פורום duns 100 מבית דן אנד ברדסטריט כינס את בכירי ענף המשפט בתחום דיני העבודה לדון על עולם התעסוקה שהשתנה, תופעת ההטרדות המיניות, מחאת המתמחים והנושאים הבוערים בתחום. מדובר בפורום הראשון המיועד לעורכי דין מתחום דיני העבודה.
התחום הפך לרלוונטי הרבה יותר בעקבות השינויים עם התפרצות נגיף הקורונה. "המשבר היה משמעותי מאוד בתחום דיני העבודה", אמרה אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה בדן אנד ברדסטריט. "חלק מהסוגיות העיקריות שעלו בדיון היו בהשפעת על תחום דיני העבודה, גם על המעסיקים וגם על העובדים".
עו"ד טל קרת, מנהלת מחלקת דיני עבודה בתדמור לוי ושות' אמרה שאחד הדברים שמאפיינים את דיני העבודה הוא שהחוקים מאוד ישנים. "אני מקווה שדווקא הקורונה והעבודה מהבית עם כל האתגרים מצד אחד והחידושים מהצד השני, שהיא הביאה איתה תהווה זרז להתאמת החוקים".
נושא נוסף שעלה לסדר היום הוא התו הירוק. מה עושים עם עובדים שמסרבים להיענות לדרישות התו או להציג בדיקת קורונה שלילית והאם ניתן לפטרם? "זה נושא שגם המחוקק וגם הפסיקה השאירו פתוח", אמרה עו"ד קרת. "אין בעצם תשובה עדיין. אני חושבת שזה צעד מאוד קיצוני ולכן יבחנו שאכן כל האפשרויות מוצו".
מעברים בין חברות הייטק? לבחון את נושא איסור התחרות
עו"ד נטע ברומברג, ראש מחלקת דיני עבודה בברנע ג'פה לנדה ושות', התייחסה לסוגיה שמטרידה חברות רבות בעיקר בתעשיית ההייטק לגבי סוגיית איסור התחרות. "אנחנו באמת רואים מעברים מאוד משמעותיים בין חברות הייטק שהם כשלעצמם טובים ויכולים לקדם את המשק", היא הסבירה. "אבל כשהמעברים האלה מלווים בהפרה של תניות איסור תחרות או בהפרה של תניות חוזיות אחרות, אנחנו עלולים להיות בבעיה. זאת אומרת, הגברת התחרות היא עניין טוב, פגיעה בתחרות ההוגנת עניין פחות טוב".
ברומברג הסבירה על אופן ההתמודדות עם איסור תחרות. "אנחנו מוסיפים סעיפים חוזיים מיוחדים שאמורים להגן על שני הצדדים במערכת.
מה אחריות המעסיק בתופעת ההטרדות המיניות הגוברת?
היקף התופעה של הטרדות מיניות במקום העבודה ירד עם התפרצות נגיף הקורונה. הסיבה פשוטה, העובדים פשוט לא הגיעו למשרד. עם החזרה של העובדים גם כמות ההטרדות עלתה. "המעסיק הוא סוג של מחנך", אמרה ברומברג וציינה כי באחריות המעסיק גם לדאוג להדרכות בנושא וגם לטפל בתלונות שמגיעות אליו.
"הטלת האחריות המוגברת על המעסיק היא תוצאה של דרישות החוק לזה שמניעת הטרדה מינית תוביל להגברת השוויון".
עו"ד אנה בלאו, שותפה מייסדת במשרד בלאו-אהרון מועלם ושות', הציגה גם זווית אחרת, לפיה חלק מהמעסיקים לא יכולים לטפל בהטרדות עם המשאבים המוגבלים שלהם. "מי שנדרש לטפל אצל המעסיק הוא לא מוכשר לזה מספיק וזה הופך ומסתבך ועלול לגרום לבעייתיות, אז לדעתי גם בנוגע להטלת החובה על חקירה, פיקוח וניהול המקרה יש לעשות הפרדה בין מעסיקים גדולים, מוסדיים שיש להם ייעוץ משפטי קבוע לבין מעסיקים פרטיים, קטנים שלא יודעים להתמודד עם זה בצורה עצמאית".