הדירוג נחשף - בפעם ה-20: דן אנד ברדסטריט מציגה את דירוג Duns 100 של משרדי עורכי הדין המובילים בישראל בנישות השונות לשנת 2024. העבודה על הדירוג התבצעה בצל הטלטלה שחווה תחום המשפט בישראל נוכח המהפכה המשפטית ואירועי 7 באוקטובר, תוך מחקר אינטנסיבי, שבסיומה נקבע מי הם משרדי עורכי הדין המובילים ב-47 נישות שונות. לראשונה השנה, נוסף תחום דיני ביטוח לאומי לשאר תחומי הפעילות הדירוג. 

בכל תחום פעילות מדורגים המשרדים לפי קבוצות איכות (סדר המשרדים בתוך כל קבוצת איכות הינו לפי הא"ב): המשרדים המובילים (טיר 1), המשרדים הבולטים (טיר 2), המשרדים הידועים (טיר 3). בנוסף לשלוש קבוצות האיכות הקבועות, בתחום הנדל"ן, בתחום דיני משפחה וירושה, דיני מיסים ובתחום הקניין רוחני - Patent Prosecution, מדורגים משרדים בקבוצת ה- Duns Stars - קבוצת איכות מובילה בתחומים אלה.

הדירוג נעשה לפי מתודולוגיה המבוססת על קריטריונים מקצועיים ומדדים מותאמים למאפייני ענף המשפט בישראל. הדירוג נעשה על סמך מכלול מקיף של נתונים שכולל בין היתר חומרים מפורטים המתקבלים מהמשרדים וכוללים: תיקים מהותיים, היקף עסקאות, לקוחות, פירוט עורכי הדין העוסקים בתחום, השותפים המובילים, מידע אודות פסקי דין תקדימיים, פגישות עם השותפים הבכירים במשרדים, בחינת המוניטין של כל פירמה נבדק על ידי ראיונות עם גורמים מובילים בענף והמלצות מלקוחות בולטים ועוד.

לצפייה בדירוג משרדי עורכי הדין בישראל לפי תחומי פעילות לחצו כאן 

בבמלאות 20 שנה לדירוג, בדן אנד ברדסטריט מסבירים כי השינויים שחלו בו במהלך שנות פרסומו משקפים את ההתפתחויות והמגמות במשק הישראלי. "לפני כעשור דיברנו על 'יחידות קומנדו בוטיקיות' שהוקמו במשרדים הגדולים והתחילו 'להשתלט' על תחומי פעילות שהיו נחלתם של משרדי הבוטיק", אמרה שילה זברו וייס, מנהלת מחלקת Duns 100 בדן אנד ברדסטריט. "כך לדוגמה בדיני מיסים ודיני עבודה. בנוסף, אז גם צפינו במגמה של משרדי עורכי דין גדולים להפוך ל- one stop shop. זו הייתה הפעם הראשונה בה הביטוי נהיה שגור בפי משרדי עורכי הדין בישראל. בין תחומי הפעילות המדורגים, ישנה השנה גם התמקדות בתחומי כמו הייטק, פיננסיים דיני אינטרנט, קרנות השקעה, סייבר, בלוקצ'יין – דבר המאפשר הצצה לאופי השינויים הכלכליים והחברתיים בישראל".

דגל ישראל (צילום: shutterstock | Lerner Vadim)
המהפכה המשפטית טלטלה את המערכת (ארכיון) | צילום: shutterstock | Lerner Vadim

השנה לראשונה, דורגו משרדי עורכי דין בתחום ביטוח לאומי, זאת לאחר במהלך השבוע אישרה ועדת שרים לחקיקה את הצעתו של שר המשפטים יריב לוין שתמנע גביית יתר שכר טרחה מנכי צה"ל, נפגעי פעולות איבה ומשפחת שכולות בהגשת תביעות למשרד הבטחון ולביטוח לאומי. "החוק גובש על רקע הצורך המיידי במיצוי זכויותיהם של נכי צה"ל ונפגעי פעולות איבה כתוצאה ממלחמת חרבות ברזל", אמרה זברו וייס. "חשוב לציין בהקשר זה, כי תביעות אלו עלולות להיות מורכבות במיוחד ובדרך כלל לוקחות זמן רב. על כן, במקרים אלה, עורכי הדין הופכים להיות אלו ששומרים על זכויותיהם של התובעים השונים ובקיאים בדין ובנבכי הפסיקה הרלוונטית. התוצאה בפועל עלולה להיות ששכר הטרחה של עורכי הדין יעמוד על סכום זעום שלא משקף את גודל האחריות והעבודה הארוכה".

ממלחמה על החקיקה, למלחמה על הבית 

עד כשבוע לפני המלחמה, הנושא הבוער בישראל היה המהפכה המשפטית. על אף הקשיים שהערימה שנת 2023, שהחלה עם ההודעה של יריב לוין על הרפורמה המשפטית והסתיימה בפתיחתה של מלחמת חרבות ברזל, המשרדים בדירוג דיווחו על שנת עסקים מוצלחת. "משרדים בינוניים וקטנים חוו וחווים התמודדויות קשות יותר ואין להם את היתרון של פיזור הסיכונים", ציינה זברו וייס. "ההכרזה בינואר 2023 על הרפורמה המשפטית הביאה לגל מחאות ומשבר בקרב העם. משרדי עורכי הדין היו הסקטור המקצועי הראשון במשק שיצא למאבק בתוכנית הממשלה לשינוי מערכת המשפט. ראינו קריאה של חלק מהמשרדים לשמור על מערכת משפט עצמאית ובאופן כללי שנת 2023 לוותה בפעילות ציבורית משמעותית".

לצפייה בדירוג משרדי עורכי הדין בישראל לפי תחומי פעילות לחצו כאן 

 כמו כל ענף, גם משרדי עורכי דין היו ועדיין חשופים להשפעות המלחמה. עם תחילת המלחמה, התקיימו בבתי המשפט דיונים דחופים בלבד. השבת מערכת המשפט לפעילות מלאה הייתה הכרחית להנעת המשק הישראלי. הייתה הבנה ששמירה על משק כלכלי פעיל, חשובה עבור החוסן הכלכלי של מדינת ישראל. המשרדים נשארו, כמו גם שאר במשק, מחויבים להמשיך לפעול ולקיים שגרה בצל הלחימה. לצד זה, המשרדים היו מאוד פעילים בנושא סיוע ותרומה לקהילה, בתמיכה רגשית לעובדים, בסיוע ותמיכה למשפחות של מגויסים. במרבית המשרדים היו 10%-15% מגויסים (בתקופת השיא) וזאת בנוסף לעובדים שלהם בני/ות זוג/ילדים שנלחמים.

שילה זברו וייס (צילום: ניב קנטור)
בבואה של המשק הישראלי. שילה זברו וייס | צילום: ניב קנטור

לפי זברו וייס, "מבחינת תחומי פעילות, אמנם הייתה שנה קשה במיוחד, ועם זאת היו כמה הצלחות ישראליות בהייטק. כן היו עסקאות M&A. נכון שלא היו הרבה הנפקות השנה, אבל הטכנולוגיה הישראלית בסופו של דבר מוכיחה את עצמה. משקיעים עדיין רצו להשקיע בישראל, לפחות משקיעים מסורתיים שכבר השקיעו כאן במהלך השנים. בעולם של סטרטאפים המצב היה בהחלט קשה. פחות סטארטאפים שנפתחים בארץ בחודשים האחרונים, כאשר את ההשלכות נרגיש בשנים קדימה 

מה צפוי ב-2024?

בהיותו בבואה של המשק, ענף המשפט צפוי להיות מושפע מהשלכות המלחמה על הכלכלה הישראלית. ההאטה, דירוג האשראי של מודי'ס, החלטות המשקיעים - כולם צפויים לתת אותותיהם על המשפטנים בישראל. כמו כן, ככל שתהיה התאוששות בענף ההייטק, אולי במחצית השנייה של שנת 2024, נראה גם פריחה של הענף בתוך משרדי עורכי הדין.

 לצד זאת, גם יציבות מערכת המשפט תעמוד השנה במרכז ההתעניינות אחרי שבינואר היינו עדים לתקדים היסטורי: 12 מתוך 15 השופטים קבעו כי לבג"ץ סמכות לערוך ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד להתערב בהם במקרים חריגים וקיצוניים שבהם חורגת הכנסת מסמכותה המכוננת. בעצם, בתחילת שנת 2024, באה לידי ביטוי החשיבות של אמון ויציבות למערכת המשפט.

"כל שהמערכת המשפטית הישראלית עצמאית ובעלת סמכות לביקורת על הממשלה, קטן הסיכוי שמדינות זרות או מוסדות שיפוט בינלאומיים יתיימרו לחקור חשדות להפרת הדין הבינלאומי על ידי חיילי צה"ל", מוסיפה זברו וייס.  "פסק הדין תומך בעצמאות מערכת המשפט וביכולתה לבקר את מדיניות הממשלה, ובמובן זה מסייע לישראל להימנע מתביעות עתידיות. בג"צ עילת הסבירות הוא אחד מפסקי הדין החשובים ביותר שניתנו במשפט הישראלי".

מגדל רוטשילד 1 בתל אביב (צילום: Fotokon, shutterstock)
התאוששות ההייטק תוביל להתעוררות בענף המשפט (ארכיון) | צילום: Fotokon, shutterstock

כמו כן, במהלך שנת 2023, ראינו היחלשות וכמעט עצירה מוחלטת במגמות המיזוג שאפיינו את ענף עריכת הדין בישראל בשנים האחרונות. שנת 2024 נפתחה בכמה הודעות מיזוגים ומעברים בין משרדים ואנו צופים כי מגמת המיזוגים תתרחב ונשוב לשמוע על מהלכים בחודשים הקרובים.

בתחילת ינואר הודיעו כמה משרדים גדולים על מהלכי התרחבות. חיזוק של תחומי פעילות שלהערכתם ייווצר בהם ביקוש לאחר המלחמה, כמו לדוגמא חדלות פירעון ותשתיות. בנוסף משרדים הקימו / מקימים בימים אלה תחומי פעילות חדשים, בהם בולט בעיקר תחום ה-AI המתפתח והטמעה של טכנולוגיות מעולם זה. המשרדים כן נקטו ונוקטים בגישה שמרנית אבל עדיין דואגים לא לעמוד על הגדר וכן לפתח תחומי פעילות חדשים".

 

לצפייה בדירוג משרדי עורכי הדין בישראל לפי תחומי פעילות לחצו כאן