ערעור שהוגש לבית המשפט בתל אביב, בשבתו כוועדת הערעורים על החלטת קצין התגמולים, על ידי משרד עורכי דין זיו לוטן בשיתוף עם מנכ"לית עמותת 'הארגון הארצי לקידום מעמד השוטר והסוהר (לשעבר נשות השוטרים)', אביגיל שררה, מעלה שאלות כבדות משקל על יישום חוק הנכים (תגמולים ושיקום) ותקנות הנכים (טיפול רפואי).
בעוד שהחוק והתקנות נועדו להבטיח יציבות כלכלית ורפואית לנכי צה"ל, המציאות בשטח מעידה על פערים משמעותיים המותירים את אלה שחירפו נפשם עבור שלום אזרחינו, בהתמודדות מתמדת אל מול לאקונות משפטיות הפוגעות בזכויותיהם, במיוחד במצבים של תגמולים בגין טיפול רפואי (תט"ר) זמני.
יישום התיקון לחוק – הצרה של מקבלי התט"ר הזמני
בשנים האחרונות נעשו מספר שינויים מהותיים בחוק הנכים (תגמולים ושיקום) ובתקנות הנכים (טיפול רפואי), שמטרתם להקל על נכי צה"ל ולסייע בשיפור איכות חייהם. אחד השינויים המרכזיים שנעשו היה ביטול מבחני ההכנסה (קיזוז הכנסות של גמלאות וקצבאות), עבור "נכה נצרך" ועבור נכים שהוכרו כזכאים לתגמולי טיפול רפואי (תט"ר) חלקי, באופן שיאפשר לנכים ליהנות מתמיכה כלכלית וזאת מבלי להיות חשופים לקיזוזים המפחיתים את זכויותיהם.
עד לתיקון החוק, נכי צה"ל היו כפופים למבחן הכנסה שבחן את כלל מקורותיהם הכלכליים, לפיכך היו עלולים להיתקל בקיזוזים לא מוצדקים מגמלאותיהם, דבר שפוגע בזכויותיהם הכלכליות. כעת, בעקבות תיקון החוק והתקנות, נכי צה"ל לא נדרשים להוכיח את מצבם הכלכלי מחדש באופן תדיר, והם מקבלים את הגמלאות המגיעות להם באופן ישיר, ללא קיזוזים מיותרים.
עם זאת, מדגישים במשרד עורכי הדין זיו לוטן, כי בעוד שביטול מבחן ההכנסה חל על נכים במצב קבוע או על מי שהוכר כזכאי לתט"ר חלקי – זמני או קבוע – הוא אינו מיושם באופן ראוי על נכים שמצבם הרפואי התדרדר והם זכאים לתט"ר מלא לתקופה קצובה בזמן. לטענת עורכי הדין, מדובר באבסורד בלתי מוצדק: דווקא מי שחווים החמרה במצבם הבריאותי, והופכים לנזקקים יותר, נאלצים להתמודד עם פרשנות מפלה שפוגעת בתמיכתם הכלכלית.ג', נכה צה"ל ששירת שנים רבות במג"ב ובמשטרת ישראל, הוכר בשנת 2021, כזכאי לתגמולי טיפול רפואי (תט"ר) חלקיים. לאחרונה, בעקבות הידרדרות במצבו הרפואי במהלך המלחמה, קבעה ועדה רפואית כי ג' איבד לחלוטין את כושר עבודתו לתקופה זמנית והוכר כנכה עם 100% אובדן כושר עבודה.
למרבה ההפתעה, במקום להבטיח לו מענה ראוי לצרכים הרפואיים והכלכליים שנבעו מהחמרת מצבו, החליט קצין התגמולים במשרד הביטחון לקזז את גמלת הפנסיה שג' זכאי לה – גמלה שמעולם לא קוזזה בעבר – מתגמולי הטיפול הרפואי, שנועדו לסייע לו בהתמודדות עם מצבו הקשה. החלטה זו מעוררת תמיהה ומדגישה את הפער שבין תכלית החוק ליישומו בפועל.
לדברי עורכי דינו ממשרד עו"ד זיו לוטן, צחי פיסטל ואלי בוזגלו, מדובר בהחלטה בלתי סבירה המנוגדת לתכלית החוק: "החוק נועד להבטיח רמת חיים הוגנת ושוויונית לנכי צה"ל, במיוחד במקרים של החמרת מצב. קיזוז זה יוצר עיוות דין ואי-שוויון בין נכי צה"ל ופוגע כלכלית במי שהמדינה אמורה לתמוך בהם באופן מלא".
מכתב הערעור עולה כי כאשר ג' הוכר כבעל כושר עבודה חלקי, הוא קיבל את תגמולי הטיפול הרפואי (תט"ר) במלואם, ללא קיזוז מגמלת הפנסיה. באופן אבסורדי, דווקא עם החמרת מצבו והכרה באובדן כושר עבודה מלא, החליט קצין התגמולים בצעד שרירותי להחיל את מבחן ההכנסה (שנגנז מהחקיקה בסעיפי תט"ר חלקי ונכה "נצרך") ולקזז את גמלת הפנסיה מתגמולי הטיפול הרפואי. החלטה זו מדגישה את הפער המטריד בין תכלית החוק והתקנות ליישומן בפועל.
תוצאה רחבה ותקדים אפשרי
הערעור, המונח כעת על שולחן ועדת הערעורים, מעלה שאלה עקרונית רחבה, מעבר לתיק הספציפי: האם מערכת התגמולים מיושמת באופן המשרת את הנכים כפי שמתחייב על פי החוק? האם קיים צורך בתיקון חקיקה נוסף, שיבטיח כי לא תהיה פגיעה בזכויותיהם של נכי צה"ל במצבי החמרה רפואיים?
החלטת ועדת הערעורים בתיק זה טומנת בחובה פוטנציאל שינוי משמעותי , היא עשויה ליצור תקדים חשוב ולהשפיע על מקרים דומים בהם חלו מבחני ההכנסה. פסק דין שיבטל את הקיזוז יוכל להוות צעד נוסף לקידום זכויותיהם של נכי צה"ל, ולהבטחת מתן תמיכה הוגנת, אנושית וראויה.
עורכי דינו של ג', מעלים ביקורת חמורה כלפי משרד הביטחון בשל השימוש בפרקטיקה נפסדת בקביעת דרגות נכות זמניות, גם אם מדובר במקרים של נכות כרונית. פרקטיקה זו מאפשרת למשרד הביטחון לחסוך בעלויות, אך מנגד, פוגעת בנכים, כפי שנראה במקרה של ג', שכאמור לעיל חרף ההחמרה במצבו הרפואי, אבחונו כנכה בעל אובדן כושר עבודה מלא לזמן קצוב - "זמני", הוביל להחלטה לקזז מקצבתו את גמלת הפנסיה שלו. מדיניות זו יוצרת חוסר ודאות כלכלית עבור הנכים ומאלצת אותם לעבור הליכים משפטיים ממושכים, כשגם אם יצליחו בערעורם, הם לא יהיו זכאים לתשלום רטרואקטיבי.
המקרה הנדון מעלה שאלות מוסריות וחוקיות עמוקות לגבי אופן יישום החוק והיחס לנכי צה"ל. האם ניתן לקבל מצב לפיו נכה כוחות הביטחון, שאיבד את כושר עבודתו, נאלץ להתמודד לא רק עם הקשיים הבריאותיים, אלא גם עם פגיעה בזכויותיו הכלכליות? ערעור זה, לצד מאבקים נוספים, עשוי להוות קריאה לרפורמה מערכתית שתשיב את האיזון ההוגן למערכת התגמולים.
משרד עורכי הדין זיו לוטן, פועל בשני מישורים מקבילים: המשפטי והציבורי. מעבר לייצוג המשפטי הספציפי, המשרד חותר לתיקון מערכתי של העוול, תוך הדגשה כי דווקא בתקופה רגישה זו, בה מדינת ישראל מתמודדת עם אתגרים ביטחוניים משמעותיים, קיימת חשיבות עליונה לגלות רגישות כלפי נפגעי כוחות הביטחון.
מאת עו"ד זיו לוטן, זיו לוטן חברת עורכי דין
***
כתבה שיווקית בחסות זיו לוטן חברת עורכי דין; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.