לאחרונה הודיעו הזמרת נועה קירל ושחקן הכדורגל דניאל פרץ על כוונתם להתחתן. אנו מאחלים להם הרבה מזל טוב ובאותה הנשימה ממליצים להם לחתום על הסכם ממון. ישנם ידוענים שלא עשו זאת ושילמו על כך ביוקר. כך למשל, הקומיקאי ג'ון קליז שילם לגרושתו כ- 20 מיליון דולר. הוא נשאר, לדבריו, עם "צונאמי של חובות", התמוטטות עצבים ונאלץ בגיל 70 "לעבוד כמו משוגע". מהצד האחר, הסכם ממון שערכה בריטני ספירס עם בעלה השלישי, סאם אסגרי, עזר לוודא כי הסכומים שתשלם בריטני בעת הפרידה יהיו זניחים.

בישראל, סדר הגודל של הסכומים שונה, אולם לא העיקרון. זוגיות רצינית ללא הסכם ממון עלולה להביא בעת פרידה למאבקים משפטיים מרים וארוכים, הוצאות משפטיות כבדות ותשלום סכומים גדולים לידי הצד שכנגד. בהמשך לכך, מומלץ לכל זוג לחתום על הסכם ממון, ובייחוד כאשר מדובר ב"עשירים והמפורסמים".

מהו הסכם ממון?

הסכם ממון הוא מסמך משפטי בין בני זוג אשר מטרתו העיקרית היא להסדיר כיצד יתחלק הרכוש במקרה של פרידה. ניתן לערוך את ההסכם בכל שלב של הזוגיות, כלומר לפני הנישואין, במהלך הנישואין ואף אם לזוג אין כוונה להינשא. בישראל, הסכם ממון הינו בעל תוקף רק במידה שאושר על ידי נוטריון, בית משפט לענייני משפחה או בית דין דתי (זהות הגורם המאשר תלויה בשאלה האם ההסכם נחתם לפני הנישואין או לאחריהם). יצוין, כי יש אפשרות לאשר אף הסכם ממון בין ידועים בציבור, אך אין חובה לעשות זאת.

רוב הסכמי הממון מתייחסים בעיקר לחלוקת רכוש אישי במקרה של פרידה (לרבות פנסיה וחובות) וכן לחלוקת הרכוש המשותף שייצבר במהלך הקשר. הסכמי ממון רחבים יותר כוללים, לרוב, גם התייחסות ספציפית לעסק של אחד הצדדים, לחשבון הבנק המשותף, למתנות וירושות, אופן הפירוד ועוד.

לכל זוג מומלץ לערוך הסכם ממון

ככלל, מומלץ לכל זוג לערוך הסכם ממון ובכך להחליט בעצמם על גורל רכושם. הסכם ממון מקנה שקט נפשי ומונע בזבוז מיותר של זמן וכסף על התדיינויות משפטיות. בהמשך לכך, בשנים האחרונות יותר ויותר זוגות, מכלל שכבות האוכלוסייה, עורכים הסכמי ממון לפני הנישואים, במהלכם, ואף ללא מיסוד הקשר.

ניתן לומר כי עריכת הסכם ממון, המהווה המלצה חמה לכלל הזוגות, היא בגדר חובה של ממש לזוג המגיע לקשר כאשר לאחד הצדדים, או לשניהם, נכסים משמעותיים. יש לכך מספר סיבות ובכללן קושי אובייקטיבי לבצע במסגרת גירושים הפרדה רכושית כאשר מדובר ברכוש רב ומגוון. כמו כן, יכולתם הכלכלית של בני הזוג מולידה במקרים רבים הליך גירושים ארוך, כאשר אף צד אינו מוכן להתפשר. לא למותר לציין, כי במקרה של ידוענים, מאבק גירושים מכוער, שסיכוייו שיתרחש גוברים מאוד ללא הסכם ממון, עלול לפגוע מאוד בחלק ניכר מ"רכושם" – המוניטין שצברו.

הסכם ממון תורם לזוגיות - תלמדו מביונסה וג'יי זי

הסכם ממון יכול אף לחזק את הזוגיות ולהוביל לזוגיות בריאה. כך, ההסכם מביא את בני הזוג לנהל כבר בתחילת הדרך שיחות חשובות שיכולות למנוע קונפליקטים עתידיים בנושאים כספיים ואחרים. הסכם צודק גם בונה אמון בכך שהוא מראה כי שני בני הזוג מתכוונים להיות שקופים והוגנים אחד עם השני. כמו כן, הסכם ממון עוזר לשמור על האוטונומיה האישית של כל אחד מבני הזוג, דבר שבהתאם למחקרים תורם מאוד לזוגיות.

נראה, כי הדוגמה הטובה ביותר לחשיבותו הסכם ממון הם ביונסה וג'יי זי, ה – Power Couple"" של עולם הבידור האמריקני. בהתאם להערכות, הונם המשותף עומד על כ- 3.5 מיליארד דולר! קשה להניח כי השניים היו מצליחים ליצור שותפות כלכלית כה מצליחה ומעצימה לולא הסכם הממון עליו חתמו בתחילת הדרך ואשר אף תוקן בהמשך הנישואים. הסכם הממון נתן לכל אחד מהם שקט נפשי ואפשר לשניים ליצור אימפריה משותפת של מיליארדי דולרים.

ההכנסות של קירל-פרץ מוערכות בכ-20-15 מיליון שקלים בשנה

בהתאם להערכות, הונה של נועה קירל עומד כיום על כ- 50 מיליון ש"ח, בעוד הונו של בעלה לעתיד, דניאל פרץ, עומד כיום על כ- 4 מיליון אירו. יחד עם המשכורת שמקבל כיום פרץ מקבוצת באיירן מינכן מוערך שווי ההכנסות השנתיות של שני בני הזוג בכ- 15-20 מיליון ש"ח.

במידה שהשניים יחליטו בשלב כלשהו להתגרש, ללא חתימה על הסכם ממון, יהיה פרץ זכאי למחצית מההכנסות של זוגתו במהלך שנות הנישואים. כלומר ל- 50% מההכנסות שתקבל קירל ממכירת אלבומים, הופעות, מסעות פרסום, הופעות טלוויזיוניות ועוד. מנגד, קירל תהיה זכאית למחצית מהכנסתו של פרץ ממשכורת, בונוסים, פרסומות, פרשנות באולפן וכיוצא בזה. אף הנכסים של בני הזוג מלפני הנישואים אינם בטוחים לחלוטין ללא הסכם ממון. כך למשל, המיני פנטהאוז שבהתאם לדיווחים רכשה לאחרונה קירל תמורת 10 מיליון ש"ח, יחשב כנכס בר חלוקה בעת גירושים במידה שפרץ יצליח להוכיח כוונת שיתוף.

הסכם ממון יבטיח שקט נפשי לזוג הנוצץ ויעזור למנוע התדיינות משפטית ארוכה ויקרה שבעיקר תספק כותרות צהובות.

המתנה הטובה ביותר לחתונה - הסכם ממון

יש לזכור, עריכת הסכם ממון נראית במבט ראשון כמעשה לא רומנטי. עם זאת, מלחמת חורמה בין בני זוג בעת פרידה הינה הרבה פחות רומנטית. הסכם ממון יאפשר לבני הזוג ביטחון ויציבות כלכלית וימנע התדרדרות נוספת של היחסים במקרה של משבר. במיוחד כך כאשר לבני הזוג קיימים אינטרסים רכושיים ועסקיים משמעותיים, כמו גם מוניטין שיש להגן עליו. את הסכם הממון מומלץ לערוך בעזרת עורך דין המתמחה בתחום דיני משפחה, אשר יוכל להתאים אותו אישית לצרכי הזוג, תוך ניסוח קפדני וזהיר, כמו גם התחשבות בחוק ובפסיקה.

***

כתבה שיווקית בחסות טל איטקין משרד עורכי דין; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.