בתחומים אלה. 

מלבד מצוינותם של המשרדים, הדירוג משקף מגמות שבלטו השנה בענף, בהן המיזוגים למשרדי ענק לצד השמירה על משרדי בוטיק בתחום הלטיגציה. "שנת 2023 התחילה וממשיכה עם חוסר ודאות, לאור עליית האינפלציה, העלאת הריבית כדי לרסן את הצריכה, ההאטה הצפויה במשק, וברקע הרפורמה המשפטית המתכוננת", מסבירה שילה זברו וייס, מנהלת מחלקת Duns 100 בחברת דן אנד ברדסטריט, על עבודת המחקר ועל התהליך בו נבחרו המשרדים. היא מתארת את העבודה הקשה ומנסה אף להסביר את משמעות הדירוג עבור המשרדים.

 "הדירוגים עוזרים למשרדי עורכי הדין לבסס את המוניטין ואת האמינות שלהם", מסבירה זברו וייס. "בנוסף, הדירוג מאפשר למשרדים להבליט את היתרונות האובייקטיביים שלהם. הוא נותן במה למשרדים מבחינת מיתוג, מעניק בידול, ממצב את המשרד במגרש של הגדולים ומוביל ליתרון בשוק מאוד תחרותי. לא משנה באיזו קבוצה משרד עורכי הדין מדורג אצלנו, עצם ההופעה בדירוג מראה מובילות של המשרד ושהוא משמעותי במשק".

 

לצפייה בדירוג המלא

 

 
מעל לכלל עבודת הדירוג מרחפת הסביבה בה נאלצו השנה לעבוד המשרדים, לרבות תהליך החקיקה אותו הובילה הממשלה והושהה לאור המחאה הציבורית. "הרפורמה המשפטית תשפיע על המשק, השאלה היא כיצד", מסבירה זברו וייס. "יש לא מעט שאלות שעולות סביבה ופוטנציאל ההשפעה שלה על המשק, בסופו של דבר יש צורך בעבודה משותפת של המערכת הפוליטית ומערכת המשפט – כדי לנהל מדינה בצורה תקינה ומוצלחת. בכל אירוע שקורה במשק יש צורך בעורכי דין, כך שעורכי הדין רבים ימשיכו לעבוד, אם כי אין ספק שעורכי הדין יושפעו גם לרעה מהתהליכים הפיננסיים והמשפטיים הגלובליים והמקומיים, במידה והמגמה השלילית תימשך. האטה במשק תשפיע על היקפי העבודה. כך למשל, האטה בשוק ההון ובהייטק עשויה לגרום לסגירת או צמצום מחלקות שצמחו במשרדי עורכי הדין וטיפלו בנישות אלו בשנים האחרונות. הדבר נכון לנישות נוספות שעלולות להיפגע כתוצאה מהאטה במשק כגון נדל"ן וכיו"ב".

 המיזוגים הגדולים והחשש מבריחת מוחות

המפה של משרדי עורכי הדין בישראל השתנתה בשנים האחרונות כתוצאה ממיזוגים בין משרדים. אם לפני כעשר שנים היו בערך 30 משרדי עורכי דין בינוניים עם עשרות רבות של עורכי דין, כיום מדובר במספרים שהינם נמוכים באופן משמעותי וניכר. "למעשה, נותרו משרדים בינוניים בודדים בלבד בדירוג", מסבירה זברו וייס. "המגמה של המיזוגים והמגה מיזוגים ממשיכה לבלוט בענף. אנחנו רואים יותר ויותר מיזוגים ופחות משרדים בינוניים המתקשים להתמודד עם העלויות הגבוהות של שימור וגיוס עובדים. משרדים מתמזגים גם כדי לתת מענה שלם ללקוחות. במקביל, יש הרבה משרדי עו"ד בוטיק המדורגים בנישות שונות שיודעים להעניק שירותים בהתמחויות ספציפיות, והעובדה שהם משרדים קטנים היא חלק מהיתרון שלהם".

 "אנחנו רואים שהמשרדים מכירים יותר במושג 'מיתוג מעסיק' ומבינים שהשכר הוא לא חזות הכול", היא מוסיפה. וכדי להשאיר ולגייס עובדים יש צורך ביצירת אווירה מתאימה, תנאים נוחים, התחשבות בעובד, השרשת תרבות ייחודית במשרד, והיצמדות לערכים שיגדירו את האופן שבו פועל המשרד כלפי חוץ וכלפי פנים מול העובדים. מגמות נוספות שפגשנו בהכנת הדירוג היו המשך חילופי הדורות במשרדים הגדולים וכניסה של דור צעיר, שיתוף פעולה בין מחלקתי במשרדים גדולים, וגם הצלבה ושת"פ בין משרדים שונים אשר מתבצע כדי לספק שירות כוללני, הוליסטי ומשולב ללקוחות". 

 

שילה זברו - ויס (צילום: ניב קנטור, duns 100)
שילה זברו וייס | צילום: ניב קנטור, duns 100

עוד מגמה שבלטה השנה נוגעת לתחום הליטיגציה המסחרית. "ישנם יותר משרדי בוטיק מבעבר", היא אומרת. "מדובר במשרדי בוטיק אותם מובילים עורכי דין וותיקים שרוצים לתת טיפול אישי לתיק מסחריים ומורכבים. זה משהו שהיה פחות שכיח בעבר". מגמה בולטת נוספת שזוהתה במהלך הכנת הדירוג היא מגמה חדשה ומדאיגה. אם עד לאחרונה הייתה תחרות משמעותית בגיוס ושימור עורכי דין, גם בין משרדים וגם מול עולם ההייטק – תחרות שגרמה להעלאות והתאמות שכר – הרי שהיום בעקבות המצב בשווקים הגלובליים ובשוק המקומי, ועל רקע הרפורמה המשפטית והסגמנט השלילי שמתחיל להיווצר בכלכלה הישראלית. יש עצירה מסוימת בגיוס עורכי דין, "גם משרדי עורכי הדין יושבים על הגדר כדי לראות לאן הדברים מתפתחים", מציינת זברו וייס. "המרוץ לצמיחה וגיוס עורכי דין מעט נעצר, והתקווה היא שהמשק ימשיך לצמוח ולא נחווה גל של צמצום בכוח אדם במשרדים מסוימים.

איך דורגו המשרדים ומה משפיע על הדירוג?

זו השנה ה-19 בה מתפרסם הדירוג והשנה דורגו המשרדים ב-46 תחומי פעילות שונים. הדירוג מתבסס על חומרים מפורטים המתקבלים מהמשרדים וכוללים: תיקים מהותיים, היקף עסקאות, לקוחות, פירוט עורכי הדין העוסקים בתחום, השותפים המובילים, מידע אודות פסקי דין תקדימיים ועוד. במהלך עבודת הדירוג מתקיימות פגישות עם השותפים הבכירים במשרדים השונים. כדי לבחון אלמנטים נוספים במוניטין של הפירמה מתבצעים ראיונות עם גורמים מובילים בענף ומתקבלות חוות דעת של קולגות. חלק מעבודת הדירוג כוללת גם פניה למאות מלקוחות המשרדים בכדי לבדוק את שביעות הרצון שלהם מהשירות ומהמקצועיות של עורכי הדין והפירמה. מכלול המידע שנאסף עובר עיבוד והערכה על ידי צוות של אנליסטים ואנשי מקצוע, ולבסוף, מתפרסם הדירוג, כאשר בכל נישה מדורגים קבוצת משרדים לפי קבוצות איכות

לדירוג של שנת 2023 הצטרפו משרדי עורכי דין בשתי נישות חדשות: דיני אינטרנט ו-זכיינות. במקביל, נישת הקנאביס הרפואי שדורגה בשנים האחרונות ירדה מהדירוג לאור הדשדוש בתחום זה בשוק הישראלי. "תהליך הדירוג מתחיל מדי שנה בסוף אוגוסט ומסתיים באזור חודש מרץ. אנו מפיצים שאלוני דירוג לכ –1,000 משרדים ויש להם חודשיים למלא את השאלונים. הצוות שלנו מקיים מפגשים עם המשרדים בין החודשים ספטמבר לדצמבר, כשבמקביל מתנהלים תהליכים נוספים בהכנת הדירוג, כמו ראיון עם קולגות ולקוחות. בסוף התהליך מתכנס צוות אנליסטים בכיר ומתחילים לבחון כל נישה בנפרד ובוחנים את מכלול המידע שהצטבר מהשאלונים, מהראיונות, מחוות הדעת שהתקבלו מלקוחות וקולגות וכו'", מסבירה זברו וייס.

"הבחינה מותאמת לתחום הפעילות – בנדל"ן נחפש מעורבות בעסקאות גדולות בהיקפים גדולים ומשמעותיים, מי לקוחות המשרד וכו'. בליטיגציה מסחרית נחפש לקוחות משמעותיים וגם תיקים עם מורכבות משפטית ומסחרית משמעותית, מעבר להיקפי הכספים. חשוב לנו גם לדעת איזה ידע ייחודי המשרד מציע בתחום – מה היתרונות היחסיים שלו על פני אחרים. יש פה שילוב של מדידה כמותית ומדידה איכותית, אנחנו מחפשים את הטובים ביותר, את המובילים, את אלה שיש להם יתרונות יחסיים על האחרים כי בסופו של יום הדירוג הוא יחסי. חשוב להדגיש שכל הנתונים שמתקבלים מהמשרדים נשארים חסויים, ולא נמסרים לאף גורם מלבד הצוות הרלוונטי בחברת דן אנד ברדסטריט".

 



*כתבה שיווקית בחסות Duns 100; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.