על מעסיק לעשות כמיטב יכולתו על מנת למנוע פגיעה קשה בעובד ובפרנסתו בעת הזו. לכן, טרם הוצאה לחל"ת או פיטורים על מעסיק לנסות ולמצוא פתרונות ביניים שפגיעתם בעסק ובעובד יהיו פחותים. לצד זאת, יש לזכור כי קיימת חשיבות עליונה לאפשר את עבודתו הרציפה של המשק ושל בעלי העסקים, ובכדי לאזן את שני האינטרסים החשובים הללו על כל הצדדים ליחסי העבודה לפעול בתום לב, ברגישות תוך שקילת שיקולים עניינים.
תשלום שכר:
1. ככלל, עובדים אשר נעדרים ממקום העבודה - מבחירתם - מעסיקם אינו מחויב לשלם את שכרם.
2. במצבי חירום קודמים, סוגיית תשלום שכרם של עובדים שנעדרו מהעבודה בשל הנחיות פיקוד העורף, הוסדרה בהסכמים קיבוציים או בצווי הרחבה - בתום הלחימה.
3. באותם מקרים המעסיקים שילמו את שכרם הרגיל של העובדים שנעדרו עקב הוראות פיקוד העורף, ופוצו על תשלום השכר על ידי משרד האוצר.
4. טרם פורסמו הנחיות או תקנות להסדרת הזכאות לקבלת הפיצוי. יחד עם זאת, בעלי עסקים בצפון ובדרום, אשר נגרם להם נזק כלכלי בשל המלחמה, ייתכן ויהיו זכאים לקבלת מקדמות כבר עתה על חשבון הפיצוי.
עבודה מהבית:
1. נכון לעת הזו, ההחלטה האם לאפשר לעובד לבצע את עבודתו מהבית או ממקום העבודה (בכפוף לכך שהוא ממוגן) - נתונה למעסיק, במסגרת הפררוגטיבה הניהולית שלו.
2. יחד עם זאת, יש להפעיל את הפררוגטיבה הניהולית בשיקול דעת ובתום לב, ולהתחשב בנסיבות המיוחדות של כל עובד ועובד, כגון המרחק בין מקום מגוריו של העובד לעבודה, אובדן או קרוב שנעדר, מצבו הנפשי של העובד, וכיוצא בזה.
3. במידה וישנו הסכם קיבוצי תקף במקום העבודה, יש לפעול בהתאם להוראות ההסכם הקיבוצי בנושא או בהתאם להסכמות עם ארגון העובדים.
4. יש לאפשר להורה לילד מתחת לגיל 14 או הורה לילד עם צרכים מיוחדים עד גיל 21 להיעדר מהעבודה לצורך השגחה על ילדו, וזאת בשל סגירת המסגרת הלימודית בה לומד ילדו, ובלבד שבן הזוג השני עובד.
חופשה ללא תשלום:
5. חופשה ללא תשלום אפשרית רק בהסכמת שני הצדדים.
6. תשלום דמי אבטלה לעובדים שיצאו לחופשה ללא תשלום תלויה בתנאים שנקבעו בשגרה על ידי הביטוח הלאומי לעובדים בחל"ת. נכון להיום אין הקלות מיוחדות לתשלום דמי אבטלה בחל"ת, בשונה מההקלות שניתנו בקורונה.
הוצאת עובדים לחופשה:
7. ככל ולעובד יש ימי חופשה צבורים, מעסיק יכול לשקול להוציא אותו לחופשה של עד 7 ימים על חשבון ימי החופשה הצבורים של העובד. ככל והמעסיק מבקש להוציא את העובד לחופשה ארוכה יותר, עליו לתת לו על כך התראה בת 14 ימים.
8. כמו כן, תשלום דמי אבטלה בחופשה ללא תשלום, יתאפשר, בין יתר התנאים לקבלת דמי אבטלה, לאחר ניצול ימי החופשה הצבורים של העובד.
מפעל חיוני:
1. חוק שירות עבודה בשעת-חירום, תשכ"ז-1967 קובע אילו סוגי מפעלים יוכרו/הוכרו כמפעל חיוני.
2. מקום עבודה שהוכרז כמפעל חיוני, יכול לחייב הגעתם של עובדים לעבודה, בכפוף לצו שיימסר.
3. להלן מספר דוגמאות למפעלים חיוניים - מפעלים המספקים תשתיות מים, חשמל, דלק, רפואה בקהילה ורפואת חירום, אספקת מזון, שירותי תחבורה, ייצור ציוד צבאי או רפואי, וכדומה.
4. ניתן לחייב עובד להתייצב לעבודה במפעל חיוני, גם אם מדובר בהורה לילד מתחת לגיל 14. כאמור, יש לעשות כן תוך הפעלת שיקול דעת והתנהלות בתום לב.
5. עובד אשר נעדר מעבודתו במפעל חיוני, ללא הצדקה, אינו זכאי לתשלום שכר, ואף מבצע לכאורה עבירה פלילית.
פיטורים:
1. חוק הגנה על עובדים בשעת חירום, תשס"ו-2006 אוסר על פיטורי עובד אשר נעדר מהעבודה בשל מילוי הנחיות פיקוד העורף.
2. בהתאם להסדרים שהיו בעבר, ככל והמעסיק נאלץ לסגור את העסק בשל הנחיות פיקוד העורף, היה עליו לשלם לעובדיו את שכרם. אולם, נכון למועד זה, טרם הוחלט על מנגנון הפיצוי למעסיקים אלו.
3. כמו כן, חוק חיילים משוחררים (החזרה לעבודה) אוסר על פיטורי עובד אשר זומן למילואים ו/או מבצע שירות מילואים, וזאת למשך 30 יום מסיום השירות (להלן: "התקופה המוגנת"). לא ניתן להודיע לעובד על פיטוריו במהלך תקופה זו, גם אם היא תיכנס לפועל לאחר תום התקופה המוגנת.
שעות נוספות:
1. ביום 9.10.2023 חתם שר העבודה על היתר כללי להעסקת עובדים בשעות נוספות (הוראת שעה), התשפ"ד-2023 .
2. על פי ההיתר ניתן להעסיק עובד עד 14 שעות עבודה ליום כולל שעות נוספות, במקום עד 12 שעות כולל שעות נוספות על פי ההיתר הכללי החל במשק.
3. אורך שבוע העבודה לא יעלה על 67 שעות כולל שעות נוספות ומכסת השעות הנוספות בחודש עבודה לא תעלה על 90 שעות.
4. על המעסיק לתת הפסקה של רבע שעה לפחות בין השעות ה-12 עד ל-14 ביום העבודה, בנוסף להפסקות הקיימות על פי הדין.
5. העסקת העובד בשעות הנוספות תהיה בהסכמתו.
6. ההיתר יחול על מעסיק של מעל 20 עובדים, בכפוף לכך שהתקיימו התנאים הקבועים בהיתר.
7. ההיתר לא יחול על: מעסיק בענף התחבורה הציבורית; מעסיק שחל עליו צו ההרחבה בענף ההובלה; מעסיק שחל עליו צו ההרחבה בענף ההיסעים; מעסיק שחל עליו צו ההרחבה בענף הבניה, התשתיות, צמ" ה, עבודות ציבוריות ושיפוצים.
8. ההיתר ניתן עד ליום 7.11.2023.
מדובר בהנחיות שייתכן וישתנו. בנוסף מדובר בהנחיות כלליות, ויש להתייעץ לגבי כל מקרה פרטני. אנו ממליצים לקבל את ההחלטות תוך הפעלת שיקול דעת ותוך התחשבות בנסיבות המיוחדות.
הכותבות הן עו״ד הלית שמחוני, עו״ד ליבי שוד-אלדר וצוות מחלקת דיני עבודה, פירמת עורכי הדין AYR – עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות' HelitS@ayr.co.il , libis@ayr.co.il
האמור במסמך זה הוא מידע כללי בלבד ואינו מהווה חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי, ואין לעשות בו כל שימוש אחר.
***
כתבה שיווקית בחסות פירמת עורכי הדין AYR – עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות'. הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100