החיים המורכבים במדינת ישראל, המתמודדת עם פעולות טרור בתדירות גבוהה ממדינות אויב, ארגוני טרור ומפגעים יחידים, גרמו לכך שבשנים האחרונות ישנה עליה במספר נפגעי האיבה. אלא שהאירועים המזוויעים האחרונים, שפקדו את מדינת ישראל החל מבוקר שבת, 7 באוקטובר 2023, יגדילו, כך נראה, את משפחת נפגעי פעולות האיבה עד כדי הכפלת מספרם.
כל פעולת איבה מכה במעגלי נפגעים כאבן המושלכת אל המים. המעגל מתרחב מהנפגע הישיר, דרך משפחתו הגרעינית והמורחבת, חבריו, שכניו, המקום בו אירע האירוע, או שבה מתגורר הנפגע, הקהילה הרחבה יותר וכלה בחברה ובמדינה בכללותה.
סיפורו האישי של כל נפגע מהווה עולם ומלואו וממחיש את האתגרים עמם הוא מתמודד באופן יום יומי, את הצרכים ואת הקשיים הניצבים בפניו. הנפגעים מפעולות האיבה הינם הן הנפגעים הישירים והן העקיפים, כגון היתומים, האלמנות והשאירים, ששכלו את יקיריהם.
ביולי 1970 נחקק חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, תש"ל-1970, המעגן את זכויותיהם של נפגעי פעולות האיבה בישראל בחוק ספציפי. חוק זה מכיר בנפגעי איבה כזכאים לאותן זכויות השמורות לנכי צה"ל ולמשפחות שכולות. החוק מגדיר זכויות אלה ומפרט את חלקן בתקנות, שהותקנו מכוח החוק. החוק גם מבטיח מימון ממשלתי לקבלת תגמולים ופיצוי עבור זכויות נלוות אחרות באמצעות המוסד לביטוח לאומי. אגף "השיקום" במוסד לביטוח לאומי מונה כאחראי לטפל בצרכיהם האישיים, לעתים הפרטניים, של הנפגעים, משפחותיהם ושאיריהם.
באורח דומה לעדכון הזכויות לנכי צה"ל ולמשפחות שכולות, עבר החוק לנפגעי פעולות איבה תיקונים ועדכונים שמטרתם לשפר את הטיפול בנפגעים ולהרחיב את זכויותיהם. מגמות אלה מבטאות מאמץ מדיני המקנה מענה חברתי מקיף לצרכיהם של נפגעי פעולות האיבה.
מי זכאי לתגמולים?
נפגעים ישירים:
מעגל הנפגעים הישירים כולל את מי שנפגעו בגופם ובנפשם ישירות מפעולת האיבה. פגיעה ישירה כוללת גם את מי שנפגע ונחבל בדרכו לחדר מוגן למשל, גם אם לא נפגע באופן ישיר מכלי הנשק שכוון לעברו ובעת הריצה לתפוס מחסה נפל ונחבל. כך גם מי שנתקף בבהלה ובחרדה כתוצאה מהישמע האזעקה או ירי בסביבתו . ובלבד שאירועים אלו קשורים למעשים שנעשו בידי כוחות אויבים למדינת ישראל.
הנפגע זכאי בין היתר לקבלת תשלום עבור טיפול רפואי שמונע ממנו לעבוד- נפגע בפעולת איבה שאינו כשיר לעבודה (על פי תעודה רפואית ובאישור רופא המוסד לביטוח לאומי), זכאי בתקופה זו לתגמול המכונה תגמול טיפול רפואי (תט"ר). ובתנאי שלא משולם לו שכר או פיצוי אחר בתקופה זו ' הזכאות לתשלום היא עד 9 חודשים מיום הפגיעה. התשלום לאחר 9 חודשים מותנה באישור הלשכה לייעוץ רפואי בביטוח הלאומי.
תשלום עבור נכות שנותרה כתוצאה מהפגיעה – נפגע פעולות איבה שנותרה לו נכות צמיתה רשאי להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות . הוא יוזמן לוועדה רפואית בתחום פגיעתו אשר תבדוק אותו ותקבע את שיעור הנכות שנותרה לו כתוצאה מפגיעתו.
נפגעי פעולות איבה אשר וועדה רפואית קבעה להם דרגת נכות זמנית או קבועה בשיעור של 10% ומעלה (דרגת נכות פחותה מ- 10% אינה מזכה בתגמול) זכאים לתגמולים.
התגמולים משולמים בדרך של מענק חד פעמי או בדרך של תגמול חודשי.
מענק חד פעמי ישולם לנכים בדרגת נכות בשיעור 10%-19%.
קצבה חודשית תשולם לנכים שדרגת נכותם 20% ומעלה.
בני משפחה
גרמה פעולת איבה למותו של הנפגע, יהיו בני משפחתו זכאים לתגמול חודשי בהתאם להרכב המשפחתי שהותיר אחריו. ככל שהותיר הנפגע אלמנ/ה ללא קטינים הסמוכים על שולחנם תהיה הקצבה נמוכה יחסית ומתאימה לאדם בודד. ככל שהותיר הנפגע אלמנ/ה עם קטינים תגדל הקצבה ביחס זהה למספר הקטינים שסמוכים על שולחנם ובאופן הדרגתי.
נוסף לקצבה החודשית להם זכאים האלמנ/ה והיתום ייתכנו מקרים בהם יהיו זכאים לתגמולים נוספים נוכח מצב רפואי מיוחד, קצבה שנועדה לעזרה עבור השגחה/ טיפול/ מכשור רפואי/ צרכים מיוחדים.
יתמות משני הורים
המציאות הקשה העלתה את הצורך להתייחס באופן פרטני לנפגעי איבה בעלי מאפיינים מיוחדים ולזכויותיהם. אחד מהם הוא יתמות משני ההורים, באירועי איבה היו לא מעט מקרים בהם נפגעו כמה בני משפחה בפעולת איבה אחת, ילדים נותרו יתומים מאב ואם.
במצב זה מעניק החוק הטבות מורחבות ליתומים כתוצאה מפעולות איבה. ראשית ניתן מענק התארגנות ליתום ישלום עד גיל 37 ובסך 83,600 שקלים. עוד זכאי היתום לגמלה חודשית אף לאחר הגיעו לגיל 18 ולמשך כל ימי חייו.
ליתומים עד גיל 18 משולמת גמלה חודשית בסך 5,535 ₪ וליתום מעל גיל 18 גמלה חודשית בסך 9,624 שקלים.
יתומים עד לגיל 21 זכאים בנוסף גם לקצבת שארים.
החוק מעמיד יתום משני הורים בגין פעולות איבה כזכאי שווה לכל ההטבות הניתנות לאלמנה לפי חוק משפחות החיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), תש"י-1950.
החוק אף עוסק במקרה מיוחד לפיו התייתם היתום משני הוריו ורק אחד מהוריו נספה בפעולת איבה- במצב זה זכאי היתום לפיצוי כספי מיוחד הניתן כתשלום חד פעמי ליתומים שטרם מלאו להם 30 שנה.
הורים שכולים
הורים שאיבדו את ילדם בפעולת איבה זכאים לקצבה חודשית.
עבור זוג הורים שחי ביחד משולם תגמול בשיעור 80.6% ממשכורתו של עובד מדינה בדרגה 19 בדירוג המנהלי 8,449.79 שקלים. להורה יחיד משולם תגמול בשיעור של 80% מהתגמול המשולם לזוג הורים 6,759.83 שקלים. הורים שהוכרו בגין שכול של יותר מילד אחד יקבלו תגמול בשיעור 200% (בהתאם למצבם המשפחתי).
סכומי התגמול משתנים לפי השינויים במשכורות של עובדי המדינה, או לאחר שמתברר, בבדיקה הנערכת פעם ב-6 חודשים, שסכום התגמולים נשחק לעומת השכר הממוצע של עובדים בשירות הציבורי-קהילתי.
תוספת לאחים שכולים - תוספת תגמול משולמת עבור כל אח/ות של הנספה עד גיל 22 שההורה השכול מכלכל אותם.
זרים שנכנסו לישראל
זכויות חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה חלות גם על זרים שנכנסו לישראל כחוק ונפגעו בפעולת איבה. הטיפול בזרים כולל את כל הוצאות האשפוז והטיפול הרפואי, השיקום הרפואי והמקצועי, והענקת גמלאות והטבות (רכב, דיור) כחוק.
אך מעבר לזאת מסייע הביטוח הלאומי, גם בתיאום עם נציגויות ישראל בחו"ל, באיתור ובהבאת קרובי משפחה שיסעדו את הפצוע, כולל הטסתם ארצה והוצאות שהותם כאן.
הדאגה כוללת גם זוטות כאשרות, הסעות, תרגום וכד'.
מאת עו"ד סנאית מרקוביץ, משרד עו"ד ליאור מרקוביץ
***
כתבה שיווקית בחסות משרד עו"ד ליאור מרקוביץ. הכתבה נערכה ע"י מערכת Duns 100